Nieuw Elan
Advertorial Politiek plein

Nieuw Elan: Hoge Zijde is toe aan toekomstvisie

Nieuw Elan-raadslid Evon Zevenbergen heeft de afgelopen maanden hard gewerkt aan een initiatiefvoorstel voor de Alphense gemeenteraad met daarin een toekomstvisie voor Julianastraat, Paradijslaan en omgeving. Daarbij is intensief gesproken met ondernemers en bewoners van het gebied.

Nu de herontwikkeling van het centrumgebied Lage Zijde vrijwel is afgerond, is het tijd om na te gaan denken over de toekomst van de Hoge Zijde. En dan speciaal het gebied naast het Rijnplein: Julianastraat en Paradijslaan met een doorkijkje richting Stationsgebied. De focus ligt op de infrastructuur, de winkelbeleving, de veiligheid en het tegengaan van leegstand van horeca- en winkelpanden.

Zevenbergen heeft een aantal jaren gewerkt in een horecagelegenheid in de Julianastraat en is zich ook daarom bewust van het gevaar voor een verlies van de unieke lokale sfeer en een persoonlijke winkelervaring als er geen langetermijnvisie wordt ontwikkeld speciaal toegesneden op dit gebied.

Fietsverkeer

“Een belangrijk punt is het omleiden van het fietsverkeer door de Julianastraat en een voorkeursroute instellen via de Paradijslaan”, zegt Zevenbergen. Voordeel is dat fietsers via een veilige fietsverbinding over de Paradijslaan vanaf het stationsgebied richting de Lage Zijde kunnen gaan en vice versa.

Vervolgens kunnen lokale invullingen, zoals een viswinkel, fietsenmaker, groenteboer, slager of bloemist, bijdragen aan een versterking van het economische gebied en de sociale cohesie in de buurt. “Lokale ondernemers bieden vaak unieke producten en diensten die aansluiten bij de behoeften van de buurtbewoners en bezoekers. Grootwinkelbedrijven geven een heel andere sfeer die niet bij dit gebied past.”

Groen en water

Door het toevoegen van groene ruimtes en water kan de buurt worden getransformeerd, terwijl kunstwerken die verwijzen naar het Romeinse verleden van de buurt en geïnspireerd zijn op toonaangevende gebouwen, kunnen worden geplaatst. Op deze manier kan er een buurt ontstaan waar geschiedenis, architectuur, kunst en cultuur samenkomen, waardoor een unieke sfeer ontstaat. Ook zijn er kansen om extra woningen te creëren.

Als het complete fietsverkeer door de Paradijslaan wordt geleid, is dit tegelijkertijd een goede gelegenheid om deze ‘achterkant’ van het winkel- en horecagebied te transformeren naar een open en gastvrije verbinding richting stationsgebied. Er staat al een vergroening van deze omgeving op de kalender van de gemeente. Maar, zo zegt Zevenbergen: “Het is zoveel beter als vergroening een van de speerpunten in een langetermijnvisie is en niet op zichzelf staat.”

Aanlegplaatsen

Een alternatieve fietsroute biedt kansen in de Julianastraat voor vaste terrassen die gezellig en groen, bijvoorbeeld met pergola’s, kunnen worden ingericht. Deze sluiten dan naadloos aan bij de sfeer van het Omloopkanaal met groen in combinatie met water. “Een mooie kans is de optie om de zuidelijke arm tussen de Oude Rijn en de Paradijslaan in te richten met steigers en aanlegplaatsen voor kleine bootjes, zoals in de Kromme Aar aan de Lage Zijde ook is gedaan.”

Groene long

De meest zichtbare en toonaangevende ontwikkeling van het gebied is daarmee de vergroening in combinatie met meer zichtbaar maken van het water. Vanaf het stationsgebied loopt er als het ware een groene long voor voetgangers en fietsers richting het Alphense Centrum en vice versa. Zo’n ontwikkeling gaat de verstening tegen en is bewezen prettiger voor bewoners, bezoekers en ondernemers.

Raadsinitiatief

Het initiatiefvoorstel is slechts het begin van een proces en moet een belangrijke bouwsteen zijn voor de integrale Stadshartvisie. In de aanloop naar dit initiatief zijn bewoners, ondernemers en belanghebbenden betrokken bij het proces en hebben ze waardevolle inbreng geleverd. Nu is het aan het college van burgemeester en wethouders om op basis van het initiatief met een uitgewerkt en concreet voorstel te komen.

Zevenbergen denkt dat daarbij een rol is weggelegd voor een taskforce en voor een uitgebreid participatietraject.

Het initiatiefvoorstel is te lezen via deze link.


Meer nieuws

Blog Bikkels on Bikes: Fietsend naar Vietnam vandaag 17:03

Bikkels on Bikes: Het Balatonmeer

Het Balatonmeer is het grootste meer van Hongarije. Veel Hongaren hebben hier een tweede huisje of appartement om te genieten van het water en het warme weer. Hoe is het om langs dit meer te fietsen en waarom is het zo geliefd dat gaan wij ontdekken. Het balatonmeer is zo groot, toen mijn vader vanuit Griekenland naar huis vloog met het vliegtuig op een heldere dag vertelde de piloot, als je nu uit het raam kijkt, kun je het balaton meer duidelijk zien, het grootste meer van Hongarije.

Advertorial Theater vandaag 15:45

Een spektakel vol interactie in Castellum!

Stap binnen in de wereld van Checkpoint Theater en laat je meeslepen in een ongekend spektakel dat al je zintuigen prikkelt en je hart sneller doet kloppen!

Werken vandaag 14:16

Vacatureoverzicht week 17: nieuwste vacatures

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier.

Verkeer en vervoer vandaag 11:55

Afsluiting kruising Pieter Doelmanstraat voor werkzaamheden

De gemeente kondigt aan dat de kruising Pieter Doelmanstraat, in samenwerking met aannemer Dura Vermeer, vanaf 29 april tot en met 3 mei tijdelijk afgesloten zal worden voor gemotoriseerd verkeer. Deze afsluiting is nodig vanwege de noodzakelijke werkzaamheden voor het aanbrengen van een pompput en het vernieuwen van de riolering.

Advertorial Evenement vandaag 09:24

Terugkeer van Culinair Alphen? Mysterieuze posts zet geruchtenmolen in gang

Een verrassende post van Culinair Alphen, het geliefde culinaire evenement dat sinds 2017 niet meer is georganiseerd, heeft de aandacht van Alphenaren getrokken. Verschillende mysterieuze socialemediaposts verschenen op het officiële Culinair Alphen-account, slechts bestaande uit puntjes en een cryptische boodschap:

Blog Sport gisteren 17:48

ARC moet nacompetitie zien te ontwijken

Ondanks de 1-0 overwinning op Swift staat ARC nog steeds op een plek in de vierde divisie A die aan het eind van de reguliere competitie, over vier weken al, nacompetitie om handhaving noodzakelijk maakt. ARC is dan een zogenaamde herkanser.