Josh Walet

Dak van Proto krijgt steeds meer vorm: dakpannen zijn naar boven gehesen

Op maandag 19 april was een deel van de Van Mandersloostraat in het centrum van Alphen afgesloten vanwege hijswerkzaamheden. Er moesten namelijk dakpannen voor het pand van Proto naar boven worden gehesen.

Er wordt hard gewerkt om het pand van Proto in oude glorie te herstellen. Dit na de grote brand in de nacht van 26 op 27 juni 2020. Omdat dit een Rijksmonument is, komt daar veel bij kijken. Architect Veldman Rietbroek architecten uit Leiden en aannemer Den Hoed Aannemers uit Bergambacht zijn beide gespecialiseerd in monumentale gebouwen en werken hard en zorgvuldig om ervoor te zorgen dat het restaurant medio 2021 de deuren weer kan openen.

Het restaureren van het pand aan de Rijnkade is sinds januari 2021 aan de gang. Alle hoeken van het dak moeten zo nauwkeurig mogelijk worden nagebouwd, dus wordt dit werk met de hand gedaan. Het moment dat het dak van pannen moet worden voorzien nadert. De Van Mandersloostraat werd vandaag dan ook afgesloten om met een mobiele kraan alle pannen naar boven te hijsen. Verkeersregelaars zorgden ervoor dat mensen tussen de hijswerkzaamheden door veilig konden passeren.

Tekst loopt door onder de foto

Hijswerkzaamheden dak Proto

Heropening medio 2021

De eigenaren van Proto, de Griekse broers Nikos en Alexandros Baloumis, voelden de grond onder hun voeten wegzakken toen hij hoorden en zagen dat hun geliefde restaurant in brand stond. Maar dat gaven zij al snel een positieve draai. Met een nieuwe formule willen ze dit jaar alleen nog maar sterker terugkeren.

De renovatie moet zorgvuldig gebeuren omdat het pand een Rijksmonument is. Daarom duurde het ook langer voordat het van start kon gaan. Het streven is om het restaurant medio 2021 te openen, zo lieten de broers eerder al weten. “Halverwege 2021? Dan is Proto hartstikke terug. In een fonkelnieuw jasje, maar met die ouderwetse gastvrijheid."

Lees ook: Noordelijk deel Rijnkade wordt uitgebreid en krijgt dezelfde uitstraling als nieuwere deel Rijnkade


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Romeinen vandaag 11:59

ROMEINEN Zadel

De Romeinse cavalerie was niet in het minst zo succesvol, omdat de berijders van de pony’s uitstekende goed getrainde ruiters waren. Daarnaast werd een Romeins cavaleriepaard vakkundig opgezadeld met een stevig zadel en een degelijk hoofdstel.

Verkeer en vervoer gisteren 17:23

Bewoners in actie voor omstreden Ziendeweg

Is het kunst? Is het wetenschap? Is het activisme? Bewoners uit Zwammerdam en omgeving hebben zaterdag 642 witte kruisen langs de Ziendeweg tussen Alphen en Nieuwkoop geplaatst. Op poëtische wijze vragen ze hiermee aandacht voor de vele verkeerslachtoffers langs deze weg.