Josh Walet

Betere bescherming voor molenbiotopen alle Alphense molens

De Rijnlandse Molenstichting diende bezwaarschriften in over de forse aantasting van de molenbiotoop van de Vrouwgeestmolen in Alphen aan den Rijn. Naar aanleiding hiervan heeft de gemeente nu alle molenbiotopen in de bestemmingsplannen onderzocht.

In het gebied rondom een molen mag geen of weinig bebouwing voorkomen. Dit wordt een molenbiotoop genoemd. Deze regels zorgen ervoor dat een molen onder alle omstandigheden voldoende wind vangt. Het draagt ook bij aan een goede instandhouding van de draaiende onderdelen van de molen. “Daarnaast draagt een molenbiotoop bij aan de ruimtelijke kwaliteit”, zo stelde de Rijnlandse Molenstichting eerder, “want de molen komt zo in het bijbehorende landschap voldoende tot zijn recht.”

Het probleem was dat de gemeente de molenbiotoop van de Vrouwgeestmolen had weggelaten bij het verlenen van de vergunningen voor het bedrijventerrein voor kleine en middelgrote bedrijven dat op de Staalweg wordt gerealiseerd. De molenbiotoopregels zijn onderdeel van het beleid van de Provincie Zuid-Holland. Gemeenten moeten deze overnemen in hun lokale plannen, maar dat was dus niet gebeurd. De Rijnlandse Molenstichting diende daarom bezwaarschriften in over de aantasting van de molenbiotoop van de Vrouwgeestmolen.

Onderzoek andere bestemmingsplannen

Naar aanleiding van deze bezwaarschriften, heeft de Gemeente Alphen aan den Rijn alle molenbiotopen in hun bestemmingsplannen onderzocht. Hierbij zijn andere onvolkomendheden geconstateerd. Zo is gebleken dat bij nog meer molens de molenbiotoop niet in het bestemmingsplan stond, of dat de molenbiotoop nog op basis van oude regels was opgenomen. Daarop is actie ondernomen.

Er is nu een voorbereidingsbesluit in werking gegaan. Deze voorziet erin dat op korte termijn geen aantastingen van de molenbiotopen kunnen plaatsvinden wanneer de biotoop niet goed in het bestemmingsplan staat. De gemeente werkt ondertussen aan een bestemmingsplan dat de molenbiotoop voor alle molens volgens de provinciale regels vastlegt. Met het voorbereidingsbesluit gelden die regels uit de provinciale omgevingsverordening al in de praktijk.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Werken vandaag 16:53

Vacatureoverzicht: de nieuwste vacatures van week 12

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier. 

Advertorial Vrijwilliger vandaag 15:24

Word jij vrijwilliger bij de dierenambulance? “Het is leuk, leerzaam én zinvol!”

Van gewonde egels en uit het nest gevallen jonge vogels tot aan verdwaalde huiskatten en ernstig verzwakte zwanen – als vrijwilliger bij Dierenambulance Alphen aan den Rijn kom je van alles tegen. Het werk is zeker niet altijd even makkelijk, maar aan positiviteit is nooit gebrek. En dat komt vooral door de waardering en voldoening die alle vrijwilligers ervaren.

Milieu en duurzaamheid vandaag 14:01

Geen grap: vanaf 1 april statiegeld op blikjes

Lege blikjes van bijvoorbeeld bier of cola is een veel voorkomende vorm van zwerfafval. Daarom zal vanaf 1 april statiegeld worden ingevoerd op blikjes. Eerder werd dit al gedaan met kleine plasticflesjes. Waar je je lege blikjes vanaf 1 april kan inleveren lees je hier.

Advertorial Horeca vandaag 09:27

Tot en met april voordelig smullen van de beste Argentijnse spareribs bij El Caballo

Argentijns vlees dat écht uit Argentinië komt, en dan ook nog eens van de beste kwaliteit. Dat krijg je bij Argentijns restaurant El Caballo. Heb jij al trek in spareribs? Dan heeft het restaurant goed nieuws. Vanaf maandag 27 maart tot en met eind april eet je hun Argentijnse spareribs voor een nóg betere prijs.