Afbeelding van Rudy and Peter Skitterians via Pixabay
Advertorial Politiek plein

Nabeschouwing Alphense begrotingsraad oktober 2020

In grote lijnen waren de partijen in de Alphense gemeenteraad het op 29 oktober wel met elkaar eens. De coronapandemie heeft grote gevolgen, maar het is nog onbekend welke dat precies zijn. En daarna begon het al snel uit elkaar te lopen.

De oppositiepartijen willen heel graag meer informatie via een corona-impact-monitor zoals veel gemeenten die al wel kennen. Daarin staan actuele cijfers of (als er echt niets anders mogelijk is) een omschrijving van de Alphense situatie. Volgens de wethouder van financiën is dat allemaal niet nodig. Er is volgens hem eigenlijk geen probleem. Hij constateert dat hij zelfs een plusje heeft gezien in september. De vraag van de ChristenUnie of dat dan alstublieft op schrift aangetoond kon worden, wuifde de wethouder weg met de oproep om niet in paniek te raken en rustig te gaan slapen.

Veel partijen in de raad zijn het eens met elkaar dat er vooral geïnvesteerd moet worden om uit de coronacrisis te komen. Ook de ChristenUnie is daar voorstander van. De coalitie is van mening dat dit moet gebeuren door vooral te lenen als er geld nodig is. Over bezuinigingen is niet te praten en de motie die daartoe opriep is door hen weggestemd. Maar leningen moeten altijd worden terugbetaald en ze brengen risico’s met zich mee. Als rentestijgingen dreigen, worden derivaten aantrekkelijker, maar de ChristenUniefractie is ervan overtuigd dat de Alphense belastingbetaler die kant echt niet op wil.

De ChristenUnie en de overige oppositiepartijen hebben gezien dat er momenteel al geen enkele structurele ruimte meer zit in de huidige begroting. "Wij kiezen daarom liever voor het vergroten van die structurele ruimte. Door te bezuinigen waar het kan, ruimhartig te investeren in slimme zaken en te lenen als het echt moet." De uitgangspunten van het proces van de strategische heroriëntatie moeten daarom volgens de oppositie opnieuw bekeken worden. De stip op de horizon is hetzelfde, maar het vertrekpunt is sinds maart drastisch gewijzigd.

De ChristenUniefractie heeft na de begrotingsraad als hulpmiddel een spoorboekje opgesteld dat gebruikt kan worden om dit proces weer op de rails te krijgen. Want net doen alsof er niets gebeurd is en rustig gaan slapen, is volgens de ChristenUnie helemaal geen goed idee. De fractie heeft daarom het initiatief genomen om de motie ‘Alphen-Dialoog in coronatijd' te schrijven en deze samen met D66, PvdA en VVD in te dienen. Deze motie is overgenomen door het college.

Spoorboekje

  • Medio novembe2020: Het college heeft toegezegd dat de gemeenteraad in de tweede week van november een (financiële) update rondom corona ontvangt. Dan weten we eindelijk wat de toezeggingen inhouden, zoals die in de raadscommissie FBPD van 18 juni namens het college door de wethouder Financiën zijn gedaan.
  • December 2020/januari 2021: op basis van de aangeleverde financiële gegevens wordt het uitgangspunt van de strategische heroriëntatie opnieuw bepaald door de Alphense gemeenteraad.
  • Eerste kwartaal 2021: start van de ‘Alphen-Dialoog in coronatijd'.
    • In eerste instantie vindt deze dialoog plaats tussen het college en de gemeenteraad.
    • Onmiddellijk gevolgd door een dialoog met getroffen groepen in onze samenleving.

De fractie: "Het is teleurstellend dat uitgestoken handen om samen op te trekken in de vergadering van de begrotingsbehandeling niet werden aangepakt. Het college maakte omtrekkende bewegingen om de hete brij heen. Daar zijn gewone Alphenaren echt niet mee geholpen..."

De volledige tekst van de bijdrage van de ChristenUniefractie in de Begrotingsraad van 29 oktober treft u hier aan.


Meer nieuws

Overige vandaag 11:59

Nieuwe supermarkt geopend in Driehoorne: Food Lovers Lekker Makkelijk

Donderdag 25 april heeft Mark Vriezema samen met zijn gezin en medewerkers het stokje overgenomen van Anton van Rijn en zet daarmee dit mooie initiatief voort. Voor de bewoners van Driehoorne een fantastische winkel aan huis met zelfs de mogelijkheid om boodschappen te laten bezorgen.

Politiek vandaag 11:01

Raad wil meer Hbo-studenten als stagiair in Alphen

De Alphense gemeenteraad vindt dat er te weinig aandacht is voor het bieden van stageplekken en voor samenwerkingsverbanden tussen bedrijfsleven, inclusief gemeente, en het Hbo. Daarom heeft de raad een motie ingediend om een praktische manier te vinden om dit toch voor elkaar te krijgen.

Maatschappelijk vandaag 10:31

Nieuw 'Educatief Out of Art Museum' in Alphen aan den Rijn

Een uniek initiatief om kunst te ervaren en te waarderen, het Educatief Out of Art Museum, opende op 18 april in de Galerie & Kunstuitleen van Atelier Verfstreken. Het museum presenteert kunstwerken van kunstenaars met een verstandelijke beperking en biedt bezoekers de mogelijkheid om kunst op een interactieve manier te ontdekken en te beleven.

Advertorial Evenementen vandaag 09:15

Danjil op Sama Sama Maluku Festival

De in Alphen geboren Danjil Tuhumena is allang geen onbekende meer in onze regio. De carrière van Danjil begon als 3-jarige drummer in de familie band ‘The Family Song’. Na het veel te vroege overlijden van vader Marcus Tuhumena stopte The Family Song en is Danjil zijn muzikale weg blijven volgen.

Politiek gisteren 17:44

Nieuw Elan wil handhaven van fietsverbod in Van Mandersloostraat

Tot grote ergernis van ondernemers en bewoners van de Van Mandersloostraat wordt het fietsverbod hier niet gehandhaafd. Met enige regelmaat zoeven er fietsen en scooters voorbij tijdens de uren dat het gebied uitsluitend bestemd is voor voetgangers. Nieuw Elan wil nu dat hier meer aan wordt gedaan.

Natuur, recreatie en reizen gisteren 16:26

Driehonderd bomen vervangen in Alphen aan den Rijn vanwege ziekte en veiligheid

De Gemeente Alphen aan den Rijn zal de komende tijd ongeveer driehonderd bomen vervangen op openbare plekken, voornamelijk in de wijken Ridderveld en Kerk en Zanen. Deze vervangingen worden gemarkeerd door groene stippen op de stammen van de bomen, die aangeven dat ze ziek of dood zijn en niet langer veilig voor de omgeving.