gemeente Alphen aan den Rijn

Gemeenteraad: burgemeester Spies heeft juist gehandeld

De gemeenteraad van Alphen aan den Rijn heeft vanmorgen, zaterdag 30 november, geconcludeerd dat burgemeester Liesbeth Spies juist heeft gehandeld inzake de afdracht van neveninkomsten. Ook is een motie aangenomen om de lokale gedragscode aan de Gemeentewet aan te passen.

De overgrote meerderheid van de gemeenteraad is van mening dat burgemeester Spies altijd heeft gehandeld conform de Gemeentewet. In de Gemeentewet is precies opgenomen voor welke functies een burgemeester neveninkomsten af moet staan en voor welk percentage. De raad vindt daarom ook dat zij daar bovenop geen inkomsten extra hoeft af te staan over voorgaande jaren.

De lokale Alphense gedragscode gaat voor wat betreft neveninkomsten verder dan de Gemeentewet, maar dat mag helemaal niet. Ook is artikel 1 (algemene bepalingen, definitie bestuurder) in tegenspraak met artikel 3.5 waarin neveninkomsten worden vermeld.

Aanpassen gedragscode
De eindconclusie uit de beraadslagingen van de politieke partijen in de gemeenteraadsvergadering is duidelijk: unaniem is de raad van mening dat de lokale gedragscode aanpassing behoeft. Dit omdat artikel 3.5 anders luidt dan de Gemeentewet voorschrijft. Totdat de nieuwe gedragscode door de gemeenteraad is vastgesteld, wordt dit artikel dan ook opgeschort.

Raadswerkgroep
De gemeenteraad is van mening dat de gedragscode moet worden aangepast. Hiervoor gaat een nieuw in te stellen raadswerkgroep samen met de griffie aan de slag. Deze werkgroep krijgt in de toekomst ook de taak om samen met de burgemeester aan het integriteitsbeleid te werken. Een motie van de PvdA wordt unaniem door de raad gesteund.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Overige gisteren 18:59

‘Dit is sport voor de huid’

Wanneer de huid ouder wordt, neemt de veerkracht af. Dan kun je natuurlijk je toevlucht nemen tot botox of fillers, maar er zijn ook natuurlijke middelen om het verouderingsproces tegen te gaan. Een bindweefselmassage, bijvoorbeeld. Beauty Boutique Josien heeft zich al in een vroeg stadium gespecialiseerd in deze innovatieve massagetechnieken en boekt daarmee mooie resultaten.

Sport gisteren 17:01

Dove voetballers klaar voor Barcelona

Van 10 tot en met 12 april 2020 vindt het internationaal zaalvoetbaltoernooi plaats in Barcelona. Dit is niet zomaar een toernooi, het is namelijk een toernooi voor dove voetballers. Alphenaar Goran Trajanov (30) is een crowdfundingsactie gestart om het voor zijn team mogelijk te maken om hieraan deel te nemen.

Algemeen gisteren 16:11

Lachgas wordt een softdrug

Het kabinet plaatst het verdovende middel lachgas onder de Opiumwet, waardoor het bezit, de handel, de verkoop, het vervoer en de productie van lachgas wordt verboden. De gemeente Alphen aan den Rijn kondigde eerder al aan dit te wijzigen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).

Economie gisteren 15:06

Bekendmaking genomineerden VOAWARDS 2020

Donderdag 19 december worden de genomineerden bekendgemaakt voor de VOAWARDS 2020 tijdens de VOA-netwerkborrel. Dit jaar is de verkiezing in een nieuw jasje gestoken, waarbij ondernemingen worden onderverdeeld in 5 categorieën.

Rechtszaak gisteren 14:23

Strafzaak geseponeerd door omgekomen verdachte

De rechtszaak tegen een Alphenaar is geseponeerd door het Openbaar Ministerie (OM). De reden? De verdachte is onlangs om het leven gekomen bij een ongeluk.

Politiek gisteren 13:29

Verbouwing Theater Castellum definitief in zomer 2020

De geplande verbouwing van Theater Castellum in Alphen aan den Rijn gaat door. De entree wordt ruimer en logischer ingedeeld, de horecafuncties worden vernieuwd en verbeterd, achterstallig onderhoud wordt verholpen. Kortom: het theater kan er weer een paar jaar tegenaan.