Nieuw Elan
Advertorial Politiek plein

Nieuw Elan: Hoge Zijde is toe aan toekomstvisie

Nieuw Elan-raadslid Evon Zevenbergen heeft de afgelopen maanden hard gewerkt aan een initiatiefvoorstel voor de Alphense gemeenteraad met daarin een toekomstvisie voor Julianastraat, Paradijslaan en omgeving. Daarbij is intensief gesproken met ondernemers en bewoners van het gebied.

Nu de herontwikkeling van het centrumgebied Lage Zijde vrijwel is afgerond, is het tijd om na te gaan denken over de toekomst van de Hoge Zijde. En dan speciaal het gebied naast het Rijnplein: Julianastraat en Paradijslaan met een doorkijkje richting Stationsgebied. De focus ligt op de infrastructuur, de winkelbeleving, de veiligheid en het tegengaan van leegstand van horeca- en winkelpanden.

Zevenbergen heeft een aantal jaren gewerkt in een horecagelegenheid in de Julianastraat en is zich ook daarom bewust van het gevaar voor een verlies van de unieke lokale sfeer en een persoonlijke winkelervaring als er geen langetermijnvisie wordt ontwikkeld speciaal toegesneden op dit gebied.

Fietsverkeer

“Een belangrijk punt is het omleiden van het fietsverkeer door de Julianastraat en een voorkeursroute instellen via de Paradijslaan”, zegt Zevenbergen. Voordeel is dat fietsers via een veilige fietsverbinding over de Paradijslaan vanaf het stationsgebied richting de Lage Zijde kunnen gaan en vice versa.

Vervolgens kunnen lokale invullingen, zoals een viswinkel, fietsenmaker, groenteboer, slager of bloemist, bijdragen aan een versterking van het economische gebied en de sociale cohesie in de buurt. “Lokale ondernemers bieden vaak unieke producten en diensten die aansluiten bij de behoeften van de buurtbewoners en bezoekers. Grootwinkelbedrijven geven een heel andere sfeer die niet bij dit gebied past.”

Groen en water

Door het toevoegen van groene ruimtes en water kan de buurt worden getransformeerd, terwijl kunstwerken die verwijzen naar het Romeinse verleden van de buurt en geïnspireerd zijn op toonaangevende gebouwen, kunnen worden geplaatst. Op deze manier kan er een buurt ontstaan waar geschiedenis, architectuur, kunst en cultuur samenkomen, waardoor een unieke sfeer ontstaat. Ook zijn er kansen om extra woningen te creëren.

Als het complete fietsverkeer door de Paradijslaan wordt geleid, is dit tegelijkertijd een goede gelegenheid om deze ‘achterkant’ van het winkel- en horecagebied te transformeren naar een open en gastvrije verbinding richting stationsgebied. Er staat al een vergroening van deze omgeving op de kalender van de gemeente. Maar, zo zegt Zevenbergen: “Het is zoveel beter als vergroening een van de speerpunten in een langetermijnvisie is en niet op zichzelf staat.”

Aanlegplaatsen

Een alternatieve fietsroute biedt kansen in de Julianastraat voor vaste terrassen die gezellig en groen, bijvoorbeeld met pergola’s, kunnen worden ingericht. Deze sluiten dan naadloos aan bij de sfeer van het Omloopkanaal met groen in combinatie met water. “Een mooie kans is de optie om de zuidelijke arm tussen de Oude Rijn en de Paradijslaan in te richten met steigers en aanlegplaatsen voor kleine bootjes, zoals in de Kromme Aar aan de Lage Zijde ook is gedaan.”

Groene long

De meest zichtbare en toonaangevende ontwikkeling van het gebied is daarmee de vergroening in combinatie met meer zichtbaar maken van het water. Vanaf het stationsgebied loopt er als het ware een groene long voor voetgangers en fietsers richting het Alphense Centrum en vice versa. Zo’n ontwikkeling gaat de verstening tegen en is bewezen prettiger voor bewoners, bezoekers en ondernemers.

Raadsinitiatief

Het initiatiefvoorstel is slechts het begin van een proces en moet een belangrijke bouwsteen zijn voor de integrale Stadshartvisie. In de aanloop naar dit initiatief zijn bewoners, ondernemers en belanghebbenden betrokken bij het proces en hebben ze waardevolle inbreng geleverd. Nu is het aan het college van burgemeester en wethouders om op basis van het initiatief met een uitgewerkt en concreet voorstel te komen.

Zevenbergen denkt dat daarbij een rol is weggelegd voor een taskforce en voor een uitgebreid participatietraject.

Het initiatiefvoorstel is te lezen via deze link.


Meer nieuws

Advertorial Winactie Sport vandaag 16:24

Win je aankoopbedrag terug bij Running & Walkingcenter!

Het voorjaar komt er langzaam aan en iedereen wil onderhand weer eens lekker buiten wandelen of hardlopen. Als extra stimulans heeft Running & Walkingcenter een mooie actie! Je kunt namelijk jouw aankoopbedrag terugwinnen!

Politie en handhaving vandaag 15:17

Jongen mishandeld op de Willemstraat

Gisteren, rond 15:30 uur, kreeg de politie Alphen aan den Rijn een melding van een mishandeling op de Willemstraat. Een jongen wilde daar gaan voetballen met zijn jongere broertje, toen een groep van tien jongens ook interesse toonde om mee te doen. Helaas namen zij echter de bal af en renden ermee weg. Toen de jongen zijn bal terug wilde halen, werd hij door vijf van deze jongens in elkaar geslagen.

Politie en handhaving vandaag 14:20

Politie onderzoekt inbraak op de Watermunt in Alphen aan den Rijn

Op vrijdag 19 april, omstreeks 20:15 uur, ontving de Politie Alphen aan den Rijn een melding van een inbraak op de Watermunt. De inbraak moet hebben plaatsgevonden tussen 15:00 uur en 20:15 uur. Bij aankomst bleek het hele huis overhoop te zijn gehaald, wat het op dat moment nog moeilijk maakte om precies vast te stellen wat er allemaal was weggenomen.

Overige vandaag 13:55

Teken zijn weer actief: verhoogd risico op tekenbeten

Met het stijgen van de temperatuur en de komst van het voorjaar, trekken mensen er weer op uit. Echter, deze tijd van het jaar brengt ook een verhoogd risico op tekenbeten met zich mee. Dit blijkt uit een alarmerende stijging van het aantal tekenbeetmeldingen op Tekenradar.nl.

Advertorial Kinderen vandaag 12:36

Kinderfilms met ontbijtbuffet in meivakantie

Parkvilla heeft drie mooie films op het programma voor verschillende leeftijden. Dieren staan centraal deze vakantie en een aantal zijn gebaseerd op populaire kinderboeken.