Josh Walet

Anderhalf uur gratis parkeren in centrum

De gemeenteraad zal groen licht geven voor anderhalf uur gratis parkeren 'achter de slagboom' in het Alphense stadshart. Er zijn wel zorgen over wie dat zal moeten betalen en er zijn twijfels over hoe duurzaam het is om meer automobilisten naar het centrumgebied te lokken.

Verschillende partijen zien wel uitdagingen op het pad naar anderhalf uur gratis parkeren in het Alphense stadshart. De vraagtekens staan in ieder geval bij de financiën, want 'gratis parkeren' bestaat niet. De kosten moeten hoe dan ook worden betaald. Dat bleek tijdens een raadscommissievergadering donderdag 17 november.

BIZ
De Alphense stadshartondernemers zullen gezamenlijk 200.000 euro moeten inbrengen. Dit gaat via een Business Investerings Zone (BIZ) specifiek gericht op het mogelijk maken van anderhalf uur gratis parkeren. Alle centrumondernemers dragen volgens een verdeelsleutel bij, de kleine minder en de grote meer.

Deze BIZ kan alleen worden opgericht als een groot percentage van de ondernemers hiermee instemt, de anderen zijn dan verplicht om mee te werken. De Alphense politiek wil heel zeker weten dat het hele voorstel vervalt als die BIZ er niet komt. En dat wordt een harde toezegging van verantwoordelijk wethouder Relus Breeuwsma.

Gemeentelijke bijdrage
Het grootste deel van de kosten wordt door gemeente Alphen aan den Rijn gedragen. In het voorstel is echter ook opgenomen dat dit op termijn anders moet. "Voor een volgende termijn moeten we werken aan het vervallen van de bijdrage van de gemeente", aldus Breeuwsma. "Dat is een kwestie van evalueren en onderhandelen."

De gemeentelijke bijdrage komt uit gelden van 'ons allemaal' en dat is uiteindelijk niet de bedoeling, aldus de politieke fracties en de wethouder. Onder meer PvdA, SP, CDA, D66, VVD en GroenLinks vinden de bijdrage van de ondernemers principieel sowieso te laag, ook al snapt iedereen dat door de crises de ondernemers het financieel niet gemakkelijk hebben.

Op straat parkeren
Naast de ondernemers en de gemeente dragen ook automobilisten bij die niet in de garages, maar op straat parkeren. De tarieven gaan 'met een paar dubbeltjes' omhoog naar 2.50 euro per uur en er moet voortaan tot 21.00 uur worden betaald en dat was tot 18.00 uur.

"Het is de bedoeling dat we meer auto’s in de parkeergarages krijgen en minder op straat. Dat maakt het voor centrumbewoners gemakkelijker om een plek te vinden", denkt Elise de Veth (VVD). De VVD wil echter ook voor de evaluatie, gepland in 2025, expliciet onderzoek naar of dit ook echt gebeurt.

Tegenover gemakkelijker een plek vinden, staat dat bezoekers aan centrumbewoners meer moeten betalen. En dat schiet Ank de Groot (RGL) in het verkeerde keelgat: "Er wordt gewoon over het duurder worden van op straat parkeren heen gestapt, dat moet wel worden opgebracht."

Gemeenteraad
Het voorstel van het college, op basis van een opdracht van de gemeenteraad, hoe anderhalf uur gratis parkeren in het Alphense centrumgebied gerealiseerd moet worden, is op zichzelf goed ontvangen. Er komt naar aanleiding van het debat in de commissie wel een aanpassing: als de BIZ niet doorgaat zal het nieuwe hogere tarief voor op straat parkeren worden teruggedraaid.

In de raadsvergadering van 24 november wordt het een hamerstuk, dus het voorstel wordt zonder nieuw debat goedgekeurd.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Overige vandaag 11:59

Nieuwe supermarkt geopend in Driehoorne: Food Lovers Lekker Makkelijk

Donderdag 25 april heeft Mark Vriezema samen met zijn gezin en medewerkers het stokje overgenomen van Anton van Rijn en zet daarmee dit mooie initiatief voort. Voor de bewoners van Driehoorne een fantastische winkel aan huis met zelfs de mogelijkheid om boodschappen te laten bezorgen.

Politiek vandaag 11:01

Raad wil meer Hbo-studenten als stagiair in Alphen

De Alphense gemeenteraad vindt dat er te weinig aandacht is voor het bieden van stageplekken en voor samenwerkingsverbanden tussen bedrijfsleven, inclusief gemeente, en het Hbo. Daarom heeft de raad een motie ingediend om een praktische manier te vinden om dit toch voor elkaar te krijgen.

Maatschappelijk vandaag 10:31

Nieuw 'Educatief Out of Art Museum' in Alphen aan den Rijn

Een uniek initiatief om kunst te ervaren en te waarderen, het Educatief Out of Art Museum, opende op 18 april in de Galerie & Kunstuitleen van Atelier Verfstreken. Het museum presenteert kunstwerken van kunstenaars met een verstandelijke beperking en biedt bezoekers de mogelijkheid om kunst op een interactieve manier te ontdekken en te beleven.

Advertorial Evenementen vandaag 09:15

Danjil op Sama Sama Maluku Festival

De in Alphen geboren Danjil Tuhumena is allang geen onbekende meer in onze regio. De carrière van Danjil begon als 3-jarige drummer in de familie band ‘The Family Song’. Na het veel te vroege overlijden van vader Marcus Tuhumena stopte The Family Song en is Danjil zijn muzikale weg blijven volgen.

Politiek gisteren 17:44

Nieuw Elan wil handhaven van fietsverbod in Van Mandersloostraat

Tot grote ergernis van ondernemers en bewoners van de Van Mandersloostraat wordt het fietsverbod hier niet gehandhaafd. Met enige regelmaat zoeven er fietsen en scooters voorbij tijdens de uren dat het gebied uitsluitend bestemd is voor voetgangers. Nieuw Elan wil nu dat hier meer aan wordt gedaan.

Natuur, recreatie en reizen gisteren 16:26

Driehonderd bomen vervangen in Alphen aan den Rijn vanwege ziekte en veiligheid

De Gemeente Alphen aan den Rijn zal de komende tijd ongeveer driehonderd bomen vervangen op openbare plekken, voornamelijk in de wijken Ridderveld en Kerk en Zanen. Deze vervangingen worden gemarkeerd door groene stippen op de stammen van de bomen, die aangeven dat ze ziek of dood zijn en niet langer veilig voor de omgeving.