Alphens EV

Leefomgeving Alphen West Hoorn

Alphen West Hoorn is verreweg de kleinste wijk van Alphen-Stad. Op basis van de feiten is er veel sociale samenhang, zijn er veel voorzieningen en wordt er veel gebouwd vooral in het Rijnhavengebied. Maar: er zijn te weinig activiteiten voor kinderen en jongeren, er is overlast van zwaar verkeer en door de nieuwbouw.

In Alphen West Hoorn wonen bijna 5.000 mensen. Een huishouden bestaat gemiddeld uit 1,8 personen. De belangrijkste kenmerken zijn:

  • Verschillende volksbuurten
  • Attracties Vogelpark Avifauna (landelijk), Bospark, De Werf en zwembad De Hoorn
  • Veel maatschappelijke voorzieningen
  • Verschillende vrijwilligersorganisaties

Opvallend is de grote sociale samenhang in de buurt en de vraag om Buurthuis de Zeehelden vooral te laten bestaan. Er zijn relatief veel voorzieningen zoals winkelcentrum Baronie, het Bospark met kinderboerderij, de Rijnhaven en als cultuurhistorisch kenmerk de zendmast. De buurten grenzen deels aan bedrijventerreinen of aan de doorgaande ontsluitingsweg Hoorn.

Nieuwbouw Rijnhaven

Naast de oude buurten met grote sociale samenhang wordt een complete nieuwbouwwijk uit de grond gestampt in het Rijnhavengebied. Deze nieuwbouw geeft problemen door bouwverkeer en een tekort aan parkeerplaatsen voor de nieuwe bewoners.

Verkeersveiligheid

Op veel plekken in de wijk is de verkeerssituatie niet goed genoeg voor de inwoners. Er wordt onder meer gevraagd om eenrichtingsverkeer Hoorn, voetgangersgebied in heel winkelcentrum Baronie, voetpaden rond Nijverheidsweg, parkeerverbod voor vrachtwagens op Rijnhavenkade en Nijverheidsweg, zwaar verkeer weren in de hele wijk, betere ontsluiting Bloemenbuurt en een groene scheiding tussen de wijk en de bedrijventerreinen.

Kinderen, jongeren en senioren

Voor kinderen wordt gevraagd om meer en betere speelplekken. Jongeren missen ontmoetingsplekken. En de senioren willen graag meer activiteiten en een verzorgingshuis in de eigen wijk.

Gebiedsagenda’s

De gebiedsagenda voor Alphen Noord is een van de twaalf agenda’s voor de dorpen en wijken in de gemeente Alphen aan den Rijn. De agenda voor elke leefomgeving heeft een aantal doelen, vooral het verbeteren van de leefomgeving van inwoners. Hiervoor werkt de gemeente samen met de inwoners. Hun inbreng is zowel online als tijdens bijeenkomsten opgehaald. Deze gebiedsagenda is een nulmeting voor 2024 en wordt verder ontwikkeld samen met de inwoners tot en met 2027. Op uwdorpofwijk.alphenaandenrijn.nl staan binnenkort alle gebiedsagenda’s, ook de communicatie tussen gemeente en inwoners loopt via deze website.

Op de foto nieuwbouw, bedrijven en de zendmast rond de Rijnhaven


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Maatschappelijk vandaag 10:02

Actiegroep World Servants Alphen aan den Rijn ondersteunt Voedselbank

De Actiegroep World Servants Alphen aan den Rijn heeft onlangs de handen ineengeslagen met de plaatselijke voedselbank, in een poging om niet alleen wereldwijd, maar ook lokaal impact te maken. Tijdens hun recente paasactie heeft de actiegroep niet alleen fondsen verzameld voor hun buitenlandse projecten, maar ook geld ingezameld ten behoeve van de voedselbank. Op deze manier hoopt de groep een helpende hand te bieden aan degenen die het het hardst nodig hebben, hier in ons eigen dorp.

Blog Bikkels on Bikes: Fietsend naar Vietnam gisteren 17:03

Bikkels on Bikes: Het Balatonmeer

Het Balatonmeer is het grootste meer van Hongarije. Veel Hongaren hebben hier een tweede huisje of appartement om te genieten van het water en het warme weer. Hoe is het om langs dit meer te fietsen en waarom is het zo geliefd dat gaan wij ontdekken. Het balatonmeer is zo groot, toen mijn vader vanuit Griekenland naar huis vloog met het vliegtuig op een heldere dag vertelde de piloot, als je nu uit het raam kijkt, kun je het balaton meer duidelijk zien, het grootste meer van Hongarije.

Advertorial Theater gisteren 15:45

Een spektakel vol interactie in Castellum!

Stap binnen in de wereld van Checkpoint Theater en laat je meeslepen in een ongekend spektakel dat al je zintuigen prikkelt en je hart sneller doet kloppen!