ActiVite
Advertorial Gezondheid en welzijn

“De ervaring in de thuiszorg heeft mij tot een betere arts gemaakt”

Joachim Kikomeko is internist-oncoloog in opleiding in het Amsterdam UMC. Tijdens zijn studententijd in Leiden was hij een aantal jaar thuiszorghulp voor ActiVite. “Ik kan iedere student geneeskunde een bijbaan in de thuiszorg aanraden. Je doet werk dat betekenis heeft en je leert ontzettend veel over je toekomstige patiënten.”

Ertoe doen 

“Toen ik begon in de thuiszorg, dacht ik: ik ga naar een cliënt toe, ik help deze persoon en ik vertrek weer. Maar het werk is zoveel meer. Al gauw besefte ik hoezeer mensen de gesprekken en de aandacht waarderen. Zo had ik een cliënt die eigenlijk alles zelf kon. Ik vroeg me wel eens af of ik daar nog wel nodig was. Totdat ze zei: ‘Ik durf de zorg niet af te zeggen, want ik ben bang dat ik geen zorg meer krijg als ik deze straks misschien weer nodig heb. Ik geniet ook zo van de koffiemomenten met jullie’. Dan weet je dat je er als thuiszorghulp echt toe doet.” 

De ideale bijbaan 

“Voor mij was het werk in de thuiszorg de ideale bijbaan. Ik kon mijn uren zelf inplannen waardoor ik het goed kon combineren met mijn studie. Dit werk voegde ook echt iets toe aan mijn opleiding: de mensen die ik verzorgde, zouden straks mijn patiënten kunnen zijn. Cliënten met wie ik een goede band had en wisten dat ik geneeskunde studeerde, vertelden me vaak over hun ziekte en ervaringen in het ziekenhuis. Dat heeft me veel geleerd over de belevingswereld van patiënten. Daar heb ik nu als arts plezier van.” 

Verrijking achter de voordeur  

“Veel artsen praten over de thuiszorg, maar weten niet wat het precies inhoudt. Ik kan daarom iedere student geneeskunde en iedereen die in de zorg wil werken aanraden om eerst als thuiszorghulp aan de slag te gaan. Omdat je achter de voordeur komt, leer je ontzettend veel over je toekomstige patiënten. Ik ben ervan overtuigd dat de ervaring in de thuiszorg mij tot een betere arts heeft gemaakt.” 

Enthousiast geworden? Kijk wat jij kunt betekenen in de zorg: ActiVite.nl/flex.

ActiVite logo coated met pay-off.jpg


Meer nieuws

Blog Opinie gisteren 19:59

MINERVA Doekje voor het bloeden

De menstruatiemotie heeft het natuurlijk gehaald in de Alphense gemeenteraad. Oftewel er komt een pilot op middelbare scholen om gratis maandverband en tampons te verstrekken.

Politiek gisteren 17:26

Algemene Beschouwingen deze keer niet erg spannend

Voor het vaststellen van de begroting voor het komende jaar hebben de Alphense politieke partijen hun mening gegeven in de Algemene Beschouwingen. Donderdag 30 juni hebben de meeste fractievoorzitters hun mening gegeven.

Advertorial JA in de Horeca gisteren 17:13

Julia (19) zegt JA in de Horeca: “Wijn is mijn nieuwe passie geworden”

Al een jaar vind je Julia (19) in de bediening bij Wijnbar&Zo. Met veel plezier laat zij gasten kennismaken met de lekkerste wijnen. “Eigenlijk ben ik een soort personal assistant, want ik sta altijd klaar voor de gasten. Ik voel aan wat ze nodig hebben en bezorg ze een gezellige tijd. Het leukste is als ik ze kan verrassen!”

Blog Fase 2, lees je mee?! gisteren 16:41

Brick by brick

Steen voor steen is het laatste huis in het rijtje gesloopt. Afgepeld als een ui. Tijdens de sloop van het laatste huis heb ik de hele dag in de stress gezeten omdat ik aan het werk was (dus niet thuis). Gelukkig is alles goed gegaan.

Politiek plein gisteren 15:58

Toekomstvisie voor De Werf als broedplaats

Dit jaar nog komt er een toekomstvisie voor De Werf, waarin het uitgangspunt is opgenomen dat de locatie de functie van creatieve broedplaats moet hebben. Dat was de strekking van de overgenomen motie van GroenLinks tijdens de vergadering van de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn op 30 juni.