Kewodak
Advertorial Wonen en bouwen

Kewodak Dakmakers verduurzaamt Diergaarde Blijdorp

Veel organisaties verduurzamen hun gebouw. De ene kiest voor zonnepanelen, de volgende voor isolatie en weer een ander stapt over op groene energie. Maar wat als we álle mogelijke innovaties op het gebied van duurzaamheid nu eens doorvoeren in hetzelfde gebouw? Dat is de gedachte achter het ‘Smart Building as a Service’, een mockup die eind september werd gepresenteerd in Diergaarde Blijdorp. Kewodak De Dakmakers hielp hieraan mee.

Het gebouw is ontstaan uit een bijzondere samenwerking tussen innovatieprogramma Dutch Windwheel, 11 mkb-bedrijven, de gemeente Rotterdam en Metropoolregio Rotterdam. Het pand van 7,5 bij 7,5 meter is een slimme, circulaire en flexibele kantoor-, hotel- en woonruimte. Het fungeert als testopstelling voor de verdere ontwikkeling van slimme producten.

Rol van leveranciers
Centraal in het ontwerp staat de ‘as a service’-gedachte, waarbij leveranciers van de verschillende elementen er eigenaar van blijven. Daarmee zijn ze tevens verantwoordelijk voor het onderhoud en de verdere ontwikkeling ervan. Op deze manier raakt een gebouw nooit verouderd, maar blijft het continu up to date. Ook ‘dwingt’ deze methode leveranciers tot het ontwikkelen en produceren van duurzame en kwalitatieve producten.

Het gebouw van de toekomst beschikt over communicerende sensoren, zodat een ‘levend ecosysteem’ ontstaat dat milieutechnisch optimale prestaties blijft leveren. Ook zijn de diverse modules waaruit het gebouw bestaat makkelijk van elkaar te scheiden, te vervangen en te verplaatsen, zodat ruimtes veel verschillende bestemmingen kunnen krijgen.

Kewodak De Dakmakers was ook betrokken bij het project. De Alphense dakspecialisten waren verantwoordelijk voor het platte dak, de plek waar op het gebied van duurzaamheid grote winst te behalen valt. Hoewel men bij ‘dak en duurzaamheid’ al snel denkt aan zonnepanelen en dakisolatie, bieden (platte) daken veel meer groene kansen.

Klimaatneutraal
“Het gebouw van de toekomst heeft in onze optiek een groen dak”, vertelt Frank Keijzer, directeur van Kewodak. “Een groen dak isoleert, reduceert wateroverlast en vergroent de woon- en werkomgeving.” Ook wijst hij op de mogelijkheden van luchtzuiverende ecodaken, die schadelijke stikstofoxide en zwaveloxide omzetten in klimaatneutrale stoffen.

Keijzer is er trots op dat Kewodak heeft mogen meedenken over en bijdragen aan het Rotterdamse ‘Building as a Service’. “Daaruit blijkt dat duurzaamheidspartners onze kennis en expertise op waarde schatten”, aldus Keijzer. “Maar we gaan pas écht vooruitgang boeken als bedrijven, VvE’s en scholen hun eigen platte dak op waarde schatten en de mogelijkheden ervan gaan zien. Als de mockup in Rotterdam aan die bewustwording bijdraagt, dan is onze missie geslaagd.”


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Romeinen vandaag 12:02

ROMEINEN Textiel

Onder een bepantsering draagt elke soldaat een tunica. Oneerbiedig gezegd: een ruimvallende jurk die boven de knie eindigt. Elke burger en elke slaaf draagt ook een tunica. Net als alle vrouwen. De kleurrijke Romeinse tunica’s worden meestal gemaakt van wol en ook wel van linnen.

Politiek vandaag 10:15

Gemeenteraad wil buurtbus in hele gemeente

Vooral de dorpen hebben geen of slecht openbaar vervoer. De reguliere buslijnen van Arriva rijden in de gemeente Alphen aan den Rijn niet overal. Daarom heeft de raad een initiatiefvoorstel voor het instellen van een buurtbus gemaakt.

Politiek gisteren 18:49

Parkeerbeleid voor hele gemeente is vastgesteld

Het beleid rond het parkeren in de hele gemeente Alphen aan den Rijn is donderdag 24 september door de gemeenteraad gewijzigd. Daarmee is het beleid gemoderniseerd. Een belangrijke wijziging is de norm die wijzigt van prijsklasse naar oppervlakte.

Cultuur gisteren 16:35

Het moment is daar: de ‘huiskamer van de stad’ is officieel geopend

Genodigden kwamen op zaterdagochtend bijeen voor de officiële opening van de nieuwe bibliotheek. Met een tot in de puntjes geregisseerde performance en speeches van directeur Hester van Beek en wethouder Kees van Velzen, was het moment vandaag eindelijk daar: de opening van de ‘huiskamer van de stad’.