Nieuw Elan
Advertorial Politiek plein

Kunst en cultuur is er voor ons allemaal

Petra Hoogenes is de nummer 2 van Nieuw Elan in de gemeenteraad en op de kieslijst. Zij maakt zich sterk voor kunst, cultuur en erfgoed. Namens Nieuw Elan nam zij deel aan het Cultuurdebat, maar: "Ik weet dat er veel meer kan dan men denkt."

Hoogenes is in Nieuw Elan, dat sport heel hoog in het vaandel heeft staan, de kracht achter de schermen die ook menige lans breekt voor kunst, cultuur en erfgoed. Tijdens het Cultuurdebat op woensdag 9 maart, georganiseerd door Khabbaz, in Theater Castellum zegt zij: "Verbinding komt voort uit kunst en cultuur. Daarom moeten we dat behouden."

Behouden is het sleutelwoord, want ondanks dat de gemeente Alphen aan den Rijn relatief laag scoort op de landelijke cultuurladder heeft de gemeenteraad de afgelopen jaren niet stil gezeten. "De Cultuurvisie wilde maar niet van de grond komen. Als raad hebben wij het beleidsstuk meerdere malen moeten afkeuren, omdat het teveel ging om de stenen en niet om de cultuur zelf en er te weinig toekomstvisie in zat. Maar, vorig jaar is dan eindelijk een goed plan voor de toekomst neergelegd."

Nu de visie er is, kan de gemeente ook verder met de sector. Er is nu immers een plan voor verschillende projecten. De 'stenen' zijn in de afgelopen jaren grotendeels geregeld met een verbouwd theater en nieuwbouw voor de bibliotheek. In deze 'stenen' zijn in korte tijd, ondanks de coronacrisis, al leuke dwarsverbanden en projecten gestart.

Eigen cultuurpot
"De stenen moeten veel meer open. Iedereen moet gewoon binnen kunnen lopen, zonder drempels. Bijvoorbeeld schoolmusicals kunnen ook in de theaters en zalen worden geprogrammeerd", zegt Hoogenes. "Niet alle kunst en cultuur kost veel geld. Veel initiatieven zijn helemaal niet zo duur. Voor dit soort kleine projecten moet er dan ook een eigen geoormerkt cultuurfonds komen. Net zo goed als er kleine maatschappelijke subsidies zijn."

Bredere opzet
Verder ziet Hoogenes ook gemiste kansen. Dan is er helemaal geen extra geld nodig, maar kan een project veel breder worden opgezet waardoor gebruik kan worden gemaakt van bestaande gelden. Bijvoorbeeld de buurtsportcoaches hebben afgelopen jaar gezelschap gekregen van cultuurcoaches, betaald uit het sociale beleid van de gemeente Alphen aan den Rijn.

Landelijke fondsen
"Ik zie ook landelijke fondsen die we in kunnen zetten. Kunst en cultuur spelen ook een rol op scholen. Er is nu een nieuw fonds, Rijke Schooldag voor scholieren, waar we aanspraak op kunnen maken. En als dan blijkt dat kinderen bijvoorbeeld piano spelen leuk vinden, levert dit ook weer nieuwe leden op voor een muziekschool. Dus moeten we als gemeente ook echt dat fonds aanspreken", aldus Hoogenes. "Ik denk ook dat eenzame ouderen gebaat zijn bij gezamenlijke kunst- en cultuurbeleving. Daar kan bijvoorbeeld Vitaal voor worden ingezet." Kortom: niet op elk geschikt potje hoeft een stempel 'cultuur' te staan.

Erfgoed
Hoogenes mist in het debat overigens wel het gemeentelijke erfgoed. "Erfgoed is heel belangrijk. Vaak zijn kleine initiatieven nodig om ons cultureel erfgoed onder de aandacht te brengen. Eindelijk zijn er nu wat gave dingen zichtbaar, die gaan over ons Romeinse verleden. Daar moeten we mee verder."

Gemeente moet kappen
Wat Hoogenes betreft, moet de bureaucratie van de kunst- en cultuursector afblijven. En vooral: "De gemeente moet kappen met het bedenken van plannen. Dat kan de creatieve sector zelf heel goed. Bovendien bedenken inwoners en organisaties heel veel leuke plannen en projecten. De gemeente moet hen vooral steunen en faciliteren."


Meer nieuws

Politiek vandaag 11:01

Raad wil meer Hbo-studenten als stagiair in Alphen

De Alphense gemeenteraad vindt dat er te weinig aandacht is voor het bieden van stageplekken en voor samenwerkingsverbanden tussen bedrijfsleven, inclusief gemeente, en het Hbo. Daarom heeft de raad een motie ingediend om een praktische manier te vinden om dit toch voor elkaar te krijgen.

Maatschappelijk vandaag 10:31

Nieuw 'Educatief Out of Art Museum' in Alphen aan den Rijn

Een uniek initiatief om kunst te ervaren en te waarderen, het Educatief Out of Art Museum, opende op 18 april in de Galerie & Kunstuitleen van Atelier Verfstreken. Het museum presenteert kunstwerken van kunstenaars met een verstandelijke beperking en biedt bezoekers de mogelijkheid om kunst op een interactieve manier te ontdekken en te beleven.

Advertorial Evenementen vandaag 09:15

Danjil op Sama Sama Maluku Festival

De in Alphen geboren Danjil Tuhumena is allang geen onbekende meer in onze regio. De carrière van Danjil begon als 3-jarige drummer in de familie band ‘The Family Song’. Na het veel te vroege overlijden van vader Marcus Tuhumena stopte The Family Song en is Danjil zijn muzikale weg blijven volgen.

Politiek gisteren 17:44

Nieuw Elan wil handhaven van fietsverbod in Van Mandersloostraat

Tot grote ergernis van ondernemers en bewoners van de Van Mandersloostraat wordt het fietsverbod hier niet gehandhaafd. Met enige regelmaat zoeven er fietsen en scooters voorbij tijdens de uren dat het gebied uitsluitend bestemd is voor voetgangers. Nieuw Elan wil nu dat hier meer aan wordt gedaan.

Natuur, recreatie en reizen gisteren 16:26

Driehonderd bomen vervangen in Alphen aan den Rijn vanwege ziekte en veiligheid

De Gemeente Alphen aan den Rijn zal de komende tijd ongeveer driehonderd bomen vervangen op openbare plekken, voornamelijk in de wijken Ridderveld en Kerk en Zanen. Deze vervangingen worden gemarkeerd door groene stippen op de stammen van de bomen, die aangeven dat ze ziek of dood zijn en niet langer veilig voor de omgeving.

Evenement gisteren 15:11

Geen straatfeest? Wat is er te doen deze Koningsnacht

Jarenlang werd traditiegetrouw twee keer per jaar een straatfeest georganiseerd in de Julianastraat: één op de avond voor Koningsdag en één op de avond van de Alphense Jaarmarkt. Echter, dit jaar hebben de horecagelegenheden in de Julianastraat besloten om tijdens koningsnacht geen straatfeest te organiseren.