gemeente Alphen aan den Rijn

Gemeenteraad: burgemeester Spies heeft juist gehandeld

De gemeenteraad van Alphen aan den Rijn heeft vanmorgen, zaterdag 30 november, geconcludeerd dat burgemeester Liesbeth Spies juist heeft gehandeld inzake de afdracht van neveninkomsten. Ook is een motie aangenomen om de lokale gedragscode aan de Gemeentewet aan te passen.

De overgrote meerderheid van de gemeenteraad is van mening dat burgemeester Spies altijd heeft gehandeld conform de Gemeentewet. In de Gemeentewet is precies opgenomen voor welke functies een burgemeester neveninkomsten af moet staan en voor welk percentage. De raad vindt daarom ook dat zij daar bovenop geen inkomsten extra hoeft af te staan over voorgaande jaren.

De lokale Alphense gedragscode gaat voor wat betreft neveninkomsten verder dan de Gemeentewet, maar dat mag helemaal niet. Ook is artikel 1 (algemene bepalingen, definitie bestuurder) in tegenspraak met artikel 3.5 waarin neveninkomsten worden vermeld.

Aanpassen gedragscode
De eindconclusie uit de beraadslagingen van de politieke partijen in de gemeenteraadsvergadering is duidelijk: unaniem is de raad van mening dat de lokale gedragscode aanpassing behoeft. Dit omdat artikel 3.5 anders luidt dan de Gemeentewet voorschrijft. Totdat de nieuwe gedragscode door de gemeenteraad is vastgesteld, wordt dit artikel dan ook opgeschort.

Raadswerkgroep
De gemeenteraad is van mening dat de gedragscode moet worden aangepast. Hiervoor gaat een nieuw in te stellen raadswerkgroep samen met de griffie aan de slag. Deze werkgroep krijgt in de toekomst ook de taak om samen met de burgemeester aan het integriteitsbeleid te werken. Een motie van de PvdA wordt unaniem door de raad gesteund.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Coronavirus in Alphen vandaag 13:06

Jumbo Ten Brink kiest voor eenrichtingsverkeer in de winkel

Van hamsterwoede tot een nieuw deurbeleid. De supermarkten in Alphen hebben al heel wat maatregelen moeten doorvoeren in verband met het coronavirus. Jumbo Ten Brink Food in de Herenhof kiest nu zelfs voor eenrichtingsverkeer. Eigenaar Edwin ten Brink licht toe waarom.

Advertorial Horeca vandaag 11:23

Koop een dinerbon om Proeflokaal Bregje te steunen

Voor horecaondernemers zijn het zware tijden. Om Proeflokaal Bregje te helpen kun je jezelf belonen met een dinerbon voor een heerlijk etentje. Als de restaurants dan weer open zijn, kun je zelf beslissen wanneer je langskomt. Extra leuk: wij mogen een diner voor twee weggeven!

Coronavirus in Alphen vandaag 10:48

Muziek vanuit de Adventskerk klinkt op straat

Wat in de eerste week van ‘social distancing’ begon als een experiment, is nu uitgegroeid tot een terugkerend wekelijks evenement. Simon Stelling speelt elke zaterdagmiddag op de prachtige vleugel in de Adventskerk een uur lang klassieke en populaire muziek.

Overige vandaag 10:14

Opnieuw verkeersregelaars beledigd bij Ecopark

De drukte bij Afvalbrengstation Ecopark De Limes blijft aanhouden, net als de beledigingen die bezoekers van het Ecopark naar de verkeersregelaars roepen. Daarom heeft Handhaving Alphen aan den Rijn meerdere boetes uitgeschreven.

Winactie Overige vandaag 09:40

Win een menu naar keuze van Wet ‘n Wild voor twee personen

De Alphens Restaurantweek bij jou thuis is in volle gang. Heb jij verlekkerd naar het menu van Wet ’n Wild zitten kijken? Dan hebben wij goed nieuws! Wij mogen namelijk een menu naar keuze voor twee personen weggeven.