Op reis met Naomi: een bezoek aan een verzorgingstehuis, een kijkje in de Indiase cultuur en de Oostvaardersplassen bewonderen

Deze week ben ik in Leiden bij Karen & Krishna. Ik mag met Karen mee naar haar vrijwilligerswerk, waar we met Ton zijn vrouw Sjaan gaan opzoeken in het verpleegtehuis en lekker kletsen. Samen met Krishna, die uit India komt, koken we héérlijk Indiaas, en ze vertellen mij gretig hoe ze elkaar hebben leren kennen drie jaar geleden. Ook doen we samen een Indiase ceremonie. 

Zo dan! Heb ik even in een raket van groei, ontwikkeling én nieuwe ervaringen en perspectief gehad de afgelopen twee weken. Daar ga ik zó lekker op. Maar: er zit tegelijkertijd ook een valkuil van mij, namelijk té veel en té snel willen gaan.

Wanneer je groeit, leert en ontwikkelt is het héél belangrijk om af en toe stil te staan. Stilstaan om even terug te kijken naar wat je allemaal hebt gedaan en ervaren, stilstaan om te reflecteren en vooral ook stilstaan voor integratie. Het stukje integratie is zó belangrijk! Om ervoor te kunnen zorgen dat al jouw geleerde lessen, inzichten en groeimomenten zich ook daadwerkelijk kunnen verweven met… jóu!

Opgedane kennis zonder integratie blijft kale kennis. Opgedane kennis combineren mét integratie, dat is pas prachtig. Het verschil zit hem in het feit dat jij jouw eigen sausje over deze kennis hebt gegooid, je maakt het écht eigen! Daarnaast ervaar ik zelf heel erg dat ik daardoor ook meer open sta voor nog meer, omdat het in mij verwezen zit. Ik ben heel benieuwd hoe dat voor jou is!

Op bezoek bij het echtpaar Verboon

Vorige week dinsdag vertrok ik naar Leiden, om Karen en Krishna te ontmoeten. Ik ontmoette eerst Karen in het verzorgingstehuis, waar ik mee mocht met haar vrijwilligerswerk. Meneer Ton Verboon liet mij met heel veel enthousiasme binnen en vond het super gezellig dat we er waren.

Vorig jaar zijn hij en zijn vrouw uit elkaar gehaald door een ongeluk. 52 jaar getrouwd, altijd samen en nu heeft meneer Verboon hulp nodig om zijn eigen vrouw op te zoeken. Vanwege een lichte vorm van dementie zit mevrouw Verboon namelijk in een verpleeghuis, ongeveer 20 minuten wandelen van Ton vandaan. Ton kan dat hele stuk niet wandelen en moet in een rolstoel erheen gebracht worden.

Wanneer hij op de bank vertelt over de situatie, wordt hij erg emotioneel en laat wat tranen vallen. Ook mij ontroerd het. Ik kan mij niet eens voorstellen hoe het moet zijn om noodgedwongen gescheiden te worden van je geliefde. Karen gaat elke dinsdag naar Ton toe om hem naar zijn vrouw te brengen, is dat niet geweldig? En wat een feest is dat alleen al! Meneer kletst honderduit en is zó dankbaar. Wanneer we aankomen is heel duidelijk te zien wat een zonnestraal mevrouw Sjaan Verboon is. Zó vrolijk, zó lief en zó dankbaar. We hebben flinke bescherming om, maar we mogen er wel zijn. Een betere oplossing dan tijdens de lockdown, toen ze alleen naar elkaar konden zwaaien met raamwerk tussen hen in en een telefoon in de handen hadden om te kunnen praten.

We zijn ongeveer drie uur lang bij het echtpaar geweest en het heeft mijn leven zo bijzonder verrijkt! Zoveel liefde en dankbaarheid met zoiets kleins met zoveel betekenis. Ik heb hier zoveel van geleerd en daarnaast ben ik ook dankbaar dat ik hier bij heb mogen en kunnen zijn.

