Nieuw Elan
Advertorial Politiek plein

Netwerk door voedsel voor onszelf

Een groot probleem bij eenzaamheid en armoede is een goed netwerk opbouwen met andere mensen. Een andere uitdaging is duurzaam en lokaal verbouwen van voedsel. Breng deze samen en een stukje van de oplossing heet: Voedsel voor Onszelf. Een initiatief van raadslid Peter Versteeg.

“Na de verkiezingen van 2018 ben ik me gaan verdiepen in de Alphense cijfers en ik schrok nogal van hoeveel eenzaamheid en armoede er is in de dorpen”, vertelt raadslid Peter Versteeg uit Hazerswoude-Dorp. “Daar wilde ik iets mee. Ik wist wel dat er veel verborgen armoede en eenzaamheid bestaat, ik heb dat gemerkt als voorzitter van verschillende verenigingen. De uitdaging zit in het leunen op een eigen netwerk door de overheden en het gebrek daaraan bij de mensen waar het om gaat.”

Nu is het sociaal domein niet de specialisatie van Versteeg en daarom heeft hij zich samen met raadscommissielid Robin van Heusden, in het dagelijks leven manager bij zorginstelling Ipse de Bruggen, verdiept in de Alphense problematiek. “Robin weet hoe het zit met de regelgeving in het sociaal domein en hoe we de zaken aan kunnen vliegen.” De uitdaging die beiden constateren, is dat er gewerkt moet worden aan een netwerk en dat dat niet eenvoudig is.

Eetclubje

“In Hazerswoude-Dorp is al een jaar of vijf een eetclubje voor mensen die alleen wonen. Dat wordt gedraaid door vrijwilligers. We koken één keer in de zes weken voor ongeveer twintig tot vijfentwintig mensen. Daar heb ik geleerd dat wat we voor mensen moeten doen, is zorgen dat er een gemakkelijke mogelijkheid is om contacten te leggen. En daarbij is het belangrijk dat mensen in hun waarde blijven en een bijdrage betalen. Die lijn wil ik graag doortrekken naar het helpen van meer mensen.”

Politieke doelstellingen

Het eetclubje heeft Versteeg nog meer geleerd: voedsel is een goed middel om mensen samen te brengen. “Tijdens de maaltijden ontstaan vaak goede gesprekken, tussen de tafelgenoten maar ook met de vrijwilligers. Er werd gesproken over het initiatief Herenboeren. Dat leek mij een uitgelezen gelegenheid om een aantal politieke doelstellingen, voorkomen van eenzaamheid en duurzame voedselproductie, bij elkaar te brengen.”

Herenboerderij

Een Herenboerderij is een coöperatieve boerderij met deelnemers. Zij kopen een aandeel in de boerderij. Daarmee krijgen zij recht op een deel van de opbrengst van de boerderij in de vorm van lokaal geproduceerde verse producten. De boerderij wordt gerund door een professionele boer samen met vrijwilligers.

Het eerste doel in Initiatiefvoorstel Voedsel voor Onszelf is om een Herenboerderij op Alphens grondgebied te faciliteren én als gemeente direct 10 procent van de aandelen te kopen. Daarmee kunnen twintig gezinnen, met een bijstandsuitkering of een pakket bij de Voedselbank, gebruikmaken van een deel van de opbrengst.

Rouleren

“Het is de bedoeling dat twintig gezinnen mee gaan doen die graag willen deelnemen aan activiteiten en werkzaamheden op de boerderij. Dat is hun wederdienst in plaats van het kopen van een aandeel. Daarbij gaat het om een rouleringssysteem. Als het beter gaat met een gezin, als er geen een uitkering of voedselpakket meer nodig is, dan maakt dit gezin plaats voor een nieuw gezin. Het is de bedoeling dat er op de Herenboerderij een netwerk wordt opgebouwd met andere mensen die de boerenactiviteiten leuk vinden en graag duurzaam voedsel willen eten.”

2024

Versteeg denkt dat er een goede kans is dat een Alphense Herenboerderij in 2024 van de grond komt: “We hebben op dit moment drie locaties op het oog en we zijn al veel langer in gesprek met het landelijke initiatief van de Herenboerderijen. Het is nu zaak om als gemeente mee te helpen bij het vinden van een goede locatie en om de 10 procent aandelen ook te willen aankopen.”

Hoe nu verder

Het Initiatiefvoorstel Voedsel voor Onszelf is uitgebreider dan de vestiging van een Herenboerderij en gaat ook over de mogelijkheden voor een klimaatbos en/of voedselbos en over initiëren van andere ideeën. Het college van burgemeester en wethouders zal nu op- en aanmerkingen over het voorstel formuleren, daarna wordt het voorstel door de gemeenteraad besproken.

Meer over het aanbieden van het Initiatiefvoorstel staat hier. Het complete Initiatiefvoorstel vind je hier.


Meer nieuws

Blog Bikkels on Bikes: Fietsend naar Vietnam vandaag 17:03

Bikkels on Bikes: Het Balatonmeer

Het Balatonmeer is het grootste meer van Hongarije. Veel Hongaren hebben hier een tweede huisje of appartement om te genieten van het water en het warme weer. Hoe is het om langs dit meer te fietsen en waarom is het zo geliefd dat gaan wij ontdekken. Het balatonmeer is zo groot, toen mijn vader vanuit Griekenland naar huis vloog met het vliegtuig op een heldere dag vertelde de piloot, als je nu uit het raam kijkt, kun je het balaton meer duidelijk zien, het grootste meer van Hongarije.

Advertorial Theater vandaag 15:45

Een spektakel vol interactie in Castellum!

Stap binnen in de wereld van Checkpoint Theater en laat je meeslepen in een ongekend spektakel dat al je zintuigen prikkelt en je hart sneller doet kloppen!

Werken vandaag 14:16

Vacatureoverzicht week 17: nieuwste vacatures

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier.

Verkeer en vervoer vandaag 11:55

Afsluiting kruising Pieter Doelmanstraat voor werkzaamheden

De gemeente kondigt aan dat de kruising Pieter Doelmanstraat, in samenwerking met aannemer Dura Vermeer, vanaf 29 april tot en met 3 mei tijdelijk afgesloten zal worden voor gemotoriseerd verkeer. Deze afsluiting is nodig vanwege de noodzakelijke werkzaamheden voor het aanbrengen van een pompput en het vernieuwen van de riolering.

Advertorial Evenement vandaag 09:24

Terugkeer van Culinair Alphen? Mysterieuze posts zet geruchtenmolen in gang

Een verrassende post van Culinair Alphen, het geliefde culinaire evenement dat sinds 2017 niet meer is georganiseerd, heeft de aandacht van Alphenaren getrokken. Verschillende mysterieuze socialemediaposts verschenen op het officiële Culinair Alphen-account, slechts bestaande uit puntjes en een cryptische boodschap:

Blog Sport gisteren 17:48

ARC moet nacompetitie zien te ontwijken

Ondanks de 1-0 overwinning op Swift staat ARC nog steeds op een plek in de vierde divisie A die aan het eind van de reguliere competitie, over vier weken al, nacompetitie om handhaving noodzakelijk maakt. ARC is dan een zogenaamde herkanser.