Alphens EV

Leefomgeving Alphen Centrum en Park Zegersloot

In de gebiedsagenda 2024-2027 voor Alphen Centrum en Park Zegersloot gaat het over de leefomgeving van een stedelijk gebied en een aansluitend recreatiegebied. Belangrijk zijn het vergroenen van het stedelijk gebied met een goede aansluiting naar het recreatiegebied, betere verkeersveiligheid vooral voor fietsers en voetgangers en meer ontmoetingsplekken.

In Alpen Centrum en Park Zegersloot wonen in totaal ruim 17.000 mensen. Hiervan wonen er 9.000 in Lage Zijde en 8.000 in Hoge Zijde. Er wonen gemiddeld 2,1 personen in een huishouden. De belangrijkste kenmerken zijn:

  • Winkelgebied, stationsomgeving, woongebied, recreatiegebied
  • Verschillende buurten
  • Verschillende vraagstukken
  • Belang Oude Rijn, Kromme Aar en Zegerplas

Cultuurhistorisch zijn de vaarroute Oude Rijn en Kromme Aar, Romeinse Limesroute (fietsen en wandelen) en het gegeven dat bedrijven met de rug naar de Rijn liggen, maar dan wel met veel ruimte voor terrassen aan het water. In het gebied zijn relatief veel voorzieningen.

Vergroenen

Een speerpunt is het vergroenen van de buitenruimte in alle dorpen en wijken. Zo wordt bij vervanging altijd gekozen voor biodiverse beplanting zodat bijen en andere insecten voedsel kunnen vinden.

Voor het centrumgebied geldt dat veel aandacht wordt gegeven aan groene daken en groene gevels. In het Groene Dorp en in het Rode Dorp wordt Operatie Steenbreek volop gesteund. Hierbij worden tegels (stenen) door de bewoners uit hun tuinen gehaald en omgeruild voor planten.

Belangrijk is een groene en aantrekkelijke verbinding tussen het centrum en Zegersloot met een nieuwe verbinding langs de Kromme Aar inclusief een nieuw park na De Vest.

Verkeersveiligheid

Enerzijds worden fietsroutes verbeterd en anderzijds wordt gekeken naar de maximumsnelheid voor auto’s en voor weren van zwaar verkeer op bepaalde tijden.

Op de fietsroutes worden fietsrotondes verwijderd, omdat deze niet blijken te werken. Het gaat concreet om de rotondes Laan der Continenten en Station. Ook worden verschillende oversteekplaatsen bekeken. Parkeren van fietsen wordt in het centrum verbeterd. Speciale aandacht gaat naar het fietsverkeer in de omgeving van de Castellumstraat.

De 30 km/u zone Lijsterlaan en 50 km/u Oranje Nassausingel worden geëvalueerd. Naar verwachting blijven deze en wordt 30 km/u verder uitgerold.

Ontmoetingsplekken

Om meer en betere ontmoetingsplekken te ontwikkelen, worden de drie speeltuinverenigingen in het gebied ondersteund. Ook wordt onderzoek gedaan naar de programmering van MAX en buurtaccommodaties waar behoefte aan is worden ondersteund, onder meer nieuwe locatie Wielewaal. Daarnaast krijgt Park Zegersloot een nieuwe visie waarin ontmoeten is opgenomen.

Uitdagingen in de hele gemeente

Een aantal onderwerpen speelt in de hele gemeente Alphen aan den Rijn. Deze worden enerzijds overkoepelend opgepakt, maar tegelijkertijd worden de inwoners in de dorpen en wijken hierbij betrokken. Het gaat om woningen voor starters en ouderen, het oppakken van de energietransitie, verbetering van dorps- en buurthuizen (ontmoetingsplekken) en om voorzieningen 'in de buurt'.

Gebiedsagenda's

De gebiedsagenda voor Alphen Centrum en Park Zegersloot is een van de twaalf agenda’s voor de dorpen en wijken in de gemeente Alphen aan den Rijn. De agenda voor elke leefomgeving heeft een aantal doelen, vooral het verbeteren van de leefomgeving van inwoners. Hiervoor werkt de gemeente samen met de inwoners. Hun inbreng is zowel online als tijdens bijeenkomsten opgehaald. Deze gebiedsagenda is een nulmeting voor 2024 en wordt verder ontwikkeld samen met de inwoners tot en met 2027. Op uwdorpofwijk.alphenaandenrijn.nl staan binnenkort alle gebiedsagenda’s, ook de communicatie tussen gemeente en inwoners loopt via deze website.

Op de foto fietsverkeer omgeving Castellumstraat


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Werken vandaag 14:16

Vacatureoverzicht week 17: nieuwste vacatures

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier.

Verkeer en vervoer vandaag 11:55

Afsluiting kruising Pieter Doelmanstraat voor werkzaamheden

De gemeente kondigt aan dat de kruising Pieter Doelmanstraat, in samenwerking met aannemer Dura Vermeer, vanaf 29 april tot en met 3 mei tijdelijk afgesloten zal worden voor gemotoriseerd verkeer. Deze afsluiting is nodig vanwege de noodzakelijke werkzaamheden voor het aanbrengen van een pompput en het vernieuwen van de riolering.

Advertorial Evenement vandaag 09:24

Terugkeer van Culinair Alphen? Mysterieuze posts zet geruchtenmolen in gang

Een verrassende post van Culinair Alphen, het geliefde culinaire evenement dat sinds 2017 niet meer is georganiseerd, heeft de aandacht van Alphenaren getrokken. Verschillende mysterieuze socialemediaposts verschenen op het officiële Culinair Alphen-account, slechts bestaande uit puntjes en een cryptische boodschap:

Blog Sport gisteren 17:48

ARC moet nacompetitie zien te ontwijken

Ondanks de 1-0 overwinning op Swift staat ARC nog steeds op een plek in de vierde divisie A die aan het eind van de reguliere competitie, over vier weken al, nacompetitie om handhaving noodzakelijk maakt. ARC is dan een zogenaamde herkanser.

Wonen en bouwen gisteren 15:37

Schitterend en duurzaam, dat moet de flat Lange Diamant worden!

Op woensdagmiddag 24 april kregen huurders van de flat Lange Diamant de kans om de plannen voor de nieuwe uitstraling van hun flat te bekijken. Woonforte zal in 2025 beginnen met een grootschalige renovatie van de lange flat aan de Diamantstraat, waarbij 166 appartementen verduurzaamd worden tot aan de Standaard. Daarnaast zal de flat een ingrijpende facelift ondergaan om klaar te zijn voor een duurzame toekomst.