Scala College

Het schoolgebouw van de toekomst: Scala College realiseert nieuw schoolgebouw voor én door leerlingen

De nieuwbouw van het schoolgebouw aan de Diamantstraat, een van de vestigingen van het Scala College, gaat door. Het gloednieuwe schoolgebouw verrijst straks op de plek waar voorheen Groene Hart Topmavo was gevestigd. De ontwerpen zijn inmiddels af, over de inrichting denken leerlingen, docenten en ander personeel mee.

Aan de huidige locatie aan de Diamantstraat krijgen leerlingen van het VMBO en (t) havo les. Omdat het huidige pand al zo’n veertig jaar oud is, wordt het hoog tijd voor een modern schoolgebouw dat past bij het onderwijs van nu. “Nu de financiën rond zijn, kunnen we stappen gaan maken. Het streven is dat het nieuwe gebouw in het eerste kwartaal van 2023 gereed is”, vertelt vestigingsdirecteur Raymond Pet.

De nieuwe locatie komt op de plek waar Groene Hart Topmavo tot voor kort zat. Nu zij over zijn naar het nieuwe schoolgebouw op het terrein bij het Groene Hart Lyceum aan de Tolstraat, kan het Scala College stappen ondernemen voor het realiseren van hun nieuwe schoolgebouw. Maar het pand dat er nu staat zal niet helemaal plat gaan. “Het grootste gedeelte zal vanaf de grond opnieuw worden opgebouwd, wat dus echt moderne nieuwbouw wordt. Maar we zullen ook een gedeelte hergebruiken. Dat deel gaan we helemaal strippen, zodat we het wel helemaal naar eigen wensen kunnen inrichten.”

Meedenken

Het definitieve ontwerp van het nieuwe schoolgebouw is onlangs vastgesteld. De blikvanger is een grote brede trap in de aula, maar verder staat de inrichting nog niet vast. Daarvoor is namelijk de hulp ingeroepen van leerlingen, docenten, onderwijsondersteunend personeel en schoolleiding. “In verschillende groepen denken we na over de inrichting van het gebouw, waarbij we uitgaan van onderwijs op maat. Daar zitten we nu middenin.”

Ondanks dat de leerlingen die nu op de locatie aan de Diamantstraat zitten geen les meer zullen krijgen in het nieuwe schoolgebouw, denken ze volop mee. “Het is mooi om te zien dat ze begaan zijn met de school en dat ze interesse hebben om mee te denken. Dat helpt ons enorm, aangezien het ook belangrijk is om leerlingen een eigen stem te geven.”

Het meedenken wordt gedaan in zogenaamde inspiratiesessies, waarbij onder begeleiding van een binnenhuisarchitect via Pinterest een moodboard wordt samengesteld. “Denk aan de inrichting van de personeelskamer, de aula en praktijkruimtes. Alle ideeën worden op deze moodboards bij elkaar verzameld.” Pet benadrukt wel dat het geen flamboyante en excentrieke inrichting zal worden. “Het blijft natuurlijk een schoolgebouw, waar leren centraal staat. Belangrijk is dat het een samenhangend geheel wordt. Dat is natuurlijk waar de binnenhuisarchitect om de hoek komt kijken.”

Tekst loopt door onder de foto

Ontwerp nieuwbouw scala college.jpg

Onderwijs op maat

De verschillende groepen denken niet na op het niveau van welke kleur er op de muur komt, maar meer over de inrichting van de lokalen. “We willen dat het schoolgebouw meer wordt dan een gebouw met lokalen”, stelt Pet. “Het onderwijs van nu en de toekomst is het aanbieden van onderwijs op maat, waarbij het onderwijs is afgestemd op het individu. Daar zijn we nu ook al mee bezig, aangezien je dit niet van de ene op de andere dag kunt veranderen. Maar in het nieuwe schoolgebouw zullen de onderwijsruimtes daar ook op ingericht zijn.”

