Rabobank Groene Hart Noord

Clubgebouw Scouting Uithoek nog groener en duurzamer

Van vuurtjes leren stoken tot verkenningstochten in het bos: de kinderen en jongeren van Scouting Uithoek kunnen de komende jaren weer volop genieten van activiteiten in en rondom hun clubgebouw. Dankzij een donatie van Rabo Impactfonds wordt hun uitvalsbasis namelijk flink verbouwd en verduurzaamd.

De ruim 100 leden en 35 vrijwilligers van de scoutingvereniging in Alphen aan de Rijn maken volop gebruik van het inmiddels zestig jaar oude clubgebouw, vertelt Robert Vaane, penningmeester bij Scouting Uithoek. ‘Ons gebouw is de uitvalsbasis voor al onze activiteiten en het wordt dus intensief gebruikt. We doen zelf regelmatig kleine onderhoudsklussen, maar we merken dat er nu groter onderhoud nodig is. Zeker ook om het gebouw nog duurzamer en energiezuiniger te maken.’

Van gevel tot glas

Dankzij een bijdrage van 10.000 euro uit het Rabo Impactfonds kan de vereniging het clubgebouw de komende tijd flink onder handen nemen en verduurzamen. Robert: ‘We reserveren zelf ook geld voor onderhoud, en met deze bijdrage kunnen we het grotere onderhoud in één keer laten uitvoeren. Zo wordt een van de gevels vervangen, opnieuw geïsoleerd en geschilderd. Ook laten we dubbel glas plaatsen en krijgen we kunststof kozijnen.’

Zelf verduurzamen

Verduurzamen staat hoog op de agenda van Scouting Uithoek. Zo heeft de vereniging zelf al een warmtepomp aangeschaft en liggen er sinds een jaar 36 zonnepanelen op het dak. Daardoor zitten alle welpen, bevers en gidsen er warmpjes bij. ‘Bijkomend voordeel is dat onze energierekening hierdoor flink is gedaald. Het geld dat we hiermee besparen, kunnen we nu besteden aan activiteiten en materialen. Zo hebben we laatst nieuwe kampeertenten en sterbranders aangeschaft, zodat we er lekker op uit kunnen met de kinderen.’

Vrijwilligers vrijspelen

De vereniging draait voor een groot deel op jonge vrijwilligers. ‘De meesten van hen zijn tussen de 20 en 30 jaar. Zij schilderen ook regelmatig een muur of voeren een kleine reparatie uit, maar met deze donatie kunnen we de grote klussen overlaten aan professionele vakmensen. Bovendien kunnen zij het werk in één keer in korte tijd uitvoeren, zodat we de overlast voor alle gebruikers van het gebouw beperken. Op die manier kunnen de vrijwilligers zich helemaal richten op de activiteiten met de kinderen.’

Over Scouting Uithoek

Scouting Uithoek is een actieve en jonge scoutingvereniging voor kinderen en jongeren uit Alphen aan de Rijn. De Uithoek organiseert allerlei activiteiten, vaak buiten in de natuur: van wekelijkse opkomsten, zomerkampen en spelletjesmiddagen tot bonte avonden en verkenningstochten door het bos. Zo ontstaan vriendschappen en groeien de leden in hun persoonlijke ontwikkeling. De Uithoek krijgt ook een bijdrage vanuit Rabo Clubsupport.

Over het Rabo Impactfonds

Als coöperatieve bank investeert Rabobank een deel van de winst in maatschappelijke en/of innovatieve projecten van verenigingen, stichtingen en organisaties uit de omgeving. Bij voorkeur projecten die grote maatschappelijke impact hebben en aansluiten bij thema’s die Rabobank ondersteunt: Financieel Gezond Leven, Duurzaam Wonen, Duurzaam Ondernemen, Banking4Food en initiatieven die bijdragen aan de Energietransitie.

Meer informatie over het Rabo Impactfonds of een aanvraag indienen? Kijk dan op deze website.


Meer nieuws

Blog Sport gisteren 17:48

ARC moet nacompetitie zien te ontwijken

Ondanks de 1-0 overwinning op Swift staat ARC nog steeds op een plek in de vierde divisie A die aan het eind van de reguliere competitie, over vier weken al, nacompetitie om handhaving noodzakelijk maakt. ARC is dan een zogenaamde herkanser.

Wonen en bouwen gisteren 15:37

Schitterend en duurzaam, dat moet de flat Lange Diamant worden!

Op woensdagmiddag 24 april kregen huurders van de flat Lange Diamant de kans om de plannen voor de nieuwe uitstraling van hun flat te bekijken. Woonforte zal in 2025 beginnen met een grootschalige renovatie van de lange flat aan de Diamantstraat, waarbij 166 appartementen verduurzaamd worden tot aan de Standaard. Daarnaast zal de flat een ingrijpende facelift ondergaan om klaar te zijn voor een duurzame toekomst.

Muziek gisteren 14:20

Meester Wim (79) gaat met pensioen na bijna zestig jaar gitaarles

Na bijna zestig jaar lang zijn passie voor muziek te hebben gedeeld met generaties leerlingen, neemt meester Wim, ook bekend als Wim Dekker, afscheid van het klaslokaal. En gaat hij op bijna tachtigjarige leeftijd welverdiend met pensioen. Voor velen van zijn voormalige leerlingen, met name die van basisschool de Sweelinck, is meester Wim een herkenbaar en geliefd gezicht, met zijn toewijding aan muzikale educatie.

Overige gisteren 13:47

Lintjesregen: zeventien Koninklijke onderscheidingen in Alphen aan den Rijn

Vandaag werden tijdens de jaarlijkse Lintjesregen in het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn zeventien Koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Burgemeester Liesbeth Spies heeft verschillende inwoners van Alphen aan den Rijn persoonlijk onderscheiden. De gebeurtenis was live te volgen via de website van de Gemeente.