Josh Walet

Fiscale hulp voor slachtoffers Ridderhofdrama

Sinds vorig jaar kunnen slachtoffers van het schietincident in winkelcentrum De Ridderhof in aanmerking komen voor een schadevergoeding. Een schadevergoeding kan gevolgen hebben voor toeslagen en belastingen. Daarom regelt de gemeente fiscale hulp.

“Bij de beoordeling van het recht op toeslagen telt het vermogen mee. Een schadevergoeding telt als vermogen. De ontvangst van de schadevergoeding kan daarom gevolgen hebben voor de hoogte van toeslagen die worden ontvangen van de Belastingdienst: huurtoeslag, zorgtoeslag, kinderopvangtoeslag of kindgebonden budget. Om dit te voorkomen moet de schadevergoeding gemeld worden als bijzonder vermogen”, legt de gemeente uit.

Om ervoor te zorgen dat een schadevergoeding ook echt zijn doel dient, heeft Gemeente Alphen aan den Rijn voor deze slachtoffers fiscale hulp geregeld. “Zij kunnen gratis ondersteuning krijgen van Cazis. Dit is een onafhankelijke organisatie die samen met de slachtoffers kijkt naar de gevolgen voor toeslagen en inkomstenbelasting.” Cazis kan helpen om de schadevergoeding bij de Belastingdienst te melden als bijzonder vermogen en om te kijken wat de gevolgen zijn voor box 3 (belasting over sparen en beleggen).

Niet gekort op bijstandsuitkering

De schadevergoeding heeft geen gevolgen voor slachtoffers met een bijstandsuitkering, zo liet de gemeente eind vorig jaar weten. “Om te voorkomen dat de schadevergoeding vanuit VSSA gevolgen heeft op het recht op bijstand van de gedupeerden van het Ridderhofdrama, heeft het college van burgemeester en wethouders besloten dat de betreffende inwoners die een schadevergoeding krijgen niet gekort worden op hun bijstandsuitkering.”

Slachtoffers van het Ridderhofdrama die gebruik willen maken van de fiscale hulp van Cazis, kunnen contact opnemen via het Serviceplein. De afhandeling van de schadevergoeding ligt volledig bij de stichting Vergoeding Schade Slachtoffers Schietincident Alphen aan den Rijn (VSSA).

Het Ridderhofdrama

Op 9 april 2011 vond het schietincident in winkelcentrum De Ridderhof plaats. Vorig jaar was het tien jaar geleden dat Alphenaar Tristan van der Vlis (24) zijn dodelijke tocht maakte door het winkelcentrum. Op deze bewuste zonnige zaterdagmiddag stapte hij het winkelcentrum binnen en schoot hij drie minuten lang om zich heen. Dit kostte zes mensen het leven: Ali van Doorn (91), Michael Boezaard (49), Constanze Boezaard (45), Frans Deutekom (80), Margriet ter Haar (68) en Nadim Youssef (42). Zeventien mensen raakten gewond door één of meerdere kogels. Voor de kassa’s van supermarkt Albert Heijn pleegde de Alphenaar zelfmoord.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Politiek gisteren 17:44

Nieuw Elan wil handhaven van fietsverbod in Van Mandersloostraat

Tot grote ergernis van ondernemers en bewoners van de Van Mandersloostraat wordt het fietsverbod hier niet gehandhaafd. Met enige regelmaat zoeven er fietsen en scooters voorbij tijdens de uren dat het gebied uitsluitend bestemd is voor voetgangers. Nieuw Elan wil nu dat hier meer aan wordt gedaan.

Natuur, recreatie en reizen gisteren 16:26

Driehonderd bomen vervangen in Alphen aan den Rijn vanwege ziekte en veiligheid

De Gemeente Alphen aan den Rijn zal de komende tijd ongeveer driehonderd bomen vervangen op openbare plekken, voornamelijk in de wijken Ridderveld en Kerk en Zanen. Deze vervangingen worden gemarkeerd door groene stippen op de stammen van de bomen, die aangeven dat ze ziek of dood zijn en niet langer veilig voor de omgeving.

Evenement gisteren 15:11

Geen straatfeest? Wat is er te doen deze Koningsnacht

Jarenlang werd traditiegetrouw twee keer per jaar een straatfeest georganiseerd in de Julianastraat: één op de avond voor Koningsdag en één op de avond van de Alphense Jaarmarkt. Echter, dit jaar hebben de horecagelegenheden in de Julianastraat besloten om tijdens koningsnacht geen straatfeest te organiseren.

Advertorial Economie gisteren 14:22

Een nieuw bedrijf beginnen in Alphen? Met deze tips wordt dit zeker een succes!

Alphen staat niet alleen bekend om haar vriendelijke inwoners, maar ook om hoe ondernemend mensen zijn. Begin jij ook een nieuw bedrijf hier? Dan is het tijd om deze blog aandachtig door te nemen! Hier vind je wat tips die ervoor zorgen dat je onderneming een succesverhaal wordt.

Maatschappelijk gisteren 12:45

Groot succes voor inzamelingsactie sportkleding op Scala College

Vorige week lanceerde het Scala College een bijzondere inzamelingsactie voor gebruikte sportkleding, in samenwerking met het initiatief SPORT JE OOK MEE?! Leerlingen en medewerkers werden aangemoedigd om hun oude sportkleding te doneren door deze af te geven bij speciale containers in de schoolhal. Het resultaat van deze actie is indrukwekkend: maar liefst vier containers zijn gevuld met sportkleding en sportschoenen!