Terugblik 2015

Het jaar 2015 is een bewogen jaar geweest. De vernieuwende bestuursstijl Nieuw en Anders gaat haar vruchten afwerpen. Dit is te merken op het gebied van sport waarin "Alphen Beweegt" een waardevolle bijdrage levert, aan veranderingen in het sociaal en maatschappelijk domein en de participatiesamenleving die steeds meer een levensstijl gaat worden. Daarbij hebben vluchtelingen een plaats in Alphen gevonden. Echter, Alphen heeft ook vervelende gebeurtenissen het hoofd moeten bieden zoals het kraanongeluk Julianabrug. Dit en meer in onze terugblik.

Participatiesamenleving
De samenwerking tussen inwoners en gemeente verloopt goed. Initiatieven worden aangedragen en de gemeente faciliteert waar nodig en mogelijk is. De participatiesamenleving wordt in Alphen aan den Rijn uitgevoerd door bijvoorbeeld meer zelfbeheer over bijvoorbeeld een gebouw en meer zeggenschap over de eigen leefomgeving. Ook in het sociaal en maatschappelijk domein is Nieuw en Anders niet weg te denken. Veranderingen op het gebied van WMO, Welzijn en Jeugdzorg slaan aan. Kerwoorden zijn samenwerking, wederzijdse interactie en verantwoordelijkheid.

Opvang vluchtelingen
Ook Alphen heeft een bijdrage geleverd in de opvang van vluchtelingen. Wij zien het als onze plicht vluchtelingen op te vangen en van de noodzakelijke levensbehoeften te voorzien. Tot nu toe verloopt de opvang naar tevredenheid. Waakzaamheid blijft echter geboden. Niet alle groepen vluchtelingen kunnen goed met elkaar overweg. Ook verveling ligt op de loer en is een punt van aandacht.

Zwarte cijfers
Bij de behandeling van de begroting 2016, in oktober jl. bleek dat Alphen er financieel goed voor staat. Het is niet iedere fusiegemeenten gegeven om zo kort na een fusie alleen maar zwarte cijfers te kunnen presenteren. Dat is voornamelijk te danken aan onze ChristenUnie wethouder Michel du Chatinier die een strikt begrotingsbeleid heeft doorgevoerd. Wij zijn voorstander deze lijn ook in 2016 door te zetten. Als mocht blijken dat in het sociaal domein meer geld nodig is dan kan daar ook in worden voorzien.

Kraanongeluk Julianabrug
Kraanongeluk Julianabrug heeft grote impact gehad op de Alphense samenleving. Dat er geen gewonden en/of slachtoffers zijn gevallen mag een groot wonder heten. Inmiddels is gestart met de bouw c.q. herbouw van de woningen, winkels en restaurant. De planning is dat eind 2016 de (her)bouw voltooid is.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Maatschappelijk vandaag 10:02

Actiegroep World Servants Alphen aan den Rijn ondersteunt Voedselbank

De Actiegroep World Servants Alphen aan den Rijn heeft onlangs de handen ineengeslagen met de plaatselijke voedselbank, in een poging om niet alleen wereldwijd, maar ook lokaal impact te maken. Tijdens hun recente paasactie heeft de actiegroep niet alleen fondsen verzameld voor hun buitenlandse projecten, maar ook geld ingezameld ten behoeve van de voedselbank. Op deze manier hoopt de groep een helpende hand te bieden aan degenen die het het hardst nodig hebben, hier in ons eigen dorp.

Blog Bikkels on Bikes: Fietsend naar Vietnam gisteren 17:03

Bikkels on Bikes: Het Balatonmeer

Het Balatonmeer is het grootste meer van Hongarije. Veel Hongaren hebben hier een tweede huisje of appartement om te genieten van het water en het warme weer. Hoe is het om langs dit meer te fietsen en waarom is het zo geliefd dat gaan wij ontdekken. Het balatonmeer is zo groot, toen mijn vader vanuit Griekenland naar huis vloog met het vliegtuig op een heldere dag vertelde de piloot, als je nu uit het raam kijkt, kun je het balaton meer duidelijk zien, het grootste meer van Hongarije.

Advertorial Theater gisteren 15:45

Een spektakel vol interactie in Castellum!

Stap binnen in de wereld van Checkpoint Theater en laat je meeslepen in een ongekend spektakel dat al je zintuigen prikkelt en je hart sneller doet kloppen!

Werken gisteren 14:16

Vacatureoverzicht week 17: nieuwste vacatures

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier.