Alphens EV

Evenementen kunnen binnenkort goed van start

Eind vorig jaar is het evenementenbeleid van de gemeente Alphen aan den Rijn geëvalueerd. "Juist omdat er geen evenementen mogelijk waren, was het goed om dat te doen. Dan kunnen de evenementen een goede start maken zodra dat weer kan." Dat meldt wethouder Gerard van As.

De evaluatie van de evenementenbranche heeft plaatsgevonden in de tweede helft van het afgelopen jaar. De geëvalueerde periode is van de voorgaande drie jaar. Uit het onderzoek blijkt dat er jaarlijkse circa 450 evenementen in de gemeente worden georganiseerd.

Bij de evaluatie hoorde ook een vragenlijst voor inwoners die 978 keer is ingevuld. Hieruit blijkt dat circa 80 procent van de invullers een evenement bezoekt om zich te vermaken. De helft van de invullers bezoekt ook sportevenementen, vieringen en herdenkingen en iets meer dan de helft bezoekt ook festivals.

Ambities te algemeen
De organisatoren vinden de gemeentelijke ambities te algemeen. Dit wordt bevestigd door een extern onderzoek. De ambities zijn: leefbaar en veilig, dienstverlening op orde en Alphen in de agenda. Er is ook gebrek aan kennis over financiële steun, waarvan de kaders bovendien onduidelijk worden gevonden.
De ondersteuning van organisaties door de gemeentelijke evenementencoördinator wordt overigens wel zeer gewaardeerd.

Duurzaamheid en toezicht
Uit de evaluatie blijkt verder dat het beleidskader moet worden gemoderniseerd. Er is ondertussen voortgang op het gebied van duurzaamheid, er zijn gaten op het gebied van geluidsnormen en de evenemententerreinen zijn onduidelijk omschreven. Concreet moet er bijvoorbeeld een afvalbeleid komen.
Een uitdaging is dat de gemeente zelf zorgt voor toezicht en handhaving. Boa’s zijn niet altijd beschikbaar en er is een uitdaging met de soms lage bezetting.

Overlast
Evenementen veroorzaken volgens 27 procent van de inwoners overlast. Dit wordt het meest gemeld rond de Zegerplas en het Rijnplein. Specifiek worden de Jaarmarkt, de Kermis en evenementen op de dagcamping genoemd.

Centrale coördinatie
De gemeente zelf vindt dat op beleidsniveau een centraal coördinatiepunt wordt gemist dat ambtelijk adviseert over het evenementenbeleid en over de samenwerking en afstemming tussen beleidsdomeinen, tussen beleid en uitvoering en de afstemming met de stichting Alphen marketing. Dat heeft ook vanuit bestuurlijk oogpunt prioriteit.

De wethouder meldt: "Met de actualisatie van het Evenementenbeleid willen wij ervoor zorgen dat inwoners en bezoekers ook in de toekomst van veel bruisende evenementen kunnen genieten."

Op de foto: Zomerspektakel 2013


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Politiek vandaag 12:32

Gemeenteraadsvergadering donderdag 25 april

De Alphense gemeenteraad vergadert een keer in de maand. De meeste onderwerpen staan als hamerstuk op de agenda en worden niet besproken, omdat dit eerder tijdens een raadscommissievergadering is gebeurd en de politieke partijen het in grote meerderheid eens zijn. Hieronder een lijst met op donderdag 25 april genomen besluiten.

Overige vandaag 11:59

Nieuwe supermarkt geopend in Driehoorne: Food Lovers Lekker Makkelijk

Donderdag 25 april heeft Mark Vriezema samen met zijn gezin en medewerkers het stokje overgenomen van Anton van Rijn en zet daarmee dit mooie initiatief voort. Voor de bewoners van Driehoorne een fantastische winkel aan huis met zelfs de mogelijkheid om boodschappen te laten bezorgen.

Politiek vandaag 11:01

Raad wil meer Hbo-studenten als stagiair in Alphen

De Alphense gemeenteraad vindt dat er te weinig aandacht is voor het bieden van stageplekken en voor samenwerkingsverbanden tussen bedrijfsleven, inclusief gemeente, en het Hbo. Daarom heeft de raad een motie ingediend om een praktische manier te vinden om dit toch voor elkaar te krijgen.

Maatschappelijk vandaag 10:31

Nieuw 'Educatief Out of Art Museum' in Alphen aan den Rijn

Een uniek initiatief om kunst te ervaren en te waarderen, het Educatief Out of Art Museum, opende op 18 april in de Galerie & Kunstuitleen van Atelier Verfstreken. Het museum presenteert kunstwerken van kunstenaars met een verstandelijke beperking en biedt bezoekers de mogelijkheid om kunst op een interactieve manier te ontdekken en te beleven.

Advertorial Evenementen vandaag 09:15

Danjil op Sama Sama Maluku Festival

De in Alphen geboren Danjil Tuhumena is allang geen onbekende meer in onze regio. De carrière van Danjil begon als 3-jarige drummer in de familie band ‘The Family Song’. Na het veel te vroege overlijden van vader Marcus Tuhumena stopte The Family Song en is Danjil zijn muzikale weg blijven volgen.