Josh Walet

Alphen vanuit de lucht: de Oudshoornse kerk langs de oever van de Rijn

We weten allemaal hoe bepaalde locaties er tegenwoordig uitzien, maar hoe zagen deze plekken er vroeger uit? In sommige gevallen herken je de plek bijna niet terug, in andere gevallen is er vrijwel niks veranderd. Om dit in beeld te brengen neemt de Alphense fotograaf Josh Walet je mee op reis nemen met zijn drone. Deze week: de Oudshoornse kerk.

De Oudshoornseweg loopt vanaf 's Molenaarsbrug tot aan de Hooftstraat. Beide straten lopen evenwijdig aan de Oude Rijn en vormden de kern van het voormalige dorp Oudshoorn. Waar in de Hooftstraat veel huizen en winkels stonden, was de Oudshoornseweg ruimtelijker van aard. Er stonden rijke patriciërswoningen en buitenplaatsen langs de weg, maar soms ook bedrijven zoals kalkovens en pannenbakkerijen.

Wie aan de Oudshoornseweg denkt, zal hoogstwaarschijnlijk ook automatisch denken aan de Oudshoornse kerk. Deze kerk dankt haar bestaan aan Cornelis de Vlaming. Een meningsverschil met Hendrik Stevin (de ambachtsheer van Alphen) over kerkelijke zaken leidde ertoe dat Cornelis de Vlaming de Staten toestemming vroeg zelf een kerk te mogen stichten. Hij verkreeg die en gaf opdracht aan de Amsterdamse stadsarchitect en bouwmeester Daniël Stalpaert het ontwerp te maken. De eerst steen werd op 18 juni 1663 gelegd door Dirk de Vlaming, de broer van Cornelis.

Tekst loopt door onder de foto

Oudshoornsekerk-MAIN.jpg
Voor de jaren '60 werd de Oudshoornse kerk omringd door stukken land.

Zo verrees aan de oever van de Oude Rijn in 1665 een stadskerk in het dorp Oudshoorn, waar Amsterdamse kunstenaars van naam aan zouden werken. Dankzij het geld en de familie en relaties van Cornelis staat er tot op de dag van vandaag nog een monumentaal kerkgebouw met schitterende gebrandschilderde glazen dat ook zijn familiewapen siert. In het plafond staan de letters CdV: Cornelis de Vlaming. De Oudshoornse kerk is dan ook de plek waar Cornelis, zijn vrouw en twee dochters openbare belijdenis van hun geloof aflegden en waarin hijzelf, zijn vrouw en al zijn kinderen hun laatste rustplaats hebben gevonden.

Tegenwoordig is de Oudshoornse kerk omringd door gebouwen, maar dat was vroeger wel anders. Toen stak de kerk met haar frêle toren af tegen de wijde polderlucht. De weilanden rondom de Oudshoornse kerk werden rond de jaren ’60 volgebouwd, met nieuwbouwwijken Ridderveld I en II als resultaat. In 1979 werd begonnen met een grote restauratie van de Oudshoornse kerk. Na een vier jaar lange restauratie die ruim 6 miljoen gulden kostte was de nieuwe kerk gereed. Het in volle pracht gerestaureerde zeventiende-eeuwse kerkgebouw werd op 18 maart 1983 heropend door prinses Juliana.

Alle delen in de serie ‘Alphen vanuit de lucht’ bekijk je hier.

Oudshoornsekerk1983-MAIN.jpg
Op 18 maart 1983 werd de Oudshoornse kerk heropend door prinses Juliana.

Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Werken gisteren 16:51

Vacatureoverzicht: de nieuwste vacatures van week 13

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier. 

Blog Satire Politiek gisteren 15:13

Dom? Je kan nog altijd raadslid worden

Gemeentepolitiek is vaak saai. Van de meeste punten op de raadsagenda staat van te voren al vast wat de uitkomst van een stemming zal zijn.

Advertorial Gezondheid en welzijn gisteren 15:03

WIJdezorg behaalt zilver met Milieuthermometer Zorg

WIJdezorg, een organisatie met zeven zorglocaties in het Groene Hart, heeft zich gecertificeerd voor niveau zilver van de Milieuthermometer Zorg. Op 28 maart 2023 nam bestuurder Marian van Roosmalen een van de certificaten in ontvangst.

Overige gisteren 11:23

Alphense Danjil te zien in ‘Better than Ever’ op RTL4

Op donderdag 6 april is de Alphense Danjil Tuhumena te zien op RTL4 tijdens het programma ‘Better than Ever’. Hij zal tijdens dit programma samen met vier andere zangers/zangeressen, Waylon en Martijn Krabbé terugkijken op de afgelopen elf jaar.

Advertorial Horeca gisteren 09:32

Vier Pasen met een heerlijk McDonald’s Paasontbijt

McDonald’s Alphen Drive viert Pasen samen met jou! Het is niet alleen bijna Pasen, maar het is ook bijna de eerste editie van het McDonald’s Paasontbijt, op eerste en tweede paasdag. Klinkt leuk, maar hoe ziet zoiets eruit?