vAlphens e

Leefomgeving Alphen Noord

Uit de gebiedsagenda 2024-2027 voor Alphen Noord blijkt dat de verstedelijkte leefomgeving grotendeels bestaat uit rustige buurten. Uitzondering is de combinatie Planetenbuurt-Edelstenenbuurt waar veel hoogbouw is. In de hele wijk is vooral behoefte aan meer ontmoetingsplekken, meer openbaar vervoer en 30km zones, een groene omgeving en betere communicatie over plannen in de buurt.

In Alphen Noord wonen ruim 33.000 mensen. Er wonen gemiddeld 2,2 personen in een huishouden. De belangrijkste kenmerken zijn:

  • Diversiteit in buurten, zowel woningen als inwoners
  • Veel mondige inwoners
  • Verschil in buurtbetrokkenheid tussen de verschillende buurten
  • Professionals signaleren veel uitdagingen

In de verstedelijkte wijk zijn zowel hoogbouw als laagbouw als lage appartementencomplexen. De buurten zijn heel divers ingericht. In het gebied zijn veel voorzieningen voor verschillende doelgroepen en er zijn veel georganiseerde inwoners. De wijk wordt doorsneden door verschillende grote doorgaande ontsluitingswegen, dit zorgt voor geluidsoverlast.

Alphen Noord is verreweg de grootste wijk in de gemeente Alphen aan den Rijn. De wijk is verdeeld in vijf gebundelde buurten:

  • Ridderbuurt, Steinenbuurt, Paddestoelenbuurt, Ericapark en Weidebloemenbuurt
  • De Heul, Gnephoek, Woubrugseweg, Heuvelweg, Weteringpark, Ambachtenbuurt, Heimanswetering, Stromenbuurt, Nuovaweg, Groenoord en Rijnoord
  • Herenweg, Horstenbuurt en Burgtenbuurt
  • Preludeweg en Componistenbuurt
  • Planetenbuurt en Edelstenenbuurt

Aan de oostkant is winkelcentrum Ridderhof, aan de westkant winkelcentrum Herenhof. Opvallend is dat vooral bij de bewoners van de hoogbouw weinig buurtbetrokkenheid heerst en dat vooral in de Planetenbuurt-Edelstenenbuurt (west) een negatieve beeldvorming uit het verleden een rol speelt. In de omgeving van winkelcentrum Herenhof is veel overlast van zwerfvuil en bijplaatsing van grofvuil. Opvallend is dat tussen en rond de beide winkelcentra een hoge parkeerdruk heerst.

Ontmoetingsplekken

In het westen van de wijk zijn te weinig overdekte voorzieningen voor jongeren, vooral bij hoogbouw. Er komt een onderzoek naar een mogelijke ontmoetingslocatie voor jongeren aan het Marsdiep. Er is ook weinig betrokkenheid bij de buurt in het algemeen en er ontbreken buurtvoorzieningen.

Aan de oostkant van de wijk zijn verschillende buurtvoorzieningen, Mozaïek en Aquarijn, maar is er weinig betrokkenheid van de buurt bij de hoogbouw. Desondanks zijn er in het algemeen wel veel voorzieningen voor verschillende doelgroepen.

Verkeer en vervoer

Vanuit de inwoners is er een wens voor meer en beter openbaar vervoer met betere verbindingen. Ook wordt gevraagd om meer 30km zones, er komen zones in de Churchilllaan en omgeving en de Staalweg wordt een 30km zone.

In de wijk wordt te hard gereden, vooral ook op de grote ontsluitingswegen. Hierover komt een bewustwordingscampagne. Het lijkt er namelijk op dat het de bewoners zelf zijn die te hard rijden.

De oversteekzone bij de kinderboerderij moet veiliger worden. Hierover start een participatieproces.

Buitenruimte en groen

Het zwerfvuil rond de hoogbouw wordt aangepakt met prikacties. Pluktuin, wilde bloemen, omvormen naar groenparticipatie en werven van groenvrijwilligers wordt rond laagbouw georganiseerd.

Het Weteringpark krijgt een reconstructie en speelvoorzieningen worden aangelegd. Hiervoor starten participatieprojecten.

Gebiedsagenda’s

De gebiedsagenda voor Alphen Noord is een van de twaalf agenda’s voor de dorpen en wijken in de gemeente Alphen aan den Rijn. De agenda voor elke leefomgeving heeft een aantal doelen, vooral het verbeteren van de leefomgeving van inwoners. Hiervoor werkt de gemeente samen met de inwoners. Hun inbreng is zowel online als tijdens bijeenkomsten opgehaald. Deze gebiedsagenda is een nulmeting voor 2024 en wordt verder ontwikkeld samen met de inwoners tot en met 2027. Op uwdorpofwijk.alphenaandenrijn.nl staan binnenkort alle gebiedsagenda’s, ook de communicatie tussen gemeente en inwoners loopt via deze website.

Op de foto President Kennedylaan met hoogbouw en laagbouw


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Maatschappelijk vandaag 10:02

Actiegroep World Servants Alphen aan den Rijn ondersteunt Voedselbank

De Actiegroep World Servants Alphen aan den Rijn heeft onlangs de handen ineengeslagen met de plaatselijke voedselbank, in een poging om niet alleen wereldwijd, maar ook lokaal impact te maken. Tijdens hun recente paasactie heeft de actiegroep niet alleen fondsen verzameld voor hun buitenlandse projecten, maar ook geld ingezameld ten behoeve van de voedselbank. Op deze manier hoopt de groep een helpende hand te bieden aan degenen die het het hardst nodig hebben, hier in ons eigen dorp.

Blog Bikkels on Bikes: Fietsend naar Vietnam gisteren 17:03

Bikkels on Bikes: Het Balatonmeer

Het Balatonmeer is het grootste meer van Hongarije. Veel Hongaren hebben hier een tweede huisje of appartement om te genieten van het water en het warme weer. Hoe is het om langs dit meer te fietsen en waarom is het zo geliefd dat gaan wij ontdekken. Het balatonmeer is zo groot, toen mijn vader vanuit Griekenland naar huis vloog met het vliegtuig op een heldere dag vertelde de piloot, als je nu uit het raam kijkt, kun je het balaton meer duidelijk zien, het grootste meer van Hongarije.

Advertorial Theater gisteren 15:45

Een spektakel vol interactie in Castellum!

Stap binnen in de wereld van Checkpoint Theater en laat je meeslepen in een ongekend spektakel dat al je zintuigen prikkelt en je hart sneller doet kloppen!