Michou Studio Salt n Pepper
Blog Opinie

MINERVA Labels

Het lijkt wel alsof je nergens meer kunt komen of er is wel iemand met een label. Zo’n label is een soort van rode vlag: hier is iemand die iets mankeert en daar moeten we rekening mee houden.

Bekende labels zijn bijvoorbeeld autisme, adhd, depressie, hoogbegaafdheid, alcoholisme of een andere verslaving. De betekenis van zo’n label is de mate waarin je afwijkt van het gemiddelde. De levensgrote adder onder het gras is dat niemand gemiddeld is en dat iedereen dus in meer of mindere mate afwijkt van het gemiddelde.

Ik vraag me serieus af of we als maatschappij iets opschieten met die labelcultus. Wordt de maatschappij er beter van? Wordt een persoon er beter van? Voelt iemand zich beter met een label? Ik denk van niet.
Een label is absoluut nuttig als je dat beschouwt als een beetje meer of minder dan gemiddeld. Daar kun je dan zelf rekening mee houden. Maar dan moet je wel een behoorlijk eind van het gemiddelde afwijken. Als alcoholist is het niet slim om in de kroeg te gaan werken, zeg maar. Een als adhd-er aan de slag in een stiltecentrum lijkt me ook niet prettig.

Scholen melden al langer dat de klassen van tegenwoordig vol zitten met kinderen met labels waar rekening mee moet worden gehouden. Soms is dat terecht, maar even vaak is het een kwestie van iets meer opvoeding van huis uit. En, je kunt je afvragen of de manier waarop wij ons onderwijs hebben ingericht überhaupt wel bij kinderen past.

Labelen heeft ook te maken met medicalisering van de samenleving. Op z’n Hollands gezegd, heeft de farmaceutische industrie er belang bij om mensen te vinden die baat hebben bij hun pilletje. Daarnaast is misbruik van het diagnostisch systeem (DSM) uit de psychiatrie ook een bekende boosdoener. Dat beide zo gemakkelijk worden misbruikt, heeft vooral te maken met het idee dat iedereen normaal moet zijn en dat iedereen maakbaar is.

Verrassing!
Mensen zijn nooit gemiddeld. Mensen zijn nooit normaal. Mensen zijn niet maakbaar. Mensen maken dingen mee. Iemand is ziek, iemand is z’n baan kwijt, iemand gaat dood.
Mensen zijn druk. Mensen zijn eenzelvig. Mensen zijn chaotisch. Mensen zijn pijnlijk eerlijk. Mensen zijn allemaal anders. Daar is niets mis mee. Maar plak er nou niet meteen een label op alsof er iets mis is als iemand op een of andere manier flink afwijkt van de gemiddelde normaal.

Als we met z'n allen een inclusieve samenleving willen dan moeten we leren omgaan met iedereen. Juist als je stiekem denkt dat er wel een label op iemand past.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Natuur en recreatie vandaag 15:38

Waarschuwing voor blauwalg bij Zegerplas

Bij de Zegerplas in Alphen is op twee locaties blauwalg vastgesteld. Het gaat om de zuidoever en de speelvijver bij de Zegerplas. Dit meldt Omgevingsdienst Midden-Holland vandaag. 

Overige vandaag 14:59

Voorkom stankoverlast van gft-container met deze tips

Stankoverlast door afvalcontainers. Elke zomer is het weer een veelvoorkomend probleem. Vooral de gft-container zorgt voor veel stankoverlast, zeker met de zomerse temperaturen van de afgelopen tijd. Wij geven een aantal tips om de stank te voorkomen.

Calamiteiten vandaag 14:15

Verwarde bewoner sticht kleine brand op balkon

Op zaterdag 8 augustus kwam er bij de politie een melding binnen van een bewoner die in een psychose verkeerde. Op het balkon aan de Pieter Floriszstraat in Alphen stichtte de bewoner een kleine brand.

Advertorial Verkeer en vervoer vandaag 12:54

De nieuwe Yaris komt er aan bij Van Ekris

Het is nog even wachten, maar op 4 september is het zo ver. Dan staat de nieuwe Yaris hybride in de showroom bij Van Ekris in Alphen aan den Rijn. Bijzonder, want voor Van Ekris is de Yaris hybride het beste verkocht model!

Winactie Overige vandaag 11:29

Win twee kaartjes voor de drive-in bioscoop langs de A4

Normaal gesproken is het terrein langs de A4 een parkeerfaciliteit voor Schiphol, maar sinds 24 juli bevindt zich daar een heuse drive-in bioscoop. Op een groot scherm geniet je van verschillende films. Een unieke belevenis, waar wij twee kaartjes voor mogen weggeven!