Josh Walet

Alphense makelaars: “Het realiseren van de juiste woningen in de vernieuwde Aarhof brengt de woonketen gigantisch in beweging”

Sander Heikens van Drieman Garantiemakelaars en Mirjam van der Ziel van Koppes Makelaardij weten als geen ander dat de woningmarkt in Alphen flink op slot zit. De 300 woningen die in De Aarhof komen, zullen dan ook aansluiten bij de woonbehoefte van Alphenaren. “We richten ons met name op jongeren, starters en senioren.”

Het is niemand onbekend dat de woningmarkt enorm overspannen is. “Als gevolg van de grote vraag en het beperkte aanbod is het voor meerdere doelgroepen lastig om een woning te kopen. Door de lage rente en overwaarde die mensen met een koopwoning hebben opgebouwd worden er, als gevolg van de krappe markt, enorm hoge prijzen betaald”, begint Sander Heikens van Drieman Garantiemakelaars. “Dit is het algemene beeld in Nederland, maar Alphen vormt daarop zeker geen uitzondering.”

Van doorstroming in Alphen is op dit moment dan ook bijna geen sprake. Mirjam van der Ziel van Koppes Makelaardij: “Wat we nu zien is dat de woningmarkt eigenlijk op slot zit. Vanwege de schaarste aan woningen en de sterk gestegen prijzen komt de doorstroming niet op gang. Het is belangrijk dat we deze keten in Alphen weer in beweging zetten.” En dat wordt gedaan met onder andere de woningen op de vernieuwde Aarhof. “Een groot deel van de kopers van De Aarhof laat straks namelijk een woning achter, waardoor er in Alphen in alle segmenten van de markt ook weer woningen vrijkomen. Daardoor neemt het woningaanbod weer toe”, legt Heikens uit.

Voorzien in de behoefte van Alphenaren

Het plan is dat er zo'n 300 woningen aan het winkelcentrum worden toegevoegd. Dit gebeurt door woningen bovenop de winkellaag te bouwen, waarbij er ook twee grote woontorens zullen worden gerealiseerd. Het toevoegen van woningen is een belangrijk onderdeel van het plan, aangezien De Aarhof hierdoor veel meer wordt dan enkel een winkelcentrum. Meer functies betekent meer dynamiek met betekenis voor de hele binnenstad. De uitstraling en architectuur van de woningen zal aansluiten bij de woningbouw in de rest van het centrum van Alphen, zodat de Lage Zijde straks één geheel vormt.

Tekst loopt door onder de afbeelding

Winkelcentrum De Aarhof - Sfeerimpressie winkelcentrum hoek Van Boetzelaerstraat en De Vest

Al voordat De Aarhof werd gekocht door SB Real Estate, werden Heikens en Van der Ziel benaderd om antwoord te geven op belangrijke vragen. “Voor welke doelgroepen dient er gebouwd te worden, wat zijn de wensen en behoefte van deze doelgroepen, wat zijn de verwachte verkoop- en verhuur opbrengsten, en welke verdeling maak je tussen koop- en huurwoningen? Door de opgedane kennis en ervaring konden wij hen hierin goed adviseren en zien we dat deze wensen ook vertaald worden in het ontwerp. Uiteindelijk wil je natuurlijk dat er gebouwd wordt waar Alphen ook daadwerkelijk behoefte aan heeft.”

Van lukraak bouwen is bij het realiseren van deze woningen dus geen sprake. “SB Real Estate verdient daarvoor echt complimenten. Ze hebben zich goed verdiept in de situatie in Alphen en willen echt wat toevoegen aan het Alphense stadshart”, zegt Van der Ziel. Er komen voornamelijk woningen voor jongeren, starters en senioren. “Het wordt een divers en evenredig aanbod aan koop- en huurappartementen in diverse oppervlaktes en categorieën, waaronder studio’s en appartementen met twee, drie en vier slaapkamers. Een groot deel hiervan zit bewust in betaalbare en middeldure koop- en huurwoningen”, legt Heikens uit.

