Archieffoto

Bewonersinitiatief Alphen K&Z draagt alternatief ontwerp aan voor Euromarkt en Noorderkeerkring

Bij bewoners uit de omgeving van de Euromarkt en Noorderkeerkring heerst ontevredenheid over de bouwplannen van Woonforte voor het perceel aan de Noorderkeerkring 20-22. Daarom hebben zij nu een alternatief integraal ontwerp laten maken voor deze plek, inclusief de Euromarkt.

Woonforte heeft ruim een jaar geleden de locatie aan de Noorderkeerkring gekocht van GGZ Rivierduinen. De woningcorporatie gaat hier 164 sociale huurwoningen bouwen, waarvan zo’n 60 woningen voor zorgorganisaties. Omdat de voorbereidingen tijd kosten, wonen er op dit moment tijdelijk jongeren in het gebouw. Bewoners hebben alleen nogal wat kritiek op de bouwplannen. 

Kritiek op plannen

De bewoners die zich hebben verenigd onder het bewonersinitiatief Alphen K&Z zijn het om verschillende redenen niet eens met de plannen van de woningcorporatie. Ten eerste zijn zij van mening dat het opgestelde kavelpaspoort, bestaande uit een opsomming van randvoorwaarden voor de gebiedsontwikkeling, resulteert in kwaliteitsverlies van het gebied. Daarbij geven zij ook aan op geen enkele wijze door de gemeente betrokken te zijn geweest bij het kavelpaspoort.

Ook op de hoge bebouwingsdichtheid hebben ze kritiek. “Woonforte propt 167 woningen op een perceel van 0,6 hectare, terwijl 48 woningen op 1 hectare de norm is. Daarbij wordt de toegestane bouwhoogte van vier woonlagen vele malen overschreden”, lichten zij toe. “De Provinciaal Planologische Dienst Zuid Holland heeft gevraagd om lege terreinen binnen de gemeentegrenzen te bebouwen, waardoor het ‘Groene Hart’ gehandhaafd kan blijven. Hoogbouw en hoge dichtheden werd niet gevraagd, wel kwalitatief goede stedenbouwkundige oplossingen. Alphen hoeft immers niet alleen het Nationale woningtekort op te lossen.”

Tekst loopt door onder de foto

woonforte 200714_Buitenzijde noorderkeerkring.png

Andere punten van kritiek zijn het totaal ontbreken van groen, het realiseren van een ongeschikt en gevaarlijk garagedak, en de sociale samenstelling van bewoners. “De gemeente wenst het voormalige GGZ-pand te gebruiken voor huisvesting van jongeren, ouderen, een tiental personen met psychische problemen en 45 ex-gedetineerden. Dit ‘woonproject’, met zijn zeer slechte woonmilieu, is de allerlaatste plek waar deze mensen ondergebracht moeten worden.”

Het alternatieve plan

Voor bewoners was dit genoeg reden om te kijken naar een alternatief ontwerp. Zij hebben een plan laten ontwerpen door architect Latief Perotti, waarbij het perceel aan de Noorderkeerkring wordt geïntegreerd met de Euromarkt. Zij vinden namelijk dat deze locaties als totaalproject moeten worden gezien. In het ontwerp is minder ruimte voor woningen, maar komt groen wel duidelijk terug. “Daarnaast blijven het hoofdgebouw en twee torens beschikbaar met bovendien een grote serviceruimte op de begane grond, die in hun plan niet aanwezig was. De ondergrondse garage wordt gekoppeld aan de parkeergarage onder de Euromarkt. De bewoners worden nu goede ruimtelijke kwaliteiten aangeboden. Een planverbetering!”

Langs de randen van het plangebied zijn woningen boven detailhandelsvoorzieningen opgenomen. Centraal is een park opgenomen boven een ondergrondse garage. De woningen langs de Wetering zijn opgebouwd uit bouwblokken van vier woningen per woonlaag. Het aantal woonlagen hangt af van de posities van de blokken en wordt later bepaald door de ontwikkelaars. Langs de Europalaan en Laan der Continenten worden flatwoningen boven detailhandel geprojecteerd. Ook hier geldt dat de hoogte nader zal worden bepaald, evenals alle verdere details. 

euromarkt alternatief ontwerp.png

Legenda

Bruin= hoofdgebouw voormalig GGZ-complex
Roze= appartementengebouw Karante
Geel= woningen/appartementen
Grijs=detailhandel
Groen= park
Stippellijn= ondergrondse parkeergarage
P=toegang/uitgang parkeren


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Kunst en Cultuur gisteren 15:08

Onthaasten met klei bij Parkvilla

Met klei kun je alle kanten op. Je creëert iets in een ruimtelijke vorm en met een beetje techniek ben je vrij om van alles te maken. Van fijn sieraad tot een meubel. “Tijdens de cursus keramiek hebben wij ook wel eens krukje gemaakt van klei en dat was echt zo stevig dat je erop kon zitten”, vertelt Parkvilla docente Beatrijs van Rheeden.

Werken gisteren 13:37

Het nieuwe vacature aanbod van week 37

Op zoek naar leuke baan? Of zoek je een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen. Wij hebben onze eigen vacaturepagina. Daar vind je diverse soorten vacatures in verschillende branches. Ben jij nieuwsgierig naar het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen? Lees dan snel verder.

Romeinen gisteren 12:00

ROMEINEN Metaalwerk

In het Alphense castellum Albaniana zijn veel metalen voorwerpen gevonden. Onder meer in de fabrica, de extreem grote werkplaats. Daar werd zeker metaal bewerkt, want er zijn haarden en bewerkingsafval aangetroffen. Maar ook op het castellumterrein en in de oeverzone zijn metalen onderdelen gevonden.

Advertorial Sport gisteren 09:22

OldStars waterpolo van start in Alphen aan den Rijn

Op donderdag 23 september kunnen ouderen uit Alphen aan den Rijn en omstreken gratis kennismaken met OldStars waterpolo bij het Zwembad en Buurthuis Aquarijn. De clinic staat onder leiding van Robin van Galen; voormalig bondscoach van het Nederlands Waterpolo mannenteam.