Josh Walet

Alphen vanuit de lucht: de Oudshoornse kerk langs de oever van de Rijn

We weten allemaal hoe bepaalde locaties er tegenwoordig uitzien, maar hoe zagen deze plekken er vroeger uit? In sommige gevallen herken je de plek bijna niet terug, in andere gevallen is er vrijwel niks veranderd. Om dit in beeld te brengen neemt de Alphense fotograaf Josh Walet je mee op reis nemen met zijn drone. Deze week: de Oudshoornse kerk.

De Oudshoornseweg loopt vanaf 's Molenaarsbrug tot aan de Hooftstraat. Beide straten lopen evenwijdig aan de Oude Rijn en vormden de kern van het voormalige dorp Oudshoorn. Waar in de Hooftstraat veel huizen en winkels stonden, was de Oudshoornseweg ruimtelijker van aard. Er stonden rijke patriciërswoningen en buitenplaatsen langs de weg, maar soms ook bedrijven zoals kalkovens en pannenbakkerijen.

Wie aan de Oudshoornseweg denkt, zal hoogstwaarschijnlijk ook automatisch denken aan de Oudshoornse kerk. Deze kerk dankt haar bestaan aan Cornelis de Vlaming. Een meningsverschil met Hendrik Stevin (de ambachtsheer van Alphen) over kerkelijke zaken leidde ertoe dat Cornelis de Vlaming de Staten toestemming vroeg zelf een kerk te mogen stichten. Hij verkreeg die en gaf opdracht aan de Amsterdamse stadsarchitect en bouwmeester Daniël Stalpaert het ontwerp te maken. De eerst steen werd op 18 juni 1663 gelegd door Dirk de Vlaming, de broer van Cornelis.

Tekst loopt door onder de foto

Oudshoornsekerk-MAIN.jpg
Voor de jaren '60 werd de Oudshoornse kerk omringd door stukken land.

Zo verrees aan de oever van de Oude Rijn in 1665 een stadskerk in het dorp Oudshoorn, waar Amsterdamse kunstenaars van naam aan zouden werken. Dankzij het geld en de familie en relaties van Cornelis staat er tot op de dag van vandaag nog een monumentaal kerkgebouw met schitterende gebrandschilderde glazen dat ook zijn familiewapen siert. In het plafond staan de letters CdV: Cornelis de Vlaming. De Oudshoornse kerk is dan ook de plek waar Cornelis, zijn vrouw en twee dochters openbare belijdenis van hun geloof aflegden en waarin hijzelf, zijn vrouw en al zijn kinderen hun laatste rustplaats hebben gevonden.

Tegenwoordig is de Oudshoornse kerk omringd door gebouwen, maar dat was vroeger wel anders. Toen stak de kerk met haar frêle toren af tegen de wijde polderlucht. De weilanden rondom de Oudshoornse kerk werden rond de jaren ’60 volgebouwd, met nieuwbouwwijken Ridderveld I en II als resultaat. In 1979 werd begonnen met een grote restauratie van de Oudshoornse kerk. Na een vier jaar lange restauratie die ruim 6 miljoen gulden kostte was de nieuwe kerk gereed. Het in volle pracht gerestaureerde zeventiende-eeuwse kerkgebouw werd op 18 maart 1983 heropend door prinses Juliana.

Alle delen in de serie ‘Alphen vanuit de lucht’ bekijk je hier.

Oudshoornsekerk1983-MAIN.jpg
Op 18 maart 1983 werd de Oudshoornse kerk heropend door prinses Juliana.

Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Blog Sport gisteren 17:48

ARC moet nacompetitie zien te ontwijken

Ondanks de 1-0 overwinning op Swift staat ARC nog steeds op een plek in de vierde divisie A die aan het eind van de reguliere competitie, over vier weken al, nacompetitie om handhaving noodzakelijk maakt. ARC is dan een zogenaamde herkanser.

Wonen en bouwen gisteren 15:37

Schitterend en duurzaam, dat moet de flat Lange Diamant worden!

Op woensdagmiddag 24 april kregen huurders van de flat Lange Diamant de kans om de plannen voor de nieuwe uitstraling van hun flat te bekijken. Woonforte zal in 2025 beginnen met een grootschalige renovatie van de lange flat aan de Diamantstraat, waarbij 166 appartementen verduurzaamd worden tot aan de Standaard. Daarnaast zal de flat een ingrijpende facelift ondergaan om klaar te zijn voor een duurzame toekomst.

Muziek gisteren 14:20

Meester Wim (79) gaat met pensioen na bijna zestig jaar gitaarles

Na bijna zestig jaar lang zijn passie voor muziek te hebben gedeeld met generaties leerlingen, neemt meester Wim, ook bekend als Wim Dekker, afscheid van het klaslokaal. En gaat hij op bijna tachtigjarige leeftijd welverdiend met pensioen. Voor velen van zijn voormalige leerlingen, met name die van basisschool de Sweelinck, is meester Wim een herkenbaar en geliefd gezicht, met zijn toewijding aan muzikale educatie.

Overige gisteren 13:47

Lintjesregen: zeventien Koninklijke onderscheidingen in Alphen aan den Rijn

Vandaag werden tijdens de jaarlijkse Lintjesregen in het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn zeventien Koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Burgemeester Liesbeth Spies heeft verschillende inwoners van Alphen aan den Rijn persoonlijk onderscheiden. De gebeurtenis was live te volgen via de website van de Gemeente.