Alphens EV

Locaties tijdelijke woningen niet zo makkelijk als gedacht

Het vinden van locaties waar tijdelijke woningen gebouwd kunnen worden is nog niet zo simpel als gemeente Alphen aan den Rijn dacht. Een grote vluchtelingenopvang in Hoorn-West is geen probleem. De uitdaging zit in opvang op kleine locaties in de dorpen. Het struikelblok: gebrek aan participatie.

In de raadscommissie van donderdag 6 april stond een gesprek op de agenda over opvang van vluchtelingen in de regio Hollands Midden in combinatie met tijdelijke woningbouw voor duurzame opvang in gemeenten. Duurzame opvang als regio en daarin gezamenlijk optrekken van de deelnemende gemeenten stuit niet op bezwaren en dit zal dan ook tijdens de raadsvergadering van 20 april worden besloten.

De politieke partijen hebben ook geen moeite met een voorstel om op bedrijventerrein Hoorn-West, naast de Alphense gevangenis, een locatie voor 350 tot 400 asielzoekers neer te zetten voor een periode van vijf jaar. Deze locatie wordt aan het COA aangeboden en daarna is het afwachten of gebruikt wordt gemaakt van dit aanbod.

Meer moeite hebben de gemeenteraadsfracties met het voorstel voor onderzoeken naar tijdelijke woningbouw, maximaal voor 15 jaar, op kleine locaties in de dorpen Benthuizen en Hazerswoude-Dorp voor Oekraïense vluchtelingen en eigen inwoners (spoedzoekers en starters). Het gaat daarbij niet om óf er kleine locaties moeten komen. Zowel de politiek als de dorpelingen zijn zich ervan bewust dat ‘we dat gewoon moeten doen’.

Kiezen vanaf een tekening
De uitdaging zit in de manier waarop de ambtelijke organisatie met het vinden van locaties in de gemeente omgaat. Een greep uit de reacties van dorpsbewoners: “We hebben de indruk dat er makkelijk over de locatiekeuze wordt heen gestapt.” “Het lijkt of er gewoon vanaf een tekening een paar locaties zijn gekozen.”

Verschillende bewoners geven aan dat er veel betere locaties beschikbaar zijn mét draagvlak dan de voorgestelde die bijvoorbeeld liggen aan een doodlopende weg, over een hogedrukleiding, zonder wegen en openbaar vervoer in de buurt en buiten het dorp zodat de mensen niet kunnen integreren.

Aanpassing raadsvoorstel
Wethouder Gerard van As vindt het raadsvoorstel ‘niet goed genoeg’ en doet de toezegging dat dorpsbewoners locaties kunnen voorstellen, per mail aan de griffie, en dat deze ook worden bekeken op geschiktheid. Het voorstel voor opvang van vluchtelingen in de regio moet dan worden aangepast, omdat de raad anders niet akkoord gaat. De locatiekeuze van Hoorn-West voor een asielzoekerscentrum heeft steun, maar de onderzoeken naar benoemde tijdelijke locaties in de dorpen niet. Dit laatste wordt nu als ‘proces’ geformuleerd, waardoor de gemeenteraad grip krijgt op de onderzoeken en het participatieproces, oftewel het meedenken van bewoners.

Foto: de voorgestelde locatie voor een asielzoekerscentrum in Hoorn-West.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Maatschappelijk vandaag 10:02

Actiegroep World Servants Alphen aan den Rijn ondersteunt Voedselbank

De Actiegroep World Servants Alphen aan den Rijn heeft onlangs de handen ineengeslagen met de plaatselijke voedselbank, in een poging om niet alleen wereldwijd, maar ook lokaal impact te maken. Tijdens hun recente paasactie heeft de actiegroep niet alleen fondsen verzameld voor hun buitenlandse projecten, maar ook geld ingezameld ten behoeve van de voedselbank. Op deze manier hoopt de groep een helpende hand te bieden aan degenen die het het hardst nodig hebben, hier in ons eigen dorp.

Blog Bikkels on Bikes: Fietsend naar Vietnam gisteren 17:03

Bikkels on Bikes: Het Balatonmeer

Het Balatonmeer is het grootste meer van Hongarije. Veel Hongaren hebben hier een tweede huisje of appartement om te genieten van het water en het warme weer. Hoe is het om langs dit meer te fietsen en waarom is het zo geliefd dat gaan wij ontdekken. Het balatonmeer is zo groot, toen mijn vader vanuit Griekenland naar huis vloog met het vliegtuig op een heldere dag vertelde de piloot, als je nu uit het raam kijkt, kun je het balaton meer duidelijk zien, het grootste meer van Hongarije.

Advertorial Theater gisteren 15:45

Een spektakel vol interactie in Castellum!

Stap binnen in de wereld van Checkpoint Theater en laat je meeslepen in een ongekend spektakel dat al je zintuigen prikkelt en je hart sneller doet kloppen!

Werken gisteren 14:16

Vacatureoverzicht week 17: nieuwste vacatures

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier.