Josh Walet

Hoeveel coronaboetes zijn er in Alphen uitgeschreven in 2020?

Al meer dan 46.000 coronaboetes zijn er in het afgelopen jaar uitgeschreven, blijkt uit onderzoek van EenVandaag. In de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond vielen de meeste boetes en in Drenthe de minste. Maar hoe zit dat eigenlijk met Alphen?

Wie na 21:00 uur op straat loopt zonder geldige reden, geen mondkapje draagt, niet genoeg afstand houdt of met een te grote groep samenkomt, loopt het risico om een boete te krijgen van € 95. Uit cijfers van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) blijkt dat tussen februari 2020 en februari 2021, 46.137 coronaboetes op de post zijn gedaan. 

De koplopers  

De twijfelachtige eer voor de gemeentes waar de meeste coronaboetes vielen, ligt bij Zaltbommel, Urk en Rotterdam. Per 100.000 inwoners vielen er in Zaltbommel 699 boetes, in totaal waren dit 202 prenten. Hiermee staat deze gemeente op de derde plek. Op de tweede plek staat Rotterdam waar 4559 boetes werden uitgedeeld. Per 100.000 inwoners komt dit neer op zevenhonderd boetes. De koploper in de lijst is Urk met 703 boetes per 100.000 inwoners. Hier viel in totaal 148 keer een geldboete op de deurmat.  

Boetes in Alphen

In Alphen werden er per 100.000 inwoners 343 prenten uitgeschreven. Dit komt erop neer dat in het afgelopen jaar in totaal 384 corona-gerelateerde bekeuringen werden uitgedeeld. Hiervan waren 375 boetes voor een overtreding van de noodverordening of de tijdelijke wet, zeven boetes voor het overtreden van de avondklok en twee boetes voor het niet dragen van een mondkapje in het openbaar vervoer.

Van de 384 coronaboetes werden er 270 uitgedeeld tussen 23 maart en 28 juni 2020. Alphen stond hiermee in de top tien met het hoogste relatieve aantal boetes. In de periode daarna zijn er dus een stuk minder boetes uitgeschreven en dat heeft alles te maken met de manier van handhaven.

Aan het begin van de coronacrisis zette de gemeente namelijk stevig in op het handhaven van de maatregelen, dit vanuit het belang van de volksgezondheid. Maar toen we in een andere fase terechtkwamen en het aantal nieuwe besmettingen per dag verminderde, veranderde ook de aanpak. In plaats van het lik-op-stukbeleid van de eerste periode, gaan handhavers nu vaker het gesprek aan.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Horeca vandaag 14:50

Vier samen Koningsdag bij Lodge Alphen

Koningsdag komt eraan en dat betekent: tijd voor een feestje, ook nu. Vier samen met vrienden en/of familie jouw Koningsdag op het kleedjesterras bij Lodge Alphen!

Evenementen vandaag 14:00

Party alert: het eerste deel van de line up voor Vrij & Blij 2021 is bekend

Het moment waarop iedereen het afgelopen jaar heeft gewacht, is daar. We mogen weer feesten! Vrij & Blij 2021 belooft in juli twee dagen feest, en bij een goed feest horen grote artiesten. De organisatie is trots dat ze het eerste deel van de line up bekend kunnen maken, deel twee volgt zeer binnenkort.