Scala College

Het schoolgebouw van de toekomst: Scala College realiseert nieuw schoolgebouw voor én door leerlingen

De nieuwbouw van het schoolgebouw aan de Diamantstraat, een van de vestigingen van het Scala College, gaat door. Het gloednieuwe schoolgebouw verrijst straks op de plek waar voorheen Groene Hart Topmavo was gevestigd. De ontwerpen zijn inmiddels af, over de inrichting denken leerlingen, docenten en ander personeel mee.

Aan de huidige locatie aan de Diamantstraat krijgen leerlingen van het VMBO en (t) havo les. Omdat het huidige pand al zo’n veertig jaar oud is, wordt het hoog tijd voor een modern schoolgebouw dat past bij het onderwijs van nu. “Nu de financiën rond zijn, kunnen we stappen gaan maken. Het streven is dat het nieuwe gebouw in het eerste kwartaal van 2023 gereed is”, vertelt vestigingsdirecteur Raymond Pet.

De nieuwe locatie komt op de plek waar Groene Hart Topmavo tot voor kort zat. Nu zij over zijn naar het nieuwe schoolgebouw op het terrein bij het Groene Hart Lyceum aan de Tolstraat, kan het Scala College stappen ondernemen voor het realiseren van hun nieuwe schoolgebouw. Maar het pand dat er nu staat zal niet helemaal plat gaan. “Het grootste gedeelte zal vanaf de grond opnieuw worden opgebouwd, wat dus echt moderne nieuwbouw wordt. Maar we zullen ook een gedeelte hergebruiken. Dat deel gaan we helemaal strippen, zodat we het wel helemaal naar eigen wensen kunnen inrichten.”

Meedenken

Het definitieve ontwerp van het nieuwe schoolgebouw is onlangs vastgesteld. De blikvanger is een grote brede trap in de aula, maar verder staat de inrichting nog niet vast. Daarvoor is namelijk de hulp ingeroepen van leerlingen, docenten, onderwijsondersteunend personeel en schoolleiding. “In verschillende groepen denken we na over de inrichting van het gebouw, waarbij we uitgaan van onderwijs op maat. Daar zitten we nu middenin.”

Ondanks dat de leerlingen die nu op de locatie aan de Diamantstraat zitten geen les meer zullen krijgen in het nieuwe schoolgebouw, denken ze volop mee. “Het is mooi om te zien dat ze begaan zijn met de school en dat ze interesse hebben om mee te denken. Dat helpt ons enorm, aangezien het ook belangrijk is om leerlingen een eigen stem te geven.”

Het meedenken wordt gedaan in zogenaamde inspiratiesessies, waarbij onder begeleiding van een binnenhuisarchitect via Pinterest een moodboard wordt samengesteld. “Denk aan de inrichting van de personeelskamer, de aula en praktijkruimtes. Alle ideeën worden op deze moodboards bij elkaar verzameld.” Pet benadrukt wel dat het geen flamboyante en excentrieke inrichting zal worden. “Het blijft natuurlijk een schoolgebouw, waar leren centraal staat. Belangrijk is dat het een samenhangend geheel wordt. Dat is natuurlijk waar de binnenhuisarchitect om de hoek komt kijken.”

Tekst loopt door onder de foto

Ontwerp nieuwbouw scala college.jpg

Onderwijs op maat

De verschillende groepen denken niet na op het niveau van welke kleur er op de muur komt, maar meer over de inrichting van de lokalen. “We willen dat het schoolgebouw meer wordt dan een gebouw met lokalen”, stelt Pet. “Het onderwijs van nu en de toekomst is het aanbieden van onderwijs op maat, waarbij het onderwijs is afgestemd op het individu. Daar zijn we nu ook al mee bezig, aangezien je dit niet van de ene op de andere dag kunt veranderen. Maar in het nieuwe schoolgebouw zullen de onderwijsruimtes daar ook op ingericht zijn.”

Dit betekent dat er niet langer sprake is van ouderwetse klaslokalen. “Het gebouw wordt onderverdeeld in domeinen. Het ene leerjaar heeft namelijk andere behoeften dan een ander leerjaar. Hetzelfde geldt voor het verschil tussen VMBO en (t) havo leerlingen”, legt Pet uit. “VMBO leerlingen zullen dus bijvoorbeeld praktijkruimtes krijgen in hun gedeelte van het gebouw. Daarnaast wordt er minder ingezet op klassikaal onderwijs en meer op het leveren van maatwerk, dus daar moeten de ruimtes ook op worden ingericht.”

Voor het Scala College is het een mooi vooruitzicht dat leerlingen in 2023 in een nieuw schoolgebouw les krijgen. “Je merkt aan iedereen dat dit een hoop energie met zich meebrengt. Dat is prachtig om te zien. Zeker omdat iedereen mee kan denken met de inrichting. Samen moeten we op deze manier het schoolgebouw van de toekomst realiseren, die ook weer veertig jaar mee kan!”


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Politie en handhaving vandaag 12:30

Kordate actie van 7-jarig meisje redt haar vader

Zondag 26 mei omstreeks 09:30 uur ontving de politie een melding van een onwelwording in een woning. Een 7-jarig meisje zag dat haar vader onwel werd en twijfelde geen moment. Ze belde direct haar moeder, die vervolgens de hulpdiensten inschakelde.

Jubileum vandaag 11:59

Geslaagd jubileumfeest bij Winkelcentrum de Baronie

Op zaterdag 25 mei was het feest in winkelcentrum de Baronie, want ze vierden hun 10-jarig jubileum! Alle bezoekers van het winkelcentrum waren uitgenodigd om dit bijzondere moment samen te vieren. Tussen 11:00 en 16:00 uur was jong en oud welkom om te genieten van een gevarieerd programma vol optredens en leuke activiteiten.

Politie en handhaving vandaag 10:33

Ruzie in speeltuin escaleert: Politie Alphen aan den Rijn grijpt in

Op zaterdag 25 mei omstreeks 16:00 uur ontving de politie Alphen aan den Rijn een melding van een ruzie in de speeltuin aan de kruising van de Hugo de Grootstraat en de Jan Nieuwenhuijzenstraat. Wat aanvankelijk leek op een alledaagse jeugdruzie, escaleerde snel toen ouders zich ermee gingen bemoeien.

Advertorial Theater vandaag 09:45

Avondvullend programma bij Parkvilla met expositie, filmklassieker en muziek

Parkvilla organiseert op 12 juni een avondvullend programma rondom de indrukwekkende expositie LEF - Let’s Embrace Freedom - van fotograaf Henk Veldhuizen. Met deze tentoonstelling wil Henk laten zien hoe mooi het is als je vrijheid hebt om jezelf te zijn. Op deze avond is er de mogelijkheid om met elkaar in gesprek te gaan. 

Advertorial Onderwijs gisteren 17:09

25 jaar sportklassen bij het Scala College

In 1999 is het Scala College gestart met de sportklassen. Dit betekent dat dit schooljaar het 25-jarig jubileum wordt gevierd en dat was afgelopen week goed te merken op het Scala College. Het docententeam van Lichamelijke Opvoeding (LO) heeft zich keihard ingezet om deze sportieve feestweek tot een succes te maken!

Politiek gisteren 16:17

Geen hulp in de huishouding meer voor 19 euro per maand

Het afschaffen van het abonnementstarief van 19 euro per maand voor hulp in de huishouding levert 1,5 miljoen per jaar op vanaf 2027. Tot nu toe betaalt gemeente Alphen aan den Rijn deze kosten. De Wmo-regeling huishoudelijke hulp wordt inkomensafhankelijk.