Alphens EV

Leefomgeving Alphen West Kerk en Zanen

De forensenwijk Kerk en Zanen is een dichtbevolkte wijk met een aantal grote groene locaties: Europapark inclusief het skatepark en Groene Vinger met de wijktuin. De wijk heeft veel voorzieningen, maar de oudere zijn toe aan vervanging. De grote ergernis is het verkeersgedrag van de eigen bewoners.

In Alphen West Kerk en Zanen wonen bijna 18.000 mensen. Gemiddeld zijn er 2,5 personen in een huishouden. De belangrijkste kenmerken zijn:

  • Dichtbevolkte forensenwijk
  • Driekwart van de woningen is koop
  • Beperkte wijkontsluiting
  • Groene Vinger aansluitend op het Zaanse Rietveld en centraal in de wijk het Europapark

Tussen Kerk en Zanen en natuurgebied Zaanse Rietveld ligt de provinciale weg N11. Museumpark Archeon ligt min of meer tussen de wijk en de N11. Er zijn een groot wijkcentrum, winkelcentrum Atlas, basisscholen en sportvoorzieningen.

Groen

Het groen in de grote nieuwbouwwijk is geclusterd in de ruime Groene Vinger die de wijk in tweeën deelt richting Zaanse Rietveld, dat ligt echter in het buitengebied aan de zuidkant van de N11.

Het Europapark heeft veel recreatievoorzieningen  zoals de skatebaan en een groot grasveld, maar er is verder weinig ‘groen’.

In de kleinere buurten hieromheen is veel behoefte aan vriendelijk groen waar gewandeld en gespeeld kan worden vlakbij huis.

Verkeer

Het verkeer is een groot ‘ding’ in de hele wijk Kerk en Zanen. Daarbij gaat het om de slechte bereikbaarheid van de wijk zelf en gevaarlijke situaties zoals de kruising met de N11 van het fietspad naar het Zaanse Rietveld. Daarnaast is er veel ergernis over verkeersdrempels, maar ook over de situatie rond winkelcentrum Atlas.

Het wordt er niet beter op door het gedrag van de weggebruikers die vrijwel allemaal gewoon in Kerk en Zanen wonen. De inwoners willen dan ook minder ruimte voor auto’s en meer voor langzaam verkeer. Ook overlast gaat voor een groot deel over verkeer. Er is een hele lange lijst met verkeersplekken waar ontevredenheid over heerst. De complete verkeerssituatie en toegankelijkheid moet worden herzien in combinatie met meer ruimte voor mensen en minder voor ‘blik’.

Reconstructies

Het oudere gedeelte van de wijk is inmiddels rond de dertig jaar. Er zijn veel zaken toe aan vernieuwing veroorzaakt door slijtage of aan reconstructie door andere keuzes. Het Europapark met de voorzieningen zoals het skatepark moet worden opgeknapt, het Perupark moet worden opgeknapt, er moet meer groen (en bloemen) bij de wijkentrees en in verschillende straten en veel verkeerssituaties moeten mensvriendelijker worden.

Gebiedsagenda’s

De gebiedsagenda voor Alphen Noord is een van de twaalf agenda’s voor de dorpen en wijken in de gemeente Alphen aan den Rijn. De agenda voor elke leefomgeving heeft een aantal doelen, vooral het verbeteren van de leefomgeving van inwoners. Hiervoor werkt de gemeente samen met de inwoners. Hun inbreng is zowel online als tijdens bijeenkomsten opgehaald. Deze gebiedsagenda is een nulmeting voor 2024 en wordt verder ontwikkeld samen met de inwoners tot en met 2027. Op uwdorpofwijk.alphenaandenrijn.nl staan binnenkort alle gebiedsagenda’s, ook de communicatie tussen gemeente en inwoners loopt via deze website.

Op de foto de skatebaan in het Europapark toen deze pas geopend was en die inmiddels aan vervanging toe is


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Politiek plein vandaag 13:33

Politiek inloopspreekuur in Hazerswoude-Rijndijk

Maandagavond 3 juni houdt de fractie van GroenLinks van 19:30 tot 20:15 uur inloopspreekuur in Buurthuis De Som, aan de Joseph Haydenlaan 5 in Hazerswoude-Rijndijk. De gemeenteraadsleden zitten hier klaar voor al je vragen of aandachtspunten. Kom dus langs, ze horen graag wat jij belangrijk vindt!

Politie en handhaving vandaag 12:30

Kordate actie van 7-jarig meisje redt haar vader

Zondag 26 mei omstreeks 09:30 uur ontving de politie een melding van een onwelwording in een woning. Een 7-jarig meisje zag dat haar vader onwel werd en twijfelde geen moment. Ze belde direct haar moeder, die vervolgens de hulpdiensten inschakelde.

Jubileum vandaag 11:59

Geslaagd jubileumfeest bij Winkelcentrum de Baronie

Op zaterdag 25 mei was het feest in winkelcentrum de Baronie, want ze vierden hun 10-jarig jubileum! Alle bezoekers van het winkelcentrum waren uitgenodigd om dit bijzondere moment samen te vieren. Tussen 11:00 en 16:00 uur was jong en oud welkom om te genieten van een gevarieerd programma vol optredens en leuke activiteiten.

Politie en handhaving vandaag 10:33

Ruzie in speeltuin escaleert: Politie Alphen aan den Rijn grijpt in

Op zaterdag 25 mei omstreeks 16:00 uur ontving de politie Alphen aan den Rijn een melding van een ruzie in de speeltuin aan de kruising van de Hugo de Grootstraat en de Jan Nieuwenhuijzenstraat. Wat aanvankelijk leek op een alledaagse jeugdruzie, escaleerde snel toen ouders zich ermee gingen bemoeien.

Advertorial Theater vandaag 09:45

Avondvullend programma bij Parkvilla met expositie, filmklassieker en muziek

Parkvilla organiseert op 12 juni een avondvullend programma rondom de indrukwekkende expositie LEF - Let’s Embrace Freedom - van fotograaf Henk Veldhuizen. Met deze tentoonstelling wil Henk laten zien hoe mooi het is als je vrijheid hebt om jezelf te zijn. Op deze avond is er de mogelijkheid om met elkaar in gesprek te gaan. 

Advertorial Onderwijs gisteren 17:09

25 jaar sportklassen bij het Scala College

In 1999 is het Scala College gestart met de sportklassen. Dit betekent dat dit schooljaar het 25-jarig jubileum wordt gevierd en dat was afgelopen week goed te merken op het Scala College. Het docententeam van Lichamelijke Opvoeding (LO) heeft zich keihard ingezet om deze sportieve feestweek tot een succes te maken!