Josh Walet

Hefbrug Boskoop tot nader order afgesloten voor alle verkeer

De Hefbrug in Boskoop is onveilig in gebruik en is tot nader order afgesloten voor alle verkeer. Voor fietsers en voetgangers komt er vrijdagochtend 11 oktober een pont. Autoverkeer en scheepvaart zijn en blijven gestremd. De Hefbrug is afgesloten, omdat deze onveilig is.

Gedeputeerde Floor Vermeulen deelde dit samen met burgemeester Liesbeth Spies donderdagavond mee aan de verzamelde pers in het Alphense gemeentehuis. Vermeulen was duidelijk aangeslagen door de onveilige situatie die in Boskoop is ontdekt. "We weten niet hoelang de afsluiting gaat duren. Veiligheid gaat voor alles. Ik neem nu liever een te zware maatregel dan dat er een ongeval gebeurt, terwijl we nu weten dat de brug onveilig is."

De hefbrug is in de jaren dertig van de vorige eeuw gebouwd. In 1992 zijn aan de brug voetpaden bevestigd. Ditzelfde is bij de hefbrug in Waddinxveen in 2004 gedaan. In tegenstelling tot bij de brug in Boskoop is in Waddinxveen versteviging aangebracht, omdat het wegdek zwaarder werd. Vermeulen wil zo snel mogelijk weten waarom dat in Boskoop niet is gebeurd.

Het ontbreken van deze versteviging is de oorzaak van de onveilige situatie. Door de voetpaden is het brugdek namelijk zwaarder geworden dan waarop de brug oorspronkelijk is berekend. De situatie kan worden opgelost door het alsnog aanbrengen van vier ijzeren staven. Aannemer Hollandia zal deze werkzaamheden zo spoedig mogelijk uitvoeren.

Vrijdagochtend wordt een pont tussen Boskoop oost en west ingezet. Rederij Van Leersum heeft deze direct ter beschikking. Mogelijk komt er een tweede pont. Voor een veilige opstap wordt gezorgd.
Vermeulen denkt dat er later eventueel een tijdelijke pontonbrug wordt neergelegd. In ieder geval is auto- en vrachtverkeer niet mogelijk en ook de scheepvaart ligt helemaal stil.

De brug werd geïnspecteerd op roestvorming toen het ontbreken van de ijzeren staven werd geconstateerd. Ingenieursbureau Rotterdam (IBR) heeft vanmiddag, donderdag 10 oktober, in haar second opinion gemeld dat de brug per direct volledig afgesloten moet worden.
Hoe lang het duurt voordat de reparatie klaar is, kan Vermeulen niet zeggen. "Ik wacht nu de onderzoeken af."


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Natuur en recreatie vandaag 14:21

Park Zegersloot: "een visitekaartje voor Alphen"

Veel Nederlanders slaan dit jaar een reis naar het buitenland over en gaan in plaats daarvan dit jaar op vakantie in eigen land. Park Zegersloot heeft de afgelopen jaren war veranderingen ondergaan en is nu helemaal klaar voor Nederlandse vakantiegangers. Wethouder Kees van Velzen geeft een rondleiding. 

Calamiteiten vandaag 13:24

Traumahelikopter landt bij PI Alphen

Diverse hulpdiensten waren deze zaterdagmiddag aanwezig bij de Penitentiaire Inrichting (PI) in Alphen. Ook de traumahelikopter was ter plaatse. 

De Heerlijkheid van Alfen vandaag 13:09

De Heerlijkheid van Alfen: het oudste huis van Alphen

Het project ‘De Heerlijkheid van Alfen’ maakt de geschiedenis van Alphen aan den Rijn weer zichtbaar en beleefbaar. In de achttiende eeuw werd Alphen geroemd om haar schoonheid. Petrus Plemper schreef in 1714 dat Alphen ‘als diamant in goud gezet, voor Dorpkoningin kan speelen; binnen en buiten gestoffeerd zijnde met zulk eene majesteit van veldzieraaden, en watervermaaklijkheeden, dat men te dien opzigte, nauwelijks zijns gelijk zou vinden.

Gemeente vandaag 11:44

Denk mee over de Noordrand

Wil jij meedenken over de ontwikkeling van de Noordrand? Registreer je voor 8 juli en doe mee met de online participatie.