Monuta

Een eerbetoon aan de kleine uitvaart

Er kan en mag weer meer bij uitvaarten. Gelukkig, niet meer hoeven kiezen wie aanwezig mag zijn en wie we moeten teleurstellen. Geen extra kosten meer voor livestream, tenzij men dat fijn vindt natuurlijk.

Helaas geldt de 1,5 meter regel nog wel, wat betekent dat niet alle locaties geschikt zijn voor grotere groepen. Ik hoop dat ook aan deze maatregel een einde komt, maar gezondheid en veiligheid staat natuurlijk nog steeds voorop. Ook handen geven en knuffelen is er helaas nog niet bij. Toch is het fijn dat er weer meer mensen aanwezig mogen zijn bij uitvaarten, al is de locatie dan misschien een alternatieve en iets verder weg.

Als uitvaartverzorger zal ik die kleine intieme uitvaarten wel gaan missen. Wat was het fijn om in kleine vertrouwde kring afscheid te nemen van een dierbare. Alleen de meest dierbare personen erbij. Men voelde zich vrijer om te spreken en er ontstonden nieuwe rituelen. Hoe indrukwekkend waren de erehagen, hoe fijn waren de momenten in het uitvaartcentrum, over de gehele dag verdeeld lieve familie en vrienden ontvangen en daar rustig mee praten en een kopje koffie drinken. En hoe hygiënisch waren de verpakte broodjes en andere consumpties na de plechtigheid.

Ik hoop dat de coronaperiode ook iets goeds heeft gebracht. Dat ondanks het verdriet van de vele dierbaren die overleden zijn, er ook een besef is gekomen meer naar elkaar om te kijken. Meer met hart en gevoel te reageren in plaats van uit plichtsbesef. Dat de keuze voor een kleine intieme uitvaart blijft bij diegenen waarbij dit past. Dat ook de alternatieve locaties blijven, in eigen tuin, op een lievelingsplek, in een sfeervol restaurant…

Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk dat de uitvaart past bij de overledene, voor iedereen een passend afscheid, in welke vorm of op welke locatie dan ook. Groots en meeslepend of klein en intiem, en alles daar tussenin.

Mocht u nu nadenken over uw eigen uitvaartwensen of specifieke vragen hebben, schroom niet contact met mij op te nemen om hier eens rustig over te praten: Yvonne van Lingen, 0172-472077, yvanlingen@monuta.nl.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Overige gisteren 21:40

Alphenaar Willem Bouman (82) bemachtigt zesde wereldrecord

Het kostte hoofdrekenwonder Willem Bouman (82) nog geen negen minuten om de derdemachtswortel van een getal van 36 cijfers te berekenen. Daarmee is het zesde wereldrecord hoofdrekenen van de Alphenaar een feit.

Evenementen gisteren 16:50

Opbouw Zomerspektakel aan het Meer is begonnen

Met nog dertien dagen te gaan is de opbouw van het Zomerspektakel aan het Meer op het evenemententerrein langs de Zegerplas begonnen. Het meerdaagse festival trapt vrijdag 3 juni af met bekende artiesten als Anouk, Snelle en Kensington.