Josh Walet

Alphen vanuit de lucht: de Oudshoornse kerk langs de oever van de Rijn

We weten allemaal hoe bepaalde locaties er tegenwoordig uitzien, maar hoe zagen deze plekken er vroeger uit? In sommige gevallen herken je de plek bijna niet terug, in andere gevallen is er vrijwel niks veranderd. Om dit in beeld te brengen neemt de Alphense fotograaf Josh Walet je mee op reis nemen met zijn drone. Deze week: de Oudshoornse kerk.

De Oudshoornseweg loopt vanaf 's Molenaarsbrug tot aan de Hooftstraat. Beide straten lopen evenwijdig aan de Oude Rijn en vormden de kern van het voormalige dorp Oudshoorn. Waar in de Hooftstraat veel huizen en winkels stonden, was de Oudshoornseweg ruimtelijker van aard. Er stonden rijke patriciërswoningen en buitenplaatsen langs de weg, maar soms ook bedrijven zoals kalkovens en pannenbakkerijen.

Wie aan de Oudshoornseweg denkt, zal hoogstwaarschijnlijk ook automatisch denken aan de Oudshoornse kerk. Deze kerk dankt haar bestaan aan Cornelis de Vlaming. Een meningsverschil met Hendrik Stevin (de ambachtsheer van Alphen) over kerkelijke zaken leidde ertoe dat Cornelis de Vlaming de Staten toestemming vroeg zelf een kerk te mogen stichten. Hij verkreeg die en gaf opdracht aan de Amsterdamse stadsarchitect en bouwmeester Daniël Stalpaert het ontwerp te maken. De eerst steen werd op 18 juni 1663 gelegd door Dirk de Vlaming, de broer van Cornelis.

Tekst loopt door onder de foto

Oudshoornsekerk-MAIN.jpg
Voor de jaren '60 werd de Oudshoornse kerk omringd door stukken land.

Zo verrees aan de oever van de Oude Rijn in 1665 een stadskerk in het dorp Oudshoorn, waar Amsterdamse kunstenaars van naam aan zouden werken. Dankzij het geld en de familie en relaties van Cornelis staat er tot op de dag van vandaag nog een monumentaal kerkgebouw met schitterende gebrandschilderde glazen dat ook zijn familiewapen siert. In het plafond staan de letters CdV: Cornelis de Vlaming. De Oudshoornse kerk is dan ook de plek waar Cornelis, zijn vrouw en twee dochters openbare belijdenis van hun geloof aflegden en waarin hijzelf, zijn vrouw en al zijn kinderen hun laatste rustplaats hebben gevonden.

Tegenwoordig is de Oudshoornse kerk omringd door gebouwen, maar dat was vroeger wel anders. Toen stak de kerk met haar frêle toren af tegen de wijde polderlucht. De weilanden rondom de Oudshoornse kerk werden rond de jaren ’60 volgebouwd, met nieuwbouwwijken Ridderveld I en II als resultaat. In 1979 werd begonnen met een grote restauratie van de Oudshoornse kerk. Na een vier jaar lange restauratie die ruim 6 miljoen gulden kostte was de nieuwe kerk gereed. Het in volle pracht gerestaureerde zeventiende-eeuwse kerkgebouw werd op 18 maart 1983 heropend door prinses Juliana.

Alle delen in de serie ‘Alphen vanuit de lucht’ bekijk je hier.

Oudshoornsekerk1983-MAIN.jpg
Op 18 maart 1983 werd de Oudshoornse kerk heropend door prinses Juliana.

Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Weekoverzicht vandaag 16:43

Alphens.nl weekoverzicht: het nieuws van week 48 samengevat

Wat speelde er afgelopen week in Alphen aan den Rijn? Van indrukwekkende talenten tijdens Scala On Stage en een helm aanschaffen voor je snorfiets tot aan de Alphense Bruggenrun. Dit en meer lees je in het Alphens.nl weekoverzicht.

Overige vandaag 13:51

Let op: maandag testbericht van NL-Alert

Je hebt vast wel eens een doordringend alarmgeluid op je telefoon melding gehad van NL-Alert. Schrik niet, maandag 5 december om 12:00 uur wordt opnieuw een NL-Alert gestuurd.

Limesjaar 2022 vandaag 12:25

ROMEINEN Overstromingen

Het Alphense castellum Albaniana is rond het jaar 41 gebouwd op een ongunstige plek vlak aan de rivier Oude Rijn. Daarom hadden de soldaten in het fort regelmatig natte voeten. Sterker nog: het is een aantal keren voorgekomen dat hevige overstromingen behoorlijk wat schade aanrichtten.

Werken vandaag 09:32

De nieuwste vacatures van week 48

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier.