Josh Walet

Grote groep Oekraïense vluchtelingen komt per bus aan bij Nieuwe Sloot

Donderdagavond arriveerde een bus met daarin een grote groep Oekraïense vluchtelingen bij crisisnoodopvanglocatie Nieuwe Sloot in Alphen aan den Rijn. Het was de eerste bus vluchtelingen die bij Nieuwe Sloot aankwam.

De komende weken worden nog meer Oekraïense vluchtelingen verwacht. Om deze mensen op te vangen en te kunnen verdelen over de verschillende gemeenten in de regio Hollands Midden is Nieuwe Sloot in Alphen aan den Rijn sinds 18 maart ingericht als Regionaal Coördinatiecentrum Vluchtelingen Spreiding (RCVS). “We zijn blij dat we de regio hiermee kunnen ondersteunen in de opgave die we hebben bij het opvangen van deze groep vluchtelingen”, zei burgemeester Liesbeth Spies eerder over crisisnoodopvanglocatie Nieuwe Sloot.

Eerste bus met vluchtelingen

Oekraïners mogen zich vrij bewegen in Nederland. Wanneer vluchtelingen zich in een gemeente melden, bijvoorbeeld bij een gemeentehuis, wordt eerst gekeken of er een geschikte noodopvanglocatie beschikbaar is. Wanneer dat niet het geval is, kan de gemeente contact opnemen met het RCVS. “Dit team, dat 24/7 operationeel is, zorgt ervoor dat de vluchtelingen over de beschikbare opvanglocaties in de regio worden verdeeld. Hierover staan zij in nauw contact met de 18 regiogemeenten, het Landelijke Centrum Vluchtelingen Spreiding (LCVS) en andere veiligheidsregio’s”, legt Veiligheidsregio Hollands Midden uit.

Een volle bus met Oekraïense vluchtelingen is donderdagavond gearriveerd bij het RCVS. Volgens getuigen ging het om de eerste bus die bij Nieuwe Sloot arriveerde dat is inmiddels ook bevestigd door de Gemeente Alphen aan den Rijn. Later op de avond kwam er nog een bus met vluchtelingen aan. Bij Nieuwe Sloot is maximaal plek voor 100 vluchtelingen. Zij kunnen daar maximaal 72 uur blijven, daarna worden ze opgevangen bij een opvanglocatie waar ze minimaal zes maanden kunnen blijven. In Alphen aan den Rijn zijn de eerste vluchtelingen afgelopen maandag opgevangen in een opvanglocatie aan de Genielaan

Opvang in tennishallen

Bij een crisisnoodopvanglocatie denk je misschien in eerste instantie aan een grote hal die tot op de nok toe gevuld is met veldbedjes. De inrichting bij Nieuwe Sloot bewijst dat het ook anders kan. Dat het een paar dagen geleden nog tennishallen waren, was op vrijdag 18 maart niks meer van te zien. De hallen zijn in het midden voorzien van tafels met stoelen. Ook zijn in de hallen kleinere ruimtes gemaakt voor gezinnen, zodat zij allemaal een eigen ruimte tot hun beschikking hebben. Verder is er een aparte ruimte ingericht als een soort winkel waar de Oekraïense vluchtelingen terecht kunnen voor kleding en knuffeldieren.

De groep vluchtelingen uit Oekraïne die in Nieuwe Sloot zullen worden opgevangen bestaat voornamelijk uit moeders en kinderen. Ook zullen er enkele ouderen bij zijn en een aantal grotere gezinnen waarvan de vader wel mee mocht reizen vanuit Oekraïne. Zij zullen maximaal 72 uur bij Nieuwe Sloot verblijven, waarna ze naar een opvanglocatie worden overgebracht. Daar kunnen zij dan zes maanden verblijven. “Het doel is om de Oekraïners in deze onzekere en onveilige tijd hier op adem te laten komen.”

Foto album

crisisnoodopvanglocatie nieuwe sloot2_Josh.jpeg (foto: Josh Walet)
crisisnoodopvanglocatie nieuwe sloot3_Josh.jpeg (foto: Josh Walet)
crisisnoodopvanglocatie nieuwe sloot4_Josh.jpeg (foto: Josh Walet)
crisisnoodopvanglocatie nieuwe sloot5_Josh.jpeg (foto: Josh Walet)
crisisnoodopvanglocatie nieuwe sloot6_Josh.jpeg (foto: Josh Walet)
crisisnoodopvanglocatie nieuwe sloot7_Josh.jpeg (foto: Josh Walet)


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Straatraadsels gisteren 13:56

Waar komt de naam van het ‘Rooie Dorp’ vandaan?

Het is misschien wel één van de meest bekende wijken in Alphen aan den Rijn: het Rode Dorp, in de volksmond ook wel ‘Rooie Dorp’ genoemd. Maar hoe komt deze Alphense wijk eigenlijk aan zijn naam?

De sfeer van het Zomerspektakel gisteren 12:31

Van Koninginnedag tot slot-act op het Zomerspektakel: het verhaal van Helemaal Top

In 2017 stond Helemaal Top voor het eerst op het podium van het Zomerspektakel aan het Meer, een hele eer voor het trio. Nu, zes jaar later, mag de band de zondagavond afsluiten. We spreken Toine Kremer over de essentie van Helemaal Top, hun optredens bij het Zomerspektakel en de voorbereiding op het komende festivalseizoen.

Advertorial Activiteiten voor kids gisteren 10:58

Ontmoet Bob de Bouwer bij winkelcentrum De Aarhof

Het succes van Bob de Bouwer kent geen grenzen en is razend populair bij kinderen zowel in Nederland als in de rest van Europa. Overal waar Bob de Bouwer verschijnt loopt het storm. De televisieheld zal ook in Alphen komen. Op 3 juni komt Bob de Bouwer naar winkelcentrum De Aarhof.