De Indiase cultuur

Daarna ontmoet ik bij Karen thuis haar vriend Krishna. Zij hebben elkaar drie jaar geleden in India ontmoet en hebben een lange afstandsrelatie. Momenteel is Krishna in Nederland, zo gaaf! Terwijl ik bij hen ben leer ik veel over de cultuur waar hij vandaan komt, we koken Indiaas en hemeltje, wat lekker. Echt genieten! Op woensdagochtend begeleidt Krishna een Indiase ceremonie voor ons. Zijn eerste ceremonie in Nederland, hoe gaaf dat ik daar bij mag zijn! 

We moeten allemaal schoon en rein zijn, nemen plaats op een mooi kleed en Krishna maakt een schaal klaar waar hij met bloem en kurkuma het bord mooi versierd. Er komen waxines in, een beeld van Ganesha en een beeld van Nataraja. Vervolgens zingen we manta’s met elkaar, spreken we onze liefde en dankbaarheid uit voor ons bestaan, voor alles wat we hebben, en voor alles wie we zijn. Er gebeurt veel in en met mij. Zoveel dat voelbaar is, liefde, dankbaarheid en overvloed. Zo waanzinnig mooi!

Daarna maken we met elkaar Indiaas ontbijt, voor de ceremonie moesten we namelijk nuchter blijven. Op het menu staat Poha, platgestampte rijst met kurkuma, groene peper, tomaat, uit, koriander en zelf geroosterde pinda's. En wat een hemels genot is dat zeg! Het lijkt het meest nog op verse risotto, maar dan lekker een beetje anders.

Dan heb ik nog iets moois, het houdt niet op, heerlijk! Namelijk écht verse chai thee uit India. Verse kruiden, verse Indiase thee gecombineerd met verse gember, kardemom, kruidnagel en melk (het soort melk kun je zelf bepalen, melkvervangers kunnen ook). Heerlijk om je dag mee te beginnen of de dag juist mee af te sluiten.

We lopen op woensdag lekker door de stad van Leiden, genieten van de natuur, de stad en ik geniet van alle verhalen van beiden. Tot slot word ik uitgenodigd voor hun bruiloft in India, wauw! Wat een eer, en vooral wat een cadeau! 

foto blog 8-11.jpg

De Oostvaardersplassen

Op donderdag rijd ik naar Lelystad, waar ik Jonathan ontmoet. Wij kennen elkaar van Instagram en doordat we elkaar inspirerend vinden, zijn we in contact gekomen. Hij neemt me mee naar de Oostvaardersplassen, waar we getrakteerd worden op de prachtige natuur. Zoveel vogels en zelfs een kudde wilde paarden waarvan ik het genoegen heb om er zelfs een aantal te aaien. Wauw, wat een majestueuze dieren zijn dat, prachtig.

Daarna nemen we midden in deze prachtige natuur samen een video op, met als thema “ADHD”. We delen onze uitdagingen, lessen en wijsheden hierin. Deze video deel ik uiteraard op mijn kanalen. 

Dat was hem weer voor deze week! Volgende week ben ik weer in Leiden en ga ik op bezoek bij Evander en Jeroen. Ook dit belooft een hele inspirerende en leerzaam samenkomen te zijn. Reis je weer lekker met mij mee?

Much love and care,

Naomi

OpreismetNaomi

Over Op reis met Naomi

Naomi Zoutman (27) doet dingen graag net even iets anders. Toen ze haar tijdelijke woning uit moest, maakte ze dan ook niet de gebruikelijke keuze om een andere woning te zoeken. In plaats daarvan besloot de Alphense het avontuur met beide handen aan te grijpen: ze trekt backpackend door Nederland en deelt haar avonturen en ervaringen via Alphens.nl. Haar hele verhaal lees je hier. Alle blogs en vlogs van Naomi vind je hier

Volg Naomi ook op Instagram en Facebook, waar ze regelmatig zal posten over haar ervaringen. Weet jij een adres waar Naomi een paar dagen zou kunnen verblijven? Laat het haar dan weten! 


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Overige vandaag 10:39

Gebarencursus in AquaRijn gaat weer van start

Vanaf woensdag 10 februari start een nieuwe gebarentaalcursus voor beginners (NGT). De cursus duurt twaalf weken en vindt plaats in Buurthuis AquaRijn van 19:30 uur tot 21:30 uur.

Overige vandaag 09:02

Sponsorpaal compenseert inzamelingsacties Alphense Voedselbank

Door alle maatregelen rondom corona heeft Voedselbank Alphen aan den