Pexels

Nieuwe reeks Alphenaren kunnen eenmalige energietoeslag aanvragen

Huishoudens met een laag inkomen krijgen een eenmalige energietoeslag van € 800 vanwege de stijgende energieprijzen. Vanaf nu kunnen Alphense huishoudens met een inkomen tot 120% van de bijstandsnorm de eenmalige energietoeslag aanvragen.

Het gaat om een eenmalige verstrekking van € 800 per huishouden. Het vermogen van het huishouden wordt niet in beschouwing genomen, maar bepaalde doelgroepen krijgen wel voorrang bij het toekennen. Daarnaast is de verstrekking categoriaal, wat betekent dat de kosten zich niet voor hoeven te doen om in aanmerking te komen voor de energietoeslag.

Eerder zei wethouder Han de Jager: “De stijgende energiekosten raken iedereen, maar vooral onze inwoners met een smalle beurs. Deze stijgende lasten kunnen voor extra stress en onrust zorgen. Daarom gaan we zo snel mogelijk over tot uitkering van de eenmalige energie toeslag.” Om dit zo snel mogelijk te regelen heeft de Gemeente Alphen aan den Rijn besloten om het toekenningsproces in twee fasen te verdelen.

Nieuwe fase

Vanaf 16 mei kunnen huishoudens in Alphen aan den Rijn met een inkomen tot 120% van de bijstandsnorm de eenmalige energietoeslag aanvragen. Deze energietoeslag is een éénmalige vergoeding van € 800, bedoeld voor huishoudens met een laag inkomen als compensatie voor de stijging van de energiekosten.

Aanvragen kan via de gemeentelijke website tot en met 31 december 2022. Hier staan ook alle voorwaarden. De gemeente benadrukt: "De toeslag is niet bedoeld voor inwoners die geen energielasten hebben, omdat ze in een inrichting verblijven, dak- of thuisloos zijn, of op hun adres niet degenen zijn die de energienota betalen."

Eerste fase

In de eerste fase hebben Alphenaren met een bijstandsuitkering (Participatiewet, IOAW, IOAZ, AIO) en een lopende periodieke bijzondere bijstandstoekenning de energietoeslag al ontvangen. Hetzelfde geldt voor Alphenaren met een incidentele bijzondere bijstandsuitkering en een individuele inkomenstoeslag. Huishoudens die de energietoeslag al hebben ontvangen kunnen geen aanvraag meer doen.

“Huishoudens die in 2022 kwijtschelding hebben ontvangen van gemeentelijke heffingen, deelnemers aan de collectieve aanvullende verzekering gemeente (tot 110% van het sociaal minimum) en inwoners in een minnelijk traject of met een saneringskrediet schuldhulpverlening, ontvangen wel een toekenningsbesluit, maar nog geen betaling, omdat de gemeente niet beschikt over een (actueel) bankrekeningnummer van deze huishoudens. Zij ontvangen de betaling na opgave van hun rekeningnummer”, meldt de gemeente.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Politiek gisteren 17:44

Nieuw Elan wil handhaven van fietsverbod in Van Mandersloostraat

Tot grote ergernis van ondernemers en bewoners van de Van Mandersloostraat wordt het fietsverbod hier niet gehandhaafd. Met enige regelmaat zoeven er fietsen en scooters voorbij tijdens de uren dat het gebied uitsluitend bestemd is voor voetgangers. Nieuw Elan wil nu dat hier meer aan wordt gedaan.

Natuur, recreatie en reizen gisteren 16:26

Driehonderd bomen vervangen in Alphen aan den Rijn vanwege ziekte en veiligheid

De Gemeente Alphen aan den Rijn zal de komende tijd ongeveer driehonderd bomen vervangen op openbare plekken, voornamelijk in de wijken Ridderveld en Kerk en Zanen. Deze vervangingen worden gemarkeerd door groene stippen op de stammen van de bomen, die aangeven dat ze ziek of dood zijn en niet langer veilig voor de omgeving.

Evenement gisteren 15:11

Geen straatfeest? Wat is er te doen deze Koningsnacht

Jarenlang werd traditiegetrouw twee keer per jaar een straatfeest georganiseerd in de Julianastraat: één op de avond voor Koningsdag en één op de avond van de Alphense Jaarmarkt. Echter, dit jaar hebben de horecagelegenheden in de Julianastraat besloten om tijdens koningsnacht geen straatfeest te organiseren.

Advertorial Economie gisteren 14:22

Een nieuw bedrijf beginnen in Alphen? Met deze tips wordt dit zeker een succes!

Alphen staat niet alleen bekend om haar vriendelijke inwoners, maar ook om hoe ondernemend mensen zijn. Begin jij ook een nieuw bedrijf hier? Dan is het tijd om deze blog aandachtig door te nemen! Hier vind je wat tips die ervoor zorgen dat je onderneming een succesverhaal wordt.

Maatschappelijk gisteren 12:45

Groot succes voor inzamelingsactie sportkleding op Scala College

Vorige week lanceerde het Scala College een bijzondere inzamelingsactie voor gebruikte sportkleding, in samenwerking met het initiatief SPORT JE OOK MEE?! Leerlingen en medewerkers werden aangemoedigd om hun oude sportkleding te doneren door deze af te geven bij speciale containers in de schoolhal. Het resultaat van deze actie is indrukwekkend: maar liefst vier containers zijn gevuld met sportkleding en sportschoenen!