Pixabay
Advertorial Kinderen

Meisjes met autisme

Onlangs verscheen er een artikel vanuit De Praktijk4Kids over het vaststellen van ADHD bij meisjes. Dit wordt vaak later vastgesteld in vergelijking met jongens, omdat meisjes ander gedrag vertonen dan jongens. ADHD is echter niet het enige dat soms moeilijker te constateren is bij meisjes. Dit geldt namelijk ook voor Autisme Spectrum Stoornis (ASS).

Gedragskenmerken

Als je aan autisme denkt, denk je misschien aan jongens die communicatief en sociaal niet vaardig zijn, van vaste patronen houden en een obsessieve interesse hebben. De symptomen kunnen echter zeer uiteenlopen, vandaar dat er tegenwoordig wordt gesproken van een autisme spectrum stoornis. Zowel de problemen/symptomen als de mate van ernst zijn per individu verschillend, het is als het ware een breed spectrum. 

Meisjes met ASS vertonen vaak ander gedrag dan jongens met ASS. Dit komt omdat het sociale gedrag van meisjes vaak van nature beter ontwikkeld is. Aan meisjes wordt vaak al van jongs af aan geleerd om sociaal te zijn, te helpen, te delen en te zorgen. Zij proberen zich vaak aan te passen aan de verwachtingen die indirect vanuit de omgeving worden gesteld. Het kost meisjes met ASS echter veel moeite en energie om zich aan te passen aan deze verwachtingen. De meisjes zullen hierdoor eerder verlegen of angstig gedrag vertonen, dan het stereotyperende gedrag waar ASS meer om bekend staat. Deze meisjes zullen dingen wel doen zoals het hoort, in de hoop minder op te vallen. Daarnaast kunnen meisjes met een hogere intelligentie ook hun cognitieve vaardigheden inzetten om de autistische kenmerken te verdoezelen.

Om de diagnose ASS te kunnen stellen, moet er sprake zijn van blijvende tekorten in de sociale communicatie en interactie. Dit kenmerk gaat dus vooral op voor de jongens. Doordat meisjes zich zo goed kunnen aanpassen, voldoen zij niet altijd aan dit kenmerk waardoor de diagnose over het hoofd wordt gezien. Zo wordt er bijvoorbeeld sneller aan angst of depressie gedacht als onderliggende verklaring van de problemen. De problemen gaan zich pas uiten als het meisje minder in staat is zich aan te passen of als dit te veel energie gaat kosten. Dit kan zich ook gaan uiten op momenten dat er bijvoorbeeld meer beroep wordt gedaan op de executieve functies. Op de middelbare school wordt er bijvoorbeeld meer verwacht op het gebied van cognitieve flexibiliteit. Waar kinderen op de basisschool gewend waren aan een vast patroon en zich moeiteloos mee konden bewegen met hun vaste klasgenoten, wordt er op de middelbare school verwacht dat het kind meebuigt met verschillende vakken, docenten, roosters, regels en afspraken.

Het is dus belangrijk om te achterhalen wat er achter het gedrag van de meiden zit. Hierom wordt er uitgebreid onderzoek gedaan bij De Praktijk4Kids, bestaande uit gesprekken met ouders/verzorgers, de cliënt, school en eventuele andere betrokkenen, het in kaart brengen van de gehele ontwikkeling, vragenlijsten, observaties en testen. Een onderzoek geeft antwoord op de vraag of er daadwerkelijk sprake is van ASS.

Mocht je bovenstaand gedrag herkennen bij jouw dochter of heb je het vermoeden dat er sprake is van ASS, kijk dan voor het aanbod van onderzoek op de site van De Praktijk4Kids of neem contact op met karin@depraktijk4kids.nl. Als er uit onderzoek naar voren komt dat er sprake is van ASS, dan kunnen professionals van De Praktijk4Kids gerichte ondersteuning en advies geven.


Meer nieuws

Verkeer en vervoer vandaag 14:55

Extra drempel aangelegd in drukke Karel Doormanstraat

Veel geparkeerde auto’s, kinderen die afgezet worden bij het kinderdagverblijf en de speeltuin bezoeken. En vergeet het bouwverkeer niet. De Karel Doormanstraat in het Alphense Rode Dorp is op dit moment een drukke straat. Bewoners maken zich zorgen om de verkeersveiligheid.

Sport vandaag 12:31

Medailles voor AZC tijdens regiokampioenschappen

Vorige week was eindelijk weer de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen voor de zwemmers van AZC: de limieten wedstrijd in Alkmaar. Dit weekend stond de eerste echte krachtmeting van het seizoen op het programma: de Regionale kampioenschappen estafette in Papendrecht.

Advertorial Horeca vandaag 11:20

Werken bij McDonald's: gastvrij, flexibel en bovenal gezellig

We kennen het allemaal: de grote gele M. Dé plek om naar toe te gaan voor een lekker burgermenu, een McFlurry of gewoon een kopje koffie. Maar een restaurant is niets zonder haar werknemers. Lars (19), Jelle (20), Sem (18) en Jitske (18) vertellen je wat werken bij McDonald’s zo uniek maakt.