Josh Walet

Het vaccineren in Alphen is nu echt begonnen: “Laat die vaccins maar komen!”

Rond 08:00 uur werd de eerste prik gezet in de tot vaccinatielocatie omgebouwde tennishal van Nieuwe Sloot. Dagelijks zullen daar zo’n driehonderd 80+’ers worden gevaccineerd, maar de daadwerkelijke capaciteit ligt hoger. “In een maand tijd zouden we heel Alphen kunnen vaccineren”, zegt burgemeester Liesbeth Spies.

“Daar staan we eindelijk”, verzucht burgemeester Liesbeth Spies maandagochtend. Ze kan haar geluk niet op dat de vaccinatielocatie in Alphen eindelijk open is. “We hebben onze stinkende best gedaan om de locatie zo snel mogelijk te openen. De locatie is al een tijdje helemaal ingericht, maar we moesten nog even geduld hebben in verband met de levering van de vaccins. Dat wachten wordt nu beloond. Dat maakt het een hele mooie start van de maand.”

Eerder was de verwachting uitgesproken dat de vaccinatielocatie in februari al open kon, maar dat bleek te snel. De levering van de vaccins gooide roet in het eten en dus kon de vaccinatielocatie in Alphen pas op 1 maart open. Met het openen van de vaccinatielocatie in Alphen is de derde vaccinatielocatie in de regio Hollands Midden een feit. “Daar zijn we heel blij mee”, zegt Margreet Bekedam, projectleider vaccinatie GGD Hollands Midden.

Capaciteit

Er zijn in totaal twaalf priklijnen ingericht, maar maandagochtend waren er maar drie stuks in gebruik. De verwachting is dat dit ook nog even zo blijft. “Op dit moment kunnen we de capaciteit niet vergroten. Dit heeft te maken met de levering van de vaccins. We kunnen pas opschalen als we meer vaccins krijgen.” Dat gebeurt naar verwachting pas medio/eind april, maar dat kan nog veranderen. Tot die tijd worden er zo’n 300 mensen per dag gevaccineerd.

Voor de burgemeester kan het vaccineren niet snel genoeg gaan. “Iedereen wil verder versoepelen, zodat onder andere de horeca zo snel mogelijk weer open kan en winkeliers ook weer volop aan de slag kunnen. Maar dat heeft allemaal te maken met het vaccineren. Nu we deze mooie locatie in gebruik kunnen nemen, zetten we weer een stap in de goede richting”, zegt Spies. “In een maand tijd kunnen we heel Alphen vaccineren, maar dat is momenteel niet mogelijk. We hopen dan ook dat we snel op kunnen schalen. Laat die vaccins maar komen!”

Tekst loopt door onder de foto

vaccineren alphen van start 3.jpeg

Vaccineren

Ook wethouder Han de Jager noemde het openen van de vaccinatielocatie een ‘mooi moment’. “De afgelopen weken ben ik veel aangeschreven door mensen dat zij ver moesten reizen voor het vaccin. Vanuit Alphen moesten ouderen van 90 jaar en ouder bijvoorbeeld naar Schiphol, en dat terwijl ze slecht ter been zijn. Voor al deze ouderen ben ik blij dat we nu ook een vaccinatielocatie in Alphen hebben geopend en dat ze ook in de buurt terecht kunnen.”

Ouderen die maandagochtend aanwezig waren om zich te laten vaccineren, zijn erg te spreken over de vaccinatielocatie. “We krijgen veel complimenten van deze doelgroep”, zegt Bekeman. “Zij vinden het vooral fijn dat het groots is opgezet en dat het rustig is.” Ook staat klantvriendelijkheid hoog in het vaandel. Zo lopen er bijvoorbeeld veel hosts rond om mensen te verwelkomen en de weg te wijzen, en bieden zij een kopje koffie of thee aan nadat mensen gevaccineerd zijn.

Piet de Prikker

Niet alleen ouderen uit Alphen komen naar Nieuwe Sloot voor een prik, zo was een ouder echtpaar uit Leiderdorp maandagochtend ook aanwezig om zich te laten inenten. Zij werden gevaccineerd door voormalig ambulanceverpleegkundige Piet Anker (67), die zichzelf omgedoopt heeft tot Piet de Prikker. “Vrijdag hebben we droog geoefend met het vaccineren, deze ochtend heb ik er al vijftig gezet”, vertelt hij trots.

Cees (82) en Tonny (80) van Duivenbode voelen zich bij Piet in goede handen. Het echtpaar had bij het maken van de afspraak gevraagd of ze tegelijk mochten, en dat kon. Eerst was het de beurt aan Cees. “Ik voelde er niks van”, zegt hij, terwijl Piet het vaccin toedient. Daarna was ook voor Tonny het moment daar. “Het is prettig dat we nu onze eerste prik hebben gehad, het geeft weer een beetje vrijheid.” Over vijf weken komen zij de tweede prik halen, dan zijn ze helemaal beschermd.

Benieuwd hoe het vaccineren er op Nieuwe Sloot precies aan toe gaat, ook achter te schermen? Houd Alphens.nl dinsdag dan in de gaten. 

vaccineren alphen van start.jpeg


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Romeinen vandaag 11:55

ROMEINEN Mansio

Een mansio is een Romeinse herberg die reizigers onderdak biedt. Niet zomaar iedere reiziger trouwens. In principe is een mansio bestemd voor de postbestellers van de oudheid die hier hun paarden wisselen, gebruik maken van een verversing en overnachten.

Advertorial Sport vandaag 10:06

Tijd voor Vitaliteit – maak kennis met 50+ sporten in Alphen

Nu de maatregelen rondom corona weer iets versoepelen, gaat ook het programma ‘Tijd voor Vitaliteit’ weer deels van start. In dit sportprogramma maken 50-plussers uit Alphen tegen een laag tarief kennis met vijf verschillende sporten.

Te zien op televisie vandaag 08:38

Tekening van Alphense kunstenares gekozen bij Sterren op het Doek

In de aflevering van het televisieprogramma Sterren op het Doek was zaterdagavond de Alphense kunstenares Yvette Bavelaar te zien. Samen met twee andere kunstenaars portretteerde zij Frank Boeijen. De tekening van Yvette bleek in de smaak te vallen, want de zanger koos uiteindelijk haar werk.

Politie gisteren 21:25

Jongens beroven vrouw (72) op straat met boksbeugel

Zaterdagmiddag reed een vrouw (72) op haar scootmobiel richting het centrum van Alphen toen zij door twee jongens op een scooter werd beroofd. Hierbij gebruikten zij een boksbeugel.