Gemeente vervangt dit voorjaar 37 kastanjebomen

De gemeente Alphen aan den Rijn vervangt dit voorjaar 37 kastanjebomen door andere bomen. Uit onderzoek blijkt dat bijna alle kastanjebomen in Alphen zijn aangetast door de kastanjeziekte. De meeste bomen kunnen op dezelfde locatie vervangen worden.

In voorgaande jaren was het al nodig om veel kastanjebomen te vervangen. In de gemeente staan nu nog 451 kastanjebomen. Een groot aantal van deze bomen is ook al aangetast door de kastanjeziekte.

De kastanjebomen worden vervangen als ze dood zijn, matig aangetast zijn of een gevaar vormen voor de omgeving. Dit is nu het geval bij 37 kastanjes. Deze staan verspreid op verschillende locaties in de gemeente. Op de locatie Duitslandlaan in Hazerswoude-Dorp staan 21 van de totaal 37 bomen die dit voorjaar worden verwijderd.

Ook wordt één beschermwaardige kastanjeboom vervangen in Park Rijnstroom in Alphen aan den Rijn. Deze boom is dood.

Nieuwe aanplant
Om meer biodiversiteit van bomen in de stad te creëren worden verschillende soorten bomen teruggeplant. Zo komen er bijvoorbeeld een sneeuwklokjesboom, zwarte walnoot, enkele bijzondere soorten eiken, magnolia en zwarte tupelo bomen.

Kastanjeziekte
De ziekte bedreigt het voortbestaan van de kastanje. Ondanks veel onderzoek is er nog geen methode die de ziekte (duurzaam) kan voorkomen. Op dit moment worden wel warmteproeven uitgevoerd die inzicht geven hoe we in de toekomst kunnen komen tot een afdoende behandeling van de zieke bomen. Onderzoekers van Wageningen University & Research weten op dit moment niet wat het resultaat van deze behandeling zal zijn, maar zij volgen de gezondheid van de behandelde bomen door monsters te nemen om na te gaan of de bacterie met succes is bestreden. Daarnaast volgen ze de gezondheidstoestand van de behandelde bomen om het langetermijneffect van de behandeling vast te stellen.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Maatschappelijk vandaag 10:02

Actiegroep World Servants Alphen aan den Rijn ondersteunt Voedselbank

De Actiegroep World Servants Alphen aan den Rijn heeft onlangs de handen ineengeslagen met de plaatselijke voedselbank, in een poging om niet alleen wereldwijd, maar ook lokaal impact te maken. Tijdens hun recente paasactie heeft de actiegroep niet alleen fondsen verzameld voor hun buitenlandse projecten, maar ook geld ingezameld ten behoeve van de voedselbank. Op deze manier hoopt de groep een helpende hand te bieden aan degenen die het het hardst nodig hebben, hier in ons eigen dorp.

Blog Bikkels on Bikes: Fietsend naar Vietnam gisteren 17:03

Bikkels on Bikes: Het Balatonmeer

Het Balatonmeer is het grootste meer van Hongarije. Veel Hongaren hebben hier een tweede huisje of appartement om te genieten van het water en het warme weer. Hoe is het om langs dit meer te fietsen en waarom is het zo geliefd dat gaan wij ontdekken. Het balatonmeer is zo groot, toen mijn vader vanuit Griekenland naar huis vloog met het vliegtuig op een heldere dag vertelde de piloot, als je nu uit het raam kijkt, kun je het balaton meer duidelijk zien, het grootste meer van Hongarije.

Advertorial Theater gisteren 15:45

Een spektakel vol interactie in Castellum!

Stap binnen in de wereld van Checkpoint Theater en laat je meeslepen in een ongekend spektakel dat al je zintuigen prikkelt en je hart sneller doet kloppen!