Kewodak
Advertorial Wonen en bouwen

Kewodak Dakmakers verduurzaamt Diergaarde Blijdorp

Veel organisaties verduurzamen hun gebouw. De ene kiest voor zonnepanelen, de volgende voor isolatie en weer een ander stapt over op groene energie. Maar wat als we álle mogelijke innovaties op het gebied van duurzaamheid nu eens doorvoeren in hetzelfde gebouw? Dat is de gedachte achter het ‘Smart Building as a Service’, een mockup die eind september werd gepresenteerd in Diergaarde Blijdorp. Kewodak De Dakmakers hielp hieraan mee.

Het gebouw is ontstaan uit een bijzondere samenwerking tussen innovatieprogramma Dutch Windwheel, 11 mkb-bedrijven, de gemeente Rotterdam en Metropoolregio Rotterdam. Het pand van 7,5 bij 7,5 meter is een slimme, circulaire en flexibele kantoor-, hotel- en woonruimte. Het fungeert als testopstelling voor de verdere ontwikkeling van slimme producten.

Rol van leveranciers
Centraal in het ontwerp staat de ‘as a service’-gedachte, waarbij leveranciers van de verschillende elementen er eigenaar van blijven. Daarmee zijn ze tevens verantwoordelijk voor het onderhoud en de verdere ontwikkeling ervan. Op deze manier raakt een gebouw nooit verouderd, maar blijft het continu up to date. Ook ‘dwingt’ deze methode leveranciers tot het ontwikkelen en produceren van duurzame en kwalitatieve producten.

Het gebouw van de toekomst beschikt over communicerende sensoren, zodat een ‘levend ecosysteem’ ontstaat dat milieutechnisch optimale prestaties blijft leveren. Ook zijn de diverse modules waaruit het gebouw bestaat makkelijk van elkaar te scheiden, te vervangen en te verplaatsen, zodat ruimtes veel verschillende bestemmingen kunnen krijgen.

Kewodak De Dakmakers was ook betrokken bij het project. De Alphense dakspecialisten waren verantwoordelijk voor het platte dak, de plek waar op het gebied van duurzaamheid grote winst te behalen valt. Hoewel men bij ‘dak en duurzaamheid’ al snel denkt aan zonnepanelen en dakisolatie, bieden (platte) daken veel meer groene kansen.

Klimaatneutraal
“Het gebouw van de toekomst heeft in onze optiek een groen dak”, vertelt Frank Keijzer, directeur van Kewodak. “Een groen dak isoleert, reduceert wateroverlast en vergroent de woon- en werkomgeving.” Ook wijst hij op de mogelijkheden van luchtzuiverende ecodaken, die schadelijke stikstofoxide en zwaveloxide omzetten in klimaatneutrale stoffen.

Keijzer is er trots op dat Kewodak heeft mogen meedenken over en bijdragen aan het Rotterdamse ‘Building as a Service’. “Daaruit blijkt dat duurzaamheidspartners onze kennis en expertise op waarde schatten”, aldus Keijzer. “Maar we gaan pas écht vooruitgang boeken als bedrijven, VvE’s en scholen hun eigen platte dak op waarde schatten en de mogelijkheden ervan gaan zien. Als de mockup in Rotterdam aan die bewustwording bijdraagt, dan is onze missie geslaagd.”


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Algemeen vandaag 10:15

Plezier van kleine stapjes vooruitgang

Voor team statushouders is geen dag hetzelfde. Samen zorgen zij ervoor dat statushouders de weg in de buurt beter weten te vinden, taalles krijgen en zich vooral veilig voelen. Daarbij werken zij samen  met andere organisaties. De begeleiding is intensief. Geduld is een belangrijke factor voor het goed uitvoeren van het werk.

Calamiteiten vandaag 09:24

Politie houdt verdachten aan voor drugshandel, shishalounge gesloten

Op maandag 17 en dinsdag 18 februari heeft de politie zeven verdachten aangehouden in Alphen aan den Rijn. Dit vanwege een onderzoek naar drugshandel, witwassen en deelname aan een criminele organisatie. In verband met het onderzoek is shishalounge Meet & Greet voorlopig gesloten.

Sport vandaag 08:37

Mark Glissenaar nieuwe hoofdtrainer KV Tempo

Mark Glissenaar is met ingang van het seizoen 2020-2021 de nieuwe hoofdtrainer van korfbalvereniging Tempo. De 41-jarige inwoner van Moordrecht heeft momenteel Excelsior uit Delft onder zijn hoede. 

Politiek gisteren 18:01

Bouwen in de Gnephoekpolder is lange termijn planning

De provincie Zuid-Holland is tegen nieuwbouw in de Gnephoek. Daarnaast zijn aan de zuidrand bedrijven gevestigd die niet zomaar kunnen verhuizen. Bovendien is de gemeente  geen grondeigenaar. Op de lange termijn is de Gnephoekpolder echter de ideale locatie voor een nieuwe woonwijk aan de rand van Alphen-Stad.

Politiek gisteren 17:09

Twee inwoners uit Alphen de dupe van kinderopvangtoeslag affaire

Eerder dit jaar kwam het nieuws naar buiten dat er ook in Alphen aan den Rijn slachtoffers zijn van de kinderopvangtoeslagen affaire. SP had hierover vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders. Uit de antwoorden blijkt dat recentelijk twee inwoners uit Alphen zich hierover bij de gemeente hebben gemeld.

Verkeer en vervoer gisteren 16:40

Gratis gehandicaptenparkeerapp slaat nog niet aan

In juni 2019 had de gemeente Alphen aan den Rijn een primeur: als eerst gemeente van Nederland werd het mogelijk om te parkeren met een gratis gehandicaptenparkeerapp (GPA). Maar doordat een overgrote meerderheid van de kaarthouders de app nog niet gebruikt, moet een handhaver achter de nieuwe scanauto aanrijden.