Alphens EV

Idee uit de mottenballen voor behoud theaterfunctie

Het bommetje vorige week van André de Jeu (Nieuw Elan), om de theaterfunctie uit de binnenstad naar een buitenlocatie te verplaatsen, bestaat uit een oud idee gecombineerd met één nieuwe: de theaterfunctie. Er komt een onderzoek naar een combinatie van evenementenhal, theaterfunctie en binnensportcomplex.

Er waren twee keuzemogelijkheden: 3,6 miljoen op tafel leggen voor het afmaken van de verbouwing van Theater Castellum aan het Rijnplein óf het theater slopen. Dat vond de fractievoorzitter van Nieuw Elan, André de Jeu, niet goed genoeg. "Dit is geen keuze, ik wil echt iets kunnen kiezen."
Vandaar zijn verzoek om een onderzoek naar een derde mogelijkheid: het verplaatsen van de theaterfunctie van de binnenstad naar een buitenlocatie, eventueel aan de Olympiaweg, en deze functie dan combineren met een aantal andere mogelijkheden.

Oud idee

Al in 2012 werd gesproken over een binnensportcomplex in De Bijlen op de parkeerplaats bij en in plaats van de locatie van Stichting MAX. Het was Michel du Chatinier (CU) die toen als wethouder sport samen met een aantal initiatiefnemers de haalbaarheid van een binnensportlocatie onderzocht. Een van de doelen was dat leerlingen van het Scala College en ID College hier sportlessen zouden krijgen.

In 2016 is definitief een streep door dit plan gehaald.  Het zou de vierde locatie in Alphen-Stad zijn geworden. In het complex had een sporthal met zes zalen moeten komen, een beachhal met zandvloer, een klimwand, een duiktoren, een kinderopvang en een paramedisch centrum.

Om financiële redenen, lees: een te hoog prijskaartje, is dit idee afgeketst.

Vervanging voor sporthallen

Een nieuw binnensportcomplex staat ondertussen nog altijd hoog op de agenda van wethouder Gert-Jan Schotanus (Nieuw Elan). De huidige wethouder sport moet zowel de Rijnstreekhal (nabij de Baronie) als de Arena (Ridderveld) vernieuwen, omdat beide sporthallen aan het einde van hun levensduur zijn. Vorig jaar werd de wethouder door de gemeenteraad opgedragen om meer haast te maken met een onderzoek inclusief investeringsvoorstel.
Op dit moment is de enige up-to-date binnensportlocatie de Limeshal, die overigens ook voor evenementen wordt verhuurd.

MAX en poppodium

In een geheel nieuw te bouwen complex aan de Olympiaweg zou ook plaats moeten zijn voor de activiteiten van Stichting Max en voor het gewenste poppodium. Max zit vooralsnog met een soort antikraakconstructie in het voormalige pand van jongerencentrum Madonna. Dit pand moet sowieso plaatsmaken voor nieuwbouw. In het huidige pand kunnen kleinschalige concerten worden gehouden, dat gebeurt ook in het Parktheater en incidenteel in de kleine zaal van Theater Castellum.

Schade voor horeca

Een deel van de Alphense horeca, namelijk aan de Hoge Zijde, wordt door theaterbezoekers frequent voor en na een theater- of bioscoopvoorstelling bezocht. Het zou kunnen dat een verdwijnen van het theater de doodsklap is voor horecaondernemingen die geen spatje vet meer op de botten hebben als de coronacrisis eenmaal voorbij is.

Daarnaast functioneert het theater ook als uitvalsbasis tijdens grote evenementen op het Rijnplein.

Financiering

Het oude idee in een nieuwe zak kan slagen als alle geplande functies geld meebrengen. Er is geld voor de theaterfunctie, voor vernieuwing van sporthallen, voor een poppodium en voor Stichting MAX. Het gaat dan om subsidies en reserveringen. Daarnaast zijn verhuur voor evenementen en grote concerten, sportevenementen, een theaterfunctie en verschillende activiteiten mogelijke bronnen van inkomsten.

Blijft het punt dat financiering in betere tijden niet gelukt is, dat zowel cultuur als sport op dit moment noodlijdende sectoren zijn en dat het oude idee dus met een goede reden in de mottenballen is beland.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Politiek gisteren 17:44

Nieuw Elan wil handhaven van fietsverbod in Van Mandersloostraat

Tot grote ergernis van ondernemers en bewoners van de Van Mandersloostraat wordt het fietsverbod hier niet gehandhaafd. Met enige regelmaat zoeven er fietsen en scooters voorbij tijdens de uren dat het gebied uitsluitend bestemd is voor voetgangers. Nieuw Elan wil nu dat hier meer aan wordt gedaan.

Natuur, recreatie en reizen gisteren 16:26

Driehonderd bomen vervangen in Alphen aan den Rijn vanwege ziekte en veiligheid

De Gemeente Alphen aan den Rijn zal de komende tijd ongeveer driehonderd bomen vervangen op openbare plekken, voornamelijk in de wijken Ridderveld en Kerk en Zanen. Deze vervangingen worden gemarkeerd door groene stippen op de stammen van de bomen, die aangeven dat ze ziek of dood zijn en niet langer veilig voor de omgeving.

Evenement gisteren 15:11

Geen straatfeest? Wat is er te doen deze Koningsnacht

Jarenlang werd traditiegetrouw twee keer per jaar een straatfeest georganiseerd in de Julianastraat: één op de avond voor Koningsdag en één op de avond van de Alphense Jaarmarkt. Echter, dit jaar hebben de horecagelegenheden in de Julianastraat besloten om tijdens koningsnacht geen straatfeest te organiseren.

Advertorial Economie gisteren 14:22

Een nieuw bedrijf beginnen in Alphen? Met deze tips wordt dit zeker een succes!

Alphen staat niet alleen bekend om haar vriendelijke inwoners, maar ook om hoe ondernemend mensen zijn. Begin jij ook een nieuw bedrijf hier? Dan is het tijd om deze blog aandachtig door te nemen! Hier vind je wat tips die ervoor zorgen dat je onderneming een succesverhaal wordt.

Maatschappelijk gisteren 12:45

Groot succes voor inzamelingsactie sportkleding op Scala College

Vorige week lanceerde het Scala College een bijzondere inzamelingsactie voor gebruikte sportkleding, in samenwerking met het initiatief SPORT JE OOK MEE?! Leerlingen en medewerkers werden aangemoedigd om hun oude sportkleding te doneren door deze af te geven bij speciale containers in de schoolhal. Het resultaat van deze actie is indrukwekkend: maar liefst vier containers zijn gevuld met sportkleding en sportschoenen!