Dit betekent dat er niet langer sprake is van ouderwetse klaslokalen. “Het gebouw wordt onderverdeeld in domeinen. Het ene leerjaar heeft namelijk andere behoeften dan een ander leerjaar. Hetzelfde geldt voor het verschil tussen VMBO en (t) havo leerlingen”, legt Pet uit. “VMBO leerlingen zullen dus bijvoorbeeld praktijkruimtes krijgen in hun gedeelte van het gebouw. Daarnaast wordt er minder ingezet op klassikaal onderwijs en meer op het leveren van maatwerk, dus daar moeten de ruimtes ook op worden ingericht.”

Voor het Scala College is het een mooi vooruitzicht dat leerlingen in 2023 in een nieuw schoolgebouw les krijgen. “Je merkt aan iedereen dat dit een hoop energie met zich meebrengt. Dat is prachtig om te zien. Zeker omdat iedereen mee kan denken met de inrichting. Samen moeten we op deze manier het schoolgebouw van de toekomst realiseren, die ook weer veertig jaar mee kan!”


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Overige vandaag 11:59

Nieuwe supermarkt geopend in Driehoorne: Food Lovers Lekker Makkelijk

Donderdag 25 april heeft Mark Vriezema samen met zijn gezin en medewerkers het stokje overgenomen van Anton van Rijn en zet daarmee dit mooie initiatief voort. Voor de bewoners van Driehoorne een fantastische winkel aan huis met zelfs de mogelijkheid om boodschappen te laten bezorgen.

Politiek vandaag 11:01

Raad wil meer Hbo-studenten als stagiair in Alphen

De Alphense gemeenteraad vindt dat er te weinig aandacht is voor het bieden van stageplekken en voor samenwerkingsverbanden tussen bedrijfsleven, inclusief gemeente, en het Hbo. Daarom heeft de raad een motie ingediend om een praktische manier te vinden om dit toch voor elkaar te krijgen.

Maatschappelijk vandaag 10:31

Nieuw 'Educatief Out of Art Museum' in Alphen aan den Rijn

Een uniek initiatief om kunst te ervaren en te waarderen, het Educatief Out of Art Museum, opende op 18 april in de Galerie & Kunstuitleen van Atelier Verfstreken. Het museum presenteert kunstwerken van kunstenaars met een verstandelijke beperking en biedt bezoekers de mogelijkheid om kunst op een interactieve manier te ontdekken en te beleven.

Advertorial Evenementen vandaag 09:15

Danjil op Sama Sama Maluku Festival

De in Alphen geboren Danjil Tuhumena is allang geen onbekende meer in onze regio. De carrière van Danjil begon als 3-jarige drummer in de familie band ‘The Family Song’. Na het veel te vroege overlijden van vader Marcus Tuhumena stopte The Family Song en is Danjil zijn muzikale weg blijven volgen.

Politiek gisteren 17:44

Nieuw Elan wil handhaven van fietsverbod in Van Mandersloostraat

Tot grote ergernis van ondernemers en bewoners van de Van Mandersloostraat wordt het fietsverbod hier niet gehandhaafd. Met enige regelmaat zoeven er fietsen en scooters voorbij tijdens de uren dat het gebied uitsluitend bestemd is voor voetgangers. Nieuw Elan wil nu dat hier meer aan wordt gedaan.

Natuur, recreatie en reizen gisteren 16:26

Driehonderd bomen vervangen in Alphen aan den Rijn vanwege ziekte en veiligheid

De Gemeente Alphen aan den Rijn zal de komende tijd ongeveer driehonderd bomen vervangen op openbare plekken, voornamelijk in de wijken Ridderveld en Kerk en Zanen. Deze vervangingen worden gemarkeerd door groene stippen op de stammen van de bomen, die aangeven dat ze ziek of dood zijn en niet langer veilig voor de omgeving.