Kunst in het Alphense centrum: natuur als inspiratiebron, kunst op de rotonde en een gedenkteken

Altijd al benieuwd geweest naar het verhaal achter de kunstwerken in het Alphense stadshart? In deze tweedelige serie neemt Lars Ferwerda je mee langs gebouwen en beelden die te zien zijn in het centrum van Alphen.

Er staan diverse kunstwerken in het Alphense centrum, maar wat is kunst nu eigenlijk? Moet het mooi zijn, of moet er een verhaal achter zitten? In een tweedelige serie verdiep ik mij in de kunstwerken in het Alphense stadshart, wat ik doe onder begeleiding van een gids van het Gilde. In de wandeling ‘kunst en kunstige werken in het centrum van Alphen aan den Rijn’ krijg ik alle ins en outs te horen.

Tekst loopt door onder de foto

kunstwerk 4.jpeg
Oervorm van de nieuwe architectuur

Oervorm van de nieuwe architectuur

Net buiten het gemeentehuis, recht tegenover de ingang, staat het kunstwerk Oervorm van de nieuwe organische architectuur. Voor kunstenaar Paul Miedema was de natuur een grote inspiratiebron. Hij nam een stuk hout mee met een zwarte stip en zag daar een oog in. Dat was het begin van zijn carrière als beeldhouwer. Door de afgesloten vorm zorgt het kunstwerk voor een afgewogen en evenwichtige compositie die een verbinding aangaat met de natuur. Klinkt als een mond vol, en dat is het ook. Maar daarover later meer.  

A Dark Limousine Exit en de Liggende Torso

Eerst wandel ik door naar de rotonde voor het gemeentehuis. Van sommige mensen heb ik zelfs gehoord dat ze niet eens wisten dat dit kunstwerk er staat, terwijl het toch erg pontificaal in beeld is. A Dark Limousine Exit - dat grote blauwe object - op de rotonde van het Raoul Wallenbergplein. De kunstenaar heeft in zijn atelier willen kneden met elementen. Het proces en de zoektocht naar de uiteindelijke vorm was van groot belang voor deze kunstenaar.

Tekst loopt door onder de foto

kunstwerk 1.jpeg
De Liggende Torso

Misschien heden ten dage dubieus – of voer voor feministische discussie – maar toen de Liggende Torso geplaatst werd in 1981, was daar misschien minder aandacht voor. Een vrouwentorso, op de rug gelegen. Het kunstwerk heeft een licht abstracte vorm en het maakt nieuwsgierig naar waar de borsten zich bevinden en waar het hoofd. De benen en armen steken in horizontale en verticale lijnen naar buiten.

Gedenkteken voor Zacharias de Korte

Bij de Bonifaciuskerk is in 1947 een gedenkteken geplaatst ter nagedachtenis aan Zacharias de Korte, deken van de kerk. Hij werd in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers betrapt op het verbergen van onderduikers en werd afgevoerd naar een concentratiekamp, uiteindelijk stierf hij in Bergen-Belsen. Het gedenkteken is een keramisch reliëf gemaakt door Wim Harzing. Het beeldt Lams God uit, aanbeden door 24 ouderlingen, een Bijbels verhaal.

Tekst loopt door onder de foto

kunstwerk 2.jpeg
Gedenkteken voor Zacharias de Korte

Een definitie van kunst

‘’Een kunstwerk die door de afgesloten vorm zorgt voor een afgewogen en evenwichtige compositie die een verbinding aangaat met de natuur.’’ Je leest het zelf, het werk van Paul Miedema schrikt in eerste instantie een beetje af. Vooral omdat er grootse en ingewikkelde woorden worden gebruikt. Maar bij kunst is het vaak, net zoals bij mensen, de kunst om het oordeel uit te stellen en het er te laten zijn. Gewoon eerst de vormen, lijnen en kleuren benoemen en zien. Daarmee neem je een duik in de wereld van het beeld, werk of gebouw en komt het gevoel vanzelf. Voor mij hoeft kunst dus niet mooi te zijn. Voor mij is het verhaal erachter veel belangrijker. 

Ik ben me er van bewust dat dat voor iemand anders totaal verschillend in zijn werk kan gaan, en dat is ook prima. Maar wat kunst kan doen is vaak ondefinieerbaar, het voelt als een frisse wind die door je hoofd waait en een raampje open zet. Ik heb deze artistieke route met veel plezier gedaan en hoop dat ik jou als lezer nieuwsgierig heb gemaakt naar deze kunstroute. Maar ik hoop vooral dat ik je nieuwsgierig heb gemaakt naar kunst in het algemeen!

Benieuwd naar wat de val van een boom met een speeltoestel te maken heeft, naar het verhaal van Icarus, welke kunstenaar stopte met zijn werk en vierkanten en driehoeken ging fietsen, of naar het verhaal achter het huidige logo van Alphen? Het Gilde Alphen aan den Rijn biedt sinds kort ook een kunstroute aan, genaamd ‘kunst en kunstige werken in het centrum van Alphen aan den Rijn’.

Lees hier deel 1 van de tweedelige serie Kunst in het Alphense centrum.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Blog Sport gisteren 17:48

ARC moet nacompetitie zien te ontwijken

Ondanks de 1-0 overwinning op Swift staat ARC nog steeds op een plek in de vierde divisie A die aan het eind van de reguliere competitie, over vier weken al, nacompetitie om handhaving noodzakelijk maakt. ARC is dan een zogenaamde herkanser.

Wonen en bouwen gisteren 15:37

Schitterend en duurzaam, dat moet de flat Lange Diamant worden!

Op woensdagmiddag 24 april kregen huurders van de flat Lange Diamant de kans om de plannen voor de nieuwe uitstraling van hun flat te bekijken. Woonforte zal in 2025 beginnen met een grootschalige renovatie van de lange flat aan de Diamantstraat, waarbij 166 appartementen verduurzaamd worden tot aan de Standaard. Daarnaast zal de flat een ingrijpende facelift ondergaan om klaar te zijn voor een duurzame toekomst.

Muziek gisteren 14:20

Meester Wim (79) gaat met pensioen na bijna zestig jaar gitaarles

Na bijna zestig jaar lang zijn passie voor muziek te hebben gedeeld met generaties leerlingen, neemt meester Wim, ook bekend als Wim Dekker, afscheid van het klaslokaal. En gaat hij op bijna tachtigjarige leeftijd welverdiend met pensioen. Voor velen van zijn voormalige leerlingen, met name die van basisschool de Sweelinck, is meester Wim een herkenbaar en geliefd gezicht, met zijn toewijding aan muzikale educatie.

Overige gisteren 13:47

Lintjesregen: zeventien Koninklijke onderscheidingen in Alphen aan den Rijn

Vandaag werden tijdens de jaarlijkse Lintjesregen in het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn zeventien Koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Burgemeester Liesbeth Spies heeft verschillende inwoners van Alphen aan den Rijn persoonlijk onderscheiden. De gebeurtenis was live te volgen via de website van de Gemeente.