Advertorial Politiek

FNV: waar moeten nieuwbouw woningen komen

Tijdens het eerste verkiezingsdebat in de Oude Wereld op dinsdag 27 februari werd een aantal stellingen besproken door kandidaten op de kieslijst. Uit de discussie over wonen kwam dat er geen lege kantoren meer zijn en dat bouwen in de polders het uitgangspunt is voor discussie.

In de woonvisie van de gemeente staat dat de grenzen van de stad moeten worden losgelaten ten gunste van een geleidelijke overgang. Minister Kajsa Ollongren deelt deze mening, de provincie is tegenstander. Over de uitgangspunten van de visie is een korte film gemaakt. Presentator Marco van Kerkhoven verwees de visie naar de prullenbak omdat ‘wonen bij het water alleen voor de rijken is’. Uit de zaal kwam de opmerking dat het filmpje te mooi is om waar te zijn. Maar, is dat ook zo?

Uitgangspunt
André de Jeu (Nieuw Elan) sprong er in ieder geval direct bovenop: "Deze film is het uitgangspunt voor de gemeenteraad. Het is een weergave van een verkennend onderzoek. We hebben in deze regio veel water. Woningbouw kan heel goed in combinatie met waterberging. Dat betekent dat iedereen langs het water kan wonen in bij het inkomen passende huisvesting." Marjon Verkleij (CDA) vulde aan: "Ik ben zelf agrariër en ik heb best twijfels. Hoe moet dat met de landbouwgrond? Het is echter inderdaad een praatstuk."

Bouwen voor onszelf
De SP is bij voorbaat niet gecharmeerd van de visie. "Wij zijn tegen bouwen in de polder, we moeten ook bouwen in de kernen", merkte Onno Uyttenbogaard op. Ank de Groot (RGL) vindt het moeilijk: "Wij hebben deze visie onderschreven, want er moet inderdaad iets gebeuren als we nog willen bouwen. Wij willen niet bouwen voor Amsterdam, maar wel voor onszelf." Anouk Noordermeer (VVD) benoemde een ander aspect: "Als we meer huizen bouwen, moeten we ook meer wegen aanleggen."

Kantoorpanden en grondprijzen
Een groot probleem naast het ruimtegebrek zijn de prijzen van woningen. De meeste zijn voor jongeren te duur en er is een gat tussen goedkope en dure woningen. Huurwoningen tussen 750 en 950 euro huur en koopwoningen tussen 140 en 190 duizend euro koop worden niet of nauwelijks gebouwd. "We moeten creatief omgaan met lege gebouwen", vond Bernadette Wolters (PvdA). "De grondprijzen zijn gewoon veel te hoog", meent Wil Verschuur (BA).
Beide opmerkingen werden getackeld door De Jeu: "Alle leegstaande grote kantoorpanden zijn inmiddels tot appartementen omgebouwd of in ontwikkeling. Dus dat is geen oplossing meer. De grondprijzen kunnen we als gemeente verlagen, maar dan moeten die miljoenen wel ergens anders vandaan worden gehaald."


Meer nieuws

Advertorial Evenement vandaag 09:24

Terugkeer van Culinair Alphen? Mysterieuze posts zet geruchtenmolen in gang

Een verrassende post van Culinair Alphen, het geliefde culinaire evenement dat sinds 2017 niet meer is georganiseerd, heeft de aandacht van Alphenaren getrokken. Verschillende mysterieuze socialemediaposts verschenen op het officiële Culinair Alphen-account, slechts bestaande uit puntjes en een cryptische boodschap:

Blog Sport gisteren 17:48

ARC moet nacompetitie zien te ontwijken

Ondanks de 1-0 overwinning op Swift staat ARC nog steeds op een plek in de vierde divisie A die aan het eind van de reguliere competitie, over vier weken al, nacompetitie om handhaving noodzakelijk maakt. ARC is dan een zogenaamde herkanser.

Wonen en bouwen gisteren 15:37

Schitterend en duurzaam, dat moet de flat Lange Diamant worden!

Op woensdagmiddag 24 april kregen huurders van de flat Lange Diamant de kans om de plannen voor de nieuwe uitstraling van hun flat te bekijken. Woonforte zal in 2025 beginnen met een grootschalige renovatie van de lange flat aan de Diamantstraat, waarbij 166 appartementen verduurzaamd worden tot aan de Standaard. Daarnaast zal de flat een ingrijpende facelift ondergaan om klaar te zijn voor een duurzame toekomst.

Muziek gisteren 14:20

Meester Wim (79) gaat met pensioen na bijna zestig jaar gitaarles

Na bijna zestig jaar lang zijn passie voor muziek te hebben gedeeld met generaties leerlingen, neemt meester Wim, ook bekend als Wim Dekker, afscheid van het klaslokaal. En gaat hij op bijna tachtigjarige leeftijd welverdiend met pensioen. Voor velen van zijn voormalige leerlingen, met name die van basisschool de Sweelinck, is meester Wim een herkenbaar en geliefd gezicht, met zijn toewijding aan muzikale educatie.

Overige gisteren 13:47

Lintjesregen: zeventien Koninklijke onderscheidingen in Alphen aan den Rijn

Vandaag werden tijdens de jaarlijkse Lintjesregen in het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn zeventien Koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Burgemeester Liesbeth Spies heeft verschillende inwoners van Alphen aan den Rijn persoonlijk onderscheiden. De gebeurtenis was live te volgen via de website van de Gemeente.