Josh Walet

Betere bescherming voor molenbiotopen alle Alphense molens

De Rijnlandse Molenstichting diende bezwaarschriften in over de forse aantasting van de molenbiotoop van de Vrouwgeestmolen in Alphen aan den Rijn. Naar aanleiding hiervan heeft de gemeente nu alle molenbiotopen in de bestemmingsplannen onderzocht.

In het gebied rondom een molen mag geen of weinig bebouwing voorkomen. Dit wordt een molenbiotoop genoemd. Deze regels zorgen ervoor dat een molen onder alle omstandigheden voldoende wind vangt. Het draagt ook bij aan een goede instandhouding van de draaiende onderdelen van de molen. “Daarnaast draagt een molenbiotoop bij aan de ruimtelijke kwaliteit”, zo stelde de Rijnlandse Molenstichting eerder, “want de molen komt zo in het bijbehorende landschap voldoende tot zijn recht.”

Het probleem was dat de gemeente de molenbiotoop van de Vrouwgeestmolen had weggelaten bij het verlenen van de vergunningen voor het bedrijventerrein voor kleine en middelgrote bedrijven dat op de Staalweg wordt gerealiseerd. De molenbiotoopregels zijn onderdeel van het beleid van de Provincie Zuid-Holland. Gemeenten moeten deze overnemen in hun lokale plannen, maar dat was dus niet gebeurd. De Rijnlandse Molenstichting diende daarom bezwaarschriften in over de aantasting van de molenbiotoop van de Vrouwgeestmolen.

Onderzoek andere bestemmingsplannen

Naar aanleiding van deze bezwaarschriften, heeft de Gemeente Alphen aan den Rijn alle molenbiotopen in hun bestemmingsplannen onderzocht. Hierbij zijn andere onvolkomendheden geconstateerd. Zo is gebleken dat bij nog meer molens de molenbiotoop niet in het bestemmingsplan stond, of dat de molenbiotoop nog op basis van oude regels was opgenomen. Daarop is actie ondernomen.

Er is nu een voorbereidingsbesluit in werking gegaan. Deze voorziet erin dat op korte termijn geen aantastingen van de molenbiotopen kunnen plaatsvinden wanneer de biotoop niet goed in het bestemmingsplan staat. De gemeente werkt ondertussen aan een bestemmingsplan dat de molenbiotoop voor alle molens volgens de provinciale regels vastlegt. Met het voorbereidingsbesluit gelden die regels uit de provinciale omgevingsverordening al in de praktijk.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Blog Sport vandaag 17:48

ARC moet nacompetitie zien te ontwijken

Ondanks de 1-0 overwinning op Swift staat ARC nog steeds op een plek in de vierde divisie A die aan het eind van de reguliere competitie, over vier weken al, nacompetitie om handhaving noodzakelijk maakt. ARC is dan een zogenaamde herkanser.

Wonen en bouwen vandaag 15:37

Schitterend en duurzaam, dat moet de flat Lange Diamant worden!

Op woensdagmiddag 24 april kregen huurders van de flat Lange Diamant de kans om de plannen voor de nieuwe uitstraling van hun flat te bekijken. Woonforte zal in 2025 beginnen met een grootschalige renovatie van de lange flat aan de Diamantstraat, waarbij 166 appartementen verduurzaamd worden tot aan de Standaard. Daarnaast zal de flat een ingrijpende facelift ondergaan om klaar te zijn voor een duurzame toekomst.

Muziek vandaag 14:20

Meester Wim (79) gaat met pensioen na bijna zestig jaar gitaarles

Na bijna zestig jaar lang zijn passie voor muziek te hebben gedeeld met generaties leerlingen, neemt meester Wim, ook bekend als Wim Dekker, afscheid van het klaslokaal. En gaat hij op bijna tachtigjarige leeftijd welverdiend met pensioen. Voor velen van zijn voormalige leerlingen, met name die van basisschool de Sweelinck, is meester Wim een herkenbaar en geliefd gezicht, met zijn toewijding aan muzikale educatie.

Overige vandaag 13:47

Lintjesregen: zeventien Koninklijke onderscheidingen in Alphen aan den Rijn

Vandaag werden tijdens de jaarlijkse Lintjesregen in het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn zeventien Koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Burgemeester Liesbeth Spies heeft verschillende inwoners van Alphen aan den Rijn persoonlijk onderscheiden. De gebeurtenis was live te volgen via de website van de Gemeente.