Wonen in het centrum is populair

Volgens Heikens en Van der Ziel is het bouwen van woningen in de vernieuwde Aarhof een essentieel onderdeel van het plan. Niet alleen vanwege de krapte op de woningmarkt, maar ook om het Alphense stadshart aantrekkelijk te houden. “Veel mensen ervaren Alphen nu als een fijne woonstad. Om die fijne ervaring ook te behouden moet het centrum wel op niveau blijven”, zegt Van der Ziel. “Elke stad heeft namelijk een goed centrum nodig en deze plannen dragen eraan bij om van het Alphense stadshart een centrum van topkwaliteit te maken. Door de toevoeging van groen op het dek en aan de woning zal het wooncomfort en de kwaliteit van De Aarhof alleen nog maar meer versterkt worden.”

Daarnaast is wonen in het centrum ook gewoon erg populair, zowel onder jongeren en starters als onder senioren. “In De Aarhof woon je straks in een geheel nieuwe, gelijkvloerse en toekomstbestendige woning nabij alle voorzieningen die het vernieuwde centrum van Alphen zo prettig maken. Denk aan de vele winkels, de bushalte direct voor de deur, de zorgvoorzieningen om de hoek, de bibliotheek, de wekelijkse markt, gezellige terrasjes aan de passantenhaven en het Thorbeckeplein. Voor jongeren en starters ideaal vanwege het bruisende centrum en voor senioren fijn omdat ze alles in de buurt hebben. Kortom, een fantastische omgeving voor zowel jong als oud!” 

Alle artikelen in de reeks ‘Alphen krijgt weer een krachtige Aarhof’, lees je hier.

Winkelcentrum De Aarhof - Schetsontwerp winkelcentrum De Vest


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Overige vandaag 11:59

Nieuwe supermarkt geopend in Driehoorne: Food Lovers Lekker Makkelijk

Donderdag 25 april heeft Mark Vriezema samen met zijn gezin en medewerkers het stokje overgenomen van Anton van Rijn en zet daarmee dit mooie initiatief voort. Voor de bewoners van Driehoorne een fantastische winkel aan huis met zelfs de mogelijkheid om boodschappen te laten bezorgen.

Politiek vandaag 11:01

Raad wil meer Hbo-studenten als stagiair in Alphen

De Alphense gemeenteraad vindt dat er te weinig aandacht is voor het bieden van stageplekken en voor samenwerkingsverbanden tussen bedrijfsleven, inclusief gemeente, en het Hbo. Daarom heeft de raad een motie ingediend om een praktische manier te vinden om dit toch voor elkaar te krijgen.

Maatschappelijk vandaag 10:31

Nieuw 'Educatief Out of Art Museum' in Alphen aan den Rijn

Een uniek initiatief om kunst te ervaren en te waarderen, het Educatief Out of Art Museum, opende op 18 april in de Galerie & Kunstuitleen van Atelier Verfstreken. Het museum presenteert kunstwerken van kunstenaars met een verstandelijke beperking en biedt bezoekers de mogelijkheid om kunst op een interactieve manier te ontdekken en te beleven.

Advertorial Evenementen vandaag 09:15

Danjil op Sama Sama Maluku Festival

De in Alphen geboren Danjil Tuhumena is allang geen onbekende meer in onze regio. De carrière van Danjil begon als 3-jarige drummer in de familie band ‘The Family Song’. Na het veel te vroege overlijden van vader Marcus Tuhumena stopte The Family Song en is Danjil zijn muzikale weg blijven volgen.

Politiek gisteren 17:44

Nieuw Elan wil handhaven van fietsverbod in Van Mandersloostraat

Tot grote ergernis van ondernemers en bewoners van de Van Mandersloostraat wordt het fietsverbod hier niet gehandhaafd. Met enige regelmaat zoeven er fietsen en scooters voorbij tijdens de uren dat het gebied uitsluitend bestemd is voor voetgangers. Nieuw Elan wil nu dat hier meer aan wordt gedaan.

Natuur, recreatie en reizen gisteren 16:26

Driehonderd bomen vervangen in Alphen aan den Rijn vanwege ziekte en veiligheid

De Gemeente Alphen aan den Rijn zal de komende tijd ongeveer driehonderd bomen vervangen op openbare plekken, voornamelijk in de wijken Ridderveld en Kerk en Zanen. Deze vervangingen worden gemarkeerd door groene stippen op de stammen van de bomen, die aangeven dat ze ziek of dood zijn en niet langer veilig voor de omgeving.