Alphens EV

Leefomgeving Alphen West Kerk en Zanen

De forensenwijk Kerk en Zanen is een dichtbevolkte wijk met een aantal grote groene locaties: Europapark inclusief het skatepark en Groene Vinger met de wijktuin. De wijk heeft veel voorzieningen, maar de oudere zijn toe aan vervanging. De grote ergernis is het verkeersgedrag van de eigen bewoners.

In Alphen West Kerk en Zanen wonen bijna 18.000 mensen. Gemiddeld zijn er 2,5 personen in een huishouden. De belangrijkste kenmerken zijn:

  • Dichtbevolkte forensenwijk
  • Driekwart van de woningen is koop
  • Beperkte wijkontsluiting
  • Groene Vinger aansluitend op het Zaanse Rietveld en centraal in de wijk het Europapark

Tussen Kerk en Zanen en natuurgebied Zaanse Rietveld ligt de provinciale weg N11. Museumpark Archeon ligt min of meer tussen de wijk en de N11. Er zijn een groot wijkcentrum, winkelcentrum Atlas, basisscholen en sportvoorzieningen.

Groen

Het groen in de grote nieuwbouwwijk is geclusterd in de ruime Groene Vinger die de wijk in tweeën deelt richting Zaanse Rietveld, dat ligt echter in het buitengebied aan de zuidkant van de N11.

Het Europapark heeft veel recreatievoorzieningen  zoals de skatebaan en een groot grasveld, maar er is verder weinig ‘groen’.

In de kleinere buurten hieromheen is veel behoefte aan vriendelijk groen waar gewandeld en gespeeld kan worden vlakbij huis.

Verkeer

Het verkeer is een groot ‘ding’ in de hele wijk Kerk en Zanen. Daarbij gaat het om de slechte bereikbaarheid van de wijk zelf en gevaarlijke situaties zoals de kruising met de N11 van het fietspad naar het Zaanse Rietveld. Daarnaast is er veel ergernis over verkeersdrempels, maar ook over de situatie rond winkelcentrum Atlas.

Het wordt er niet beter op door het gedrag van de weggebruikers die vrijwel allemaal gewoon in Kerk en Zanen wonen. De inwoners willen dan ook minder ruimte voor auto’s en meer voor langzaam verkeer. Ook overlast gaat voor een groot deel over verkeer. Er is een hele lange lijst met verkeersplekken waar ontevredenheid over heerst. De complete verkeerssituatie en toegankelijkheid moet worden herzien in combinatie met meer ruimte voor mensen en minder voor ‘blik’.

Reconstructies

Het oudere gedeelte van de wijk is inmiddels rond de dertig jaar. Er zijn veel zaken toe aan vernieuwing veroorzaakt door slijtage of aan reconstructie door andere keuzes. Het Europapark met de voorzieningen zoals het skatepark moet worden opgeknapt, het Perupark moet worden opgeknapt, er moet meer groen (en bloemen) bij de wijkentrees en in verschillende straten en veel verkeerssituaties moeten mensvriendelijker worden.

Gebiedsagenda’s

De gebiedsagenda voor Alphen Noord is een van de twaalf agenda’s voor de dorpen en wijken in de gemeente Alphen aan den Rijn. De agenda voor elke leefomgeving heeft een aantal doelen, vooral het verbeteren van de leefomgeving van inwoners. Hiervoor werkt de gemeente samen met de inwoners. Hun inbreng is zowel online als tijdens bijeenkomsten opgehaald. Deze gebiedsagenda is een nulmeting voor 2024 en wordt verder ontwikkeld samen met de inwoners tot en met 2027. Op uwdorpofwijk.alphenaandenrijn.nl staan binnenkort alle gebiedsagenda’s, ook de communicatie tussen gemeente en inwoners loopt via deze website.

Op de foto de skatebaan in het Europapark toen deze pas geopend was en die inmiddels aan vervanging toe is


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Blog Bikkels on Bikes: Fietsend naar Vietnam vandaag 17:03

Bikkels on Bikes: Het Balatonmeer

Het Balatonmeer is het grootste meer van Hongarije. Veel Hongaren hebben hier een tweede huisje of appartement om te genieten van het water en het warme weer. Hoe is het om langs dit meer te fietsen en waarom is het zo geliefd dat gaan wij ontdekken. Het balatonmeer is zo groot, toen mijn vader vanuit Griekenland naar huis vloog met het vliegtuig op een heldere dag vertelde de piloot, als je nu uit het raam kijkt, kun je het balaton meer duidelijk zien, het grootste meer van Hongarije.

Advertorial Theater vandaag 15:45

Een spektakel vol interactie in Castellum!

Stap binnen in de wereld van Checkpoint Theater en laat je meeslepen in een ongekend spektakel dat al je zintuigen prikkelt en je hart sneller doet kloppen!

Werken vandaag 14:16

Vacatureoverzicht week 17: nieuwste vacatures

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier.

Verkeer en vervoer vandaag 11:55

Afsluiting kruising Pieter Doelmanstraat voor werkzaamheden

De gemeente kondigt aan dat de kruising Pieter Doelmanstraat, in samenwerking met aannemer Dura Vermeer, vanaf 29 april tot en met 3 mei tijdelijk afgesloten zal worden voor gemotoriseerd verkeer. Deze afsluiting is nodig vanwege de noodzakelijke werkzaamheden voor het aanbrengen van een pompput en het vernieuwen van de riolering.

Advertorial Evenement vandaag 09:24

Terugkeer van Culinair Alphen? Mysterieuze posts zet geruchtenmolen in gang

Een verrassende post van Culinair Alphen, het geliefde culinaire evenement dat sinds 2017 niet meer is georganiseerd, heeft de aandacht van Alphenaren getrokken. Verschillende mysterieuze socialemediaposts verschenen op het officiële Culinair Alphen-account, slechts bestaande uit puntjes en een cryptische boodschap:

Blog Sport gisteren 17:48

ARC moet nacompetitie zien te ontwijken

Ondanks de 1-0 overwinning op Swift staat ARC nog steeds op een plek in de vierde divisie A die aan het eind van de reguliere competitie, over vier weken al, nacompetitie om handhaving noodzakelijk maakt. ARC is dan een zogenaamde herkanser.