Nieuw Elan
Advertorial Politiek plein

Kunst en cultuur is er voor ons allemaal

Petra Hoogenes is de nummer 2 van Nieuw Elan in de gemeenteraad en op de kieslijst. Zij maakt zich sterk voor kunst, cultuur en erfgoed. Namens Nieuw Elan nam zij deel aan het Cultuurdebat, maar: "Ik weet dat er veel meer kan dan men denkt."

Hoogenes is in Nieuw Elan, dat sport heel hoog in het vaandel heeft staan, de kracht achter de schermen die ook menige lans breekt voor kunst, cultuur en erfgoed. Tijdens het Cultuurdebat op woensdag 9 maart, georganiseerd door Khabbaz, in Theater Castellum zegt zij: "Verbinding komt voort uit kunst en cultuur. Daarom moeten we dat behouden."

Behouden is het sleutelwoord, want ondanks dat de gemeente Alphen aan den Rijn relatief laag scoort op de landelijke cultuurladder heeft de gemeenteraad de afgelopen jaren niet stil gezeten. "De Cultuurvisie wilde maar niet van de grond komen. Als raad hebben wij het beleidsstuk meerdere malen moeten afkeuren, omdat het teveel ging om de stenen en niet om de cultuur zelf en er te weinig toekomstvisie in zat. Maar, vorig jaar is dan eindelijk een goed plan voor de toekomst neergelegd."

Nu de visie er is, kan de gemeente ook verder met de sector. Er is nu immers een plan voor verschillende projecten. De 'stenen' zijn in de afgelopen jaren grotendeels geregeld met een verbouwd theater en nieuwbouw voor de bibliotheek. In deze 'stenen' zijn in korte tijd, ondanks de coronacrisis, al leuke dwarsverbanden en projecten gestart.

Eigen cultuurpot
"De stenen moeten veel meer open. Iedereen moet gewoon binnen kunnen lopen, zonder drempels. Bijvoorbeeld schoolmusicals kunnen ook in de theaters en zalen worden geprogrammeerd", zegt Hoogenes. "Niet alle kunst en cultuur kost veel geld. Veel initiatieven zijn helemaal niet zo duur. Voor dit soort kleine projecten moet er dan ook een eigen geoormerkt cultuurfonds komen. Net zo goed als er kleine maatschappelijke subsidies zijn."

Bredere opzet
Verder ziet Hoogenes ook gemiste kansen. Dan is er helemaal geen extra geld nodig, maar kan een project veel breder worden opgezet waardoor gebruik kan worden gemaakt van bestaande gelden. Bijvoorbeeld de buurtsportcoaches hebben afgelopen jaar gezelschap gekregen van cultuurcoaches, betaald uit het sociale beleid van de gemeente Alphen aan den Rijn.

Landelijke fondsen
"Ik zie ook landelijke fondsen die we in kunnen zetten. Kunst en cultuur spelen ook een rol op scholen. Er is nu een nieuw fonds, Rijke Schooldag voor scholieren, waar we aanspraak op kunnen maken. En als dan blijkt dat kinderen bijvoorbeeld piano spelen leuk vinden, levert dit ook weer nieuwe leden op voor een muziekschool. Dus moeten we als gemeente ook echt dat fonds aanspreken", aldus Hoogenes. "Ik denk ook dat eenzame ouderen gebaat zijn bij gezamenlijke kunst- en cultuurbeleving. Daar kan bijvoorbeeld Vitaal voor worden ingezet." Kortom: niet op elk geschikt potje hoeft een stempel 'cultuur' te staan.

Erfgoed
Hoogenes mist in het debat overigens wel het gemeentelijke erfgoed. "Erfgoed is heel belangrijk. Vaak zijn kleine initiatieven nodig om ons cultureel erfgoed onder de aandacht te brengen. Eindelijk zijn er nu wat gave dingen zichtbaar, die gaan over ons Romeinse verleden. Daar moeten we mee verder."

Gemeente moet kappen
Wat Hoogenes betreft, moet de bureaucratie van de kunst- en cultuursector afblijven. En vooral: "De gemeente moet kappen met het bedenken van plannen. Dat kan de creatieve sector zelf heel goed. Bovendien bedenken inwoners en organisaties heel veel leuke plannen en projecten. De gemeente moet hen vooral steunen en faciliteren."


Meer nieuws

Werken vandaag 12:59

Vacatureoverzicht week 24: nieuwste vacatures

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier. 

Verkeer en vervoer vandaag 11:26

Onderhoudswerkzaamheden aan A12 en A20 in volle gang

Het grootschalige onderhoud aan de A12 en A20 is nu twee weken bezig. In juni wordt het wegdek vernieuwd tussen Nieuwerbrug aan den Rijn en Utrecht, en er wordt gewerkt aan viaducten en vangrails. Weggebruikers van Alphen aan den Rijn richting Utrecht dienen hier rekening mee te houden.   

Overige gisteren 16:38

Woonforte overhandigt cheque ter waarde van € 5.000 aan Participe

Op de Nationale Buitenspeeldag op de Burgemeester Bruins Slotsingel overhandigde Monique Brewster, directeur-bestuurder van Woonforte, een cheque van € 5.000 aan Participe voor het organiseren van sportactiviteiten voor jongeren in aandachtswijken. Participe en de jongerenwerkers zetten zich in voor deze kwetsbare groep binnen onze samenleving. Ook Woonforte vindt het belangrijk dat deze jongeren een waardevolle plek vinden in hun buurt.

Advertorial Kinderen gisteren 12:48

Romeinse dag in het Alphense Stadshart

Op vrijdag 28 juni wordt het Alphense stadshart omgetoverd tot een levendig Romeins dorp, speciaal voor groepen van zowel jongeren als ouderen. Het programma biedt activiteiten zoals een speurtocht en Romeinse vaartochten, waardoor op een interactieve manier kennis gemaakt kan worden met de Romeinse geschiedenis van Alphen. 

Sport gisteren 11:50

Supporters opgelet: Hier kijk je zondag het EK voetbal in Alphen

Zondag om 15:00 uur begint het Nederlands Elftal aan hun eerste wedstrijd van het toernooi tegen Polen. Op diverse locaties in Alphen aan den Rijn kun je de wedstrijd live op grote schermen bekijken. Ontdek hier waar je kunt genieten van deze spannende wedstrijd.