Alphens EV

Leefomgeving Alphen West Hoorn

Alphen West Hoorn is verreweg de kleinste wijk van Alphen-Stad. Op basis van de feiten is er veel sociale samenhang, zijn er veel voorzieningen en wordt er veel gebouwd vooral in het Rijnhavengebied. Maar: er zijn te weinig activiteiten voor kinderen en jongeren, er is overlast van zwaar verkeer en door de nieuwbouw.

In Alphen West Hoorn wonen bijna 5.000 mensen. Een huishouden bestaat gemiddeld uit 1,8 personen. De belangrijkste kenmerken zijn:

  • Verschillende volksbuurten
  • Attracties Vogelpark Avifauna (landelijk), Bospark, De Werf en zwembad De Hoorn
  • Veel maatschappelijke voorzieningen
  • Verschillende vrijwilligersorganisaties

Opvallend is de grote sociale samenhang in de buurt en de vraag om Buurthuis de Zeehelden vooral te laten bestaan. Er zijn relatief veel voorzieningen zoals winkelcentrum Baronie, het Bospark met kinderboerderij, de Rijnhaven en als cultuurhistorisch kenmerk de zendmast. De buurten grenzen deels aan bedrijventerreinen of aan de doorgaande ontsluitingsweg Hoorn.

Nieuwbouw Rijnhaven

Naast de oude buurten met grote sociale samenhang wordt een complete nieuwbouwwijk uit de grond gestampt in het Rijnhavengebied. Deze nieuwbouw geeft problemen door bouwverkeer en een tekort aan parkeerplaatsen voor de nieuwe bewoners.

Verkeersveiligheid

Op veel plekken in de wijk is de verkeerssituatie niet goed genoeg voor de inwoners. Er wordt onder meer gevraagd om eenrichtingsverkeer Hoorn, voetgangersgebied in heel winkelcentrum Baronie, voetpaden rond Nijverheidsweg, parkeerverbod voor vrachtwagens op Rijnhavenkade en Nijverheidsweg, zwaar verkeer weren in de hele wijk, betere ontsluiting Bloemenbuurt en een groene scheiding tussen de wijk en de bedrijventerreinen.

Kinderen, jongeren en senioren

Voor kinderen wordt gevraagd om meer en betere speelplekken. Jongeren missen ontmoetingsplekken. En de senioren willen graag meer activiteiten en een verzorgingshuis in de eigen wijk.

Gebiedsagenda’s

De gebiedsagenda voor Alphen Noord is een van de twaalf agenda’s voor de dorpen en wijken in de gemeente Alphen aan den Rijn. De agenda voor elke leefomgeving heeft een aantal doelen, vooral het verbeteren van de leefomgeving van inwoners. Hiervoor werkt de gemeente samen met de inwoners. Hun inbreng is zowel online als tijdens bijeenkomsten opgehaald. Deze gebiedsagenda is een nulmeting voor 2024 en wordt verder ontwikkeld samen met de inwoners tot en met 2027. Op uwdorpofwijk.alphenaandenrijn.nl staan binnenkort alle gebiedsagenda’s, ook de communicatie tussen gemeente en inwoners loopt via deze website.

Op de foto nieuwbouw, bedrijven en de zendmast rond de Rijnhaven


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Politie en handhaving vandaag 12:30

Kordate actie van 7-jarig meisje redt haar vader

Zondag 26 mei omstreeks 09:30 uur ontving de politie een melding van een onwelwording in een woning. Een 7-jarig meisje zag dat haar vader onwel werd en twijfelde geen moment. Ze belde direct haar moeder, die vervolgens de hulpdiensten inschakelde.

Jubileum vandaag 11:59

Geslaagd jubileumfeest bij Winkelcentrum de Baronie

Op zaterdag 25 mei was het feest in winkelcentrum de Baronie, want ze vierden hun 10-jarig jubileum! Alle bezoekers van het winkelcentrum waren uitgenodigd om dit bijzondere moment samen te vieren. Tussen 11:00 en 16:00 uur was jong en oud welkom om te genieten van een gevarieerd programma vol optredens en leuke activiteiten.

Politie en handhaving vandaag 10:33

Ruzie in speeltuin escaleert: Politie Alphen aan den Rijn grijpt in

Op zaterdag 25 mei omstreeks 16:00 uur ontving de politie Alphen aan den Rijn een melding van een ruzie in de speeltuin aan de kruising van de Hugo de Grootstraat en de Jan Nieuwenhuijzenstraat. Wat aanvankelijk leek op een alledaagse jeugdruzie, escaleerde snel toen ouders zich ermee gingen bemoeien.

Advertorial Theater vandaag 09:45

Avondvullend programma bij Parkvilla met expositie, filmklassieker en muziek

Parkvilla organiseert op 12 juni een avondvullend programma rondom de indrukwekkende expositie LEF - Let’s Embrace Freedom - van fotograaf Henk Veldhuizen. Met deze tentoonstelling wil Henk laten zien hoe mooi het is als je vrijheid hebt om jezelf te zijn. Op deze avond is er de mogelijkheid om met elkaar in gesprek te gaan. 

Advertorial Onderwijs gisteren 17:09

25 jaar sportklassen bij het Scala College

In 1999 is het Scala College gestart met de sportklassen. Dit betekent dat dit schooljaar het 25-jarig jubileum wordt gevierd en dat was afgelopen week goed te merken op het Scala College. Het docententeam van Lichamelijke Opvoeding (LO) heeft zich keihard ingezet om deze sportieve feestweek tot een succes te maken!

Politiek gisteren 16:17

Geen hulp in de huishouding meer voor 19 euro per maand

Het afschaffen van het abonnementstarief van 19 euro per maand voor hulp in de huishouding levert 1,5 miljoen per jaar op vanaf 2027. Tot nu toe betaalt gemeente Alphen aan den Rijn deze kosten. De Wmo-regeling huishoudelijke hulp wordt inkomensafhankelijk.