Ronald Pleij: hardlopen

Een weiland met een hagelwitte dunne laag rijp, vijf meerkoetjes dicht bij elkaar in een stukje water dat nog nèt niet bevroren is, twee zwanen die elkaar warm houden door dicht tegen elkaar te liggen in de schuine berm van een weiland, drie aalscholvers die luid kwetterend door het licht van de laaghangende goudgele zon vliegen”, en…. Een dwaas die met min drie in zijn hardloopsetje door de polder rent. U ziet, deze Pleij kan ook zeer emotioneel, poëtisch en romantisch zijn. Ik word wel eens beticht van af en toe hard en bot te zijn; maar ik heb dus ook mijn softe kant, gezien deze eerste prachtige zinnen van deze werkelijk nu al legendarische column. 

Maar het bovenstaande overkwam me dus afgelopen maandagochtend. Zoals velen weten; ik ben verslaafd aan hardlopen. Ik moet er twee keer per week uit, op mijn hardloopschoentjes. Zie het als therapie, super ontspanning, gezondheidstic, ziek zijn preventie en noem maar op. Ik voel me er dus heerlijk bij. En met mij dus ruim vier miljoen Nederlanders.

En dus ook steeds meer Alphenaren. Dat merk ik in de winkel. Elke week weer komen er klanten die voor het eerst willen gaan hardlopen. Beginners dus. Die gehoord hebben van, of die viavia hebben begrepen dat, het een hele leuke sport is. En naast die beginners zie je ook heel veel al ‘ervaren’ hardlopers die hun schoenen komen ‘verversen’, handschoenen en petjes komen kopen omdat het weer wat frisser gaat worden, een thermoshirt voor extra warmte, of een lekker winddicht jack om ook die polder te gaan veroveren. Die dus al weten hoe lekker lopen is en af en toe investeren in goed materiaal wat het lopen nog leuker maakt.

En kijk eens naar dit gejatte citaat (effe knippen en plakken): 
‘Hardlopen is effectief bij depressieve klachten en angststoornis. Door hardlopen komen er neurotransmitters vrij (serotoninen en endorfinen) die zorgen dat je er weer zin krijgt in het nemen van initiatieven. Hardlopen maakt tevens blij, door de vrijgekomen serotoninen en endorfinen. Hardlopen heeft een positieve invloed op de hersenen, je kunt beter presteren (hard lopen is goed voor je IQ) en het is stress reducerend. Running Therapie dus, als alternatief voor antidepressiva. Zo ziet u maar, met hardlopen kun je een volledig ander mens worden. En met een goed paar hardloopschoenen zou u morgen al kunnen beginnen met hardlopen. En nu begrijp ik ook door dat geplakte citaat, waar ik mijn ontiegelijk hoge IQ vandaan heb….

Ik loop al vanaf mijn achtste……

 

Columnist Ronald Pleij schrijft wekelijks een column op de website van het Alphens Nieuwsblad over Alphense zaken die hem opvallen. Pleij is raadslid voor de SP.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Blog Bikkels on Bikes: Fietsend naar Vietnam vandaag 17:03

Bikkels on Bikes: Het Balatonmeer

Het Balatonmeer is het grootste meer van Hongarije. Veel Hongaren hebben hier een tweede huisje of appartement om te genieten van het water en het warme weer. Hoe is het om langs dit meer te fietsen en waarom is het zo geliefd dat gaan wij ontdekken. Het balatonmeer is zo groot, toen mijn vader vanuit Griekenland naar huis vloog met het vliegtuig op een heldere dag vertelde de piloot, als je nu uit het raam kijkt, kun je het balaton meer duidelijk zien, het grootste meer van Hongarije.

Advertorial Theater vandaag 15:45

Een spektakel vol interactie in Castellum!

Stap binnen in de wereld van Checkpoint Theater en laat je meeslepen in een ongekend spektakel dat al je zintuigen prikkelt en je hart sneller doet kloppen!

Werken vandaag 14:16

Vacatureoverzicht week 17: nieuwste vacatures

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier.

Verkeer en vervoer vandaag 11:55

Afsluiting kruising Pieter Doelmanstraat voor werkzaamheden

De gemeente kondigt aan dat de kruising Pieter Doelmanstraat, in samenwerking met aannemer Dura Vermeer, vanaf 29 april tot en met 3 mei tijdelijk afgesloten zal worden voor gemotoriseerd verkeer. Deze afsluiting is nodig vanwege de noodzakelijke werkzaamheden voor het aanbrengen van een pompput en het vernieuwen van de riolering.

Advertorial Evenement vandaag 09:24

Terugkeer van Culinair Alphen? Mysterieuze posts zet geruchtenmolen in gang

Een verrassende post van Culinair Alphen, het geliefde culinaire evenement dat sinds 2017 niet meer is georganiseerd, heeft de aandacht van Alphenaren getrokken. Verschillende mysterieuze socialemediaposts verschenen op het officiële Culinair Alphen-account, slechts bestaande uit puntjes en een cryptische boodschap:

Blog Sport gisteren 17:48

ARC moet nacompetitie zien te ontwijken

Ondanks de 1-0 overwinning op Swift staat ARC nog steeds op een plek in de vierde divisie A die aan het eind van de reguliere competitie, over vier weken al, nacompetitie om handhaving noodzakelijk maakt. ARC is dan een zogenaamde herkanser.