Josh Walet

Alphen vanuit de lucht: het ziekenhuis bij de Oudshoornseweg

We weten allemaal hoe bepaalde locaties er tegenwoordig uitzien, maar hoe zagen deze plekken er vroeger uit? In sommige gevallen herken je de plek bijna niet terug, in andere gevallen is er vrijwel niks veranderd. Om dit in beeld te brengen neemt de Alphense fotograaf Josh Walet je mee op reis nemen met zijn drone. Deze week: het ziekenhuis bij de Oudshoornseweg.

De Oudshoornseweg loopt vanaf 's Molenaarsbrug tot aan de Hooftstraat. Beide straten lopen evenwijdig aan de Oude Rijn en vormden de kern van het voormalige dorp Oudshoorn. Waar in de Hooftstraat veel huizen en winkels stonden, was de Oudshoornseweg ruimtelijker van aard. Er stonden rijke patriciërswoningen en buitenplaatsen langs de weg, maar soms ook bedrijven zoals kalkovens en pannenbakkerijen.

Kenmerkend aan de Oudshoornseweg is niet alleen de Oudshoornsekerk, maar ook het ziekenhuis. Op dit terrein stond voorheen Villa Rijnoord. De geschiedenis van Rijnoord gaat terug naar 1629 toen een zekere Willem Boreel aan de Lage Zijde van Oudshoorn eigenaar werd van een boerderij. Door de jaren heen werd Rijnoord een echte buitenplaats. De oude panden werden in 1844 afgebroken. Daarvoor in de plaats kwam een nieuw huis wat de naam Rijnoord kreeg.

Tekst loopt door onder de foto

Oudshoornseweg Villa Rijnoord-MAIN.jpg
Villa Rijnoord

Rijnoord Ziekenhuis

Deze villa heeft er jaren gestaan. In 1911 had Willem van Wermeskerken een huisartsenpraktijk in Oudshoorn, een klein dorp dat toen op grote afstand van het dorp Alphen aan den Rijn lag. Oudshoorn was een dorpje met één arts, één school, één dominee, één kerk met een kerkhof en één weeshuis. Dokter van Wermeskerken deed de huisbezoeken bij de zieken per koets en hield spreekuur in zijn praktijk aan huis, Villa Rijnoord.

In 1942 werd dokter van Wermeskerken gegijzeld. Vanaf die tijd nam zijn dochter, Margreet van Wermeskerken, de praktijk over. Dit groeide uiteindelijk uit tot (kraam)kliniek. Op deze plek werd uiteindelijk een compleet ziekenhuis gebouwd. Het ziekenhuis kreeg een toepasselijke naam: Rijnoord Ziekenhuis.

De villa werd in 1964 afgebroken en in april 1966 werden de eerste patiënten opgenomen. Op 11 november 1966 werd Rijnoord Ziekenhuis officieel geopend. In 2008 werd ook dit ziekenhuis afgebroken en vervangen door een nieuw gebouw net iets verder op het terrein. Dat gebouw kennen we nu als het Alrijne Ziekenhuis.

Alle delen in de serie 'Alphen vanuit de lucht' bekijk je hier.

Oudshoornseweg rijnoord ziekenhuis-MAIN.jpg
Rijnoord Ziekenhuis

Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Weekoverzicht vandaag 16:43

Alphens.nl weekoverzicht: het nieuws van week 48 samengevat

Wat speelde er afgelopen week in Alphen aan den Rijn? Van indrukwekkende talenten tijdens Scala On Stage en een helm aanschaffen voor je snorfiets tot aan de Alphense Bruggenrun. Dit en meer lees je in het Alphens.nl weekoverzicht.

Overige vandaag 13:51

Let op: maandag testbericht van NL-Alert

Je hebt vast wel eens een doordringend alarmgeluid op je telefoon melding gehad van NL-Alert. Schrik niet, maandag 5 december om 12:00 uur wordt opnieuw een NL-Alert gestuurd.

Limesjaar 2022 vandaag 12:25

ROMEINEN Overstromingen

Het Alphense castellum Albaniana is rond het jaar 41 gebouwd op een ongunstige plek vlak aan de rivier Oude Rijn. Daarom hadden de soldaten in het fort regelmatig natte voeten. Sterker nog: het is een aantal keren voorgekomen dat hevige overstromingen behoorlijk wat schade aanrichtten.

Werken vandaag 09:32

De nieuwste vacatures van week 48

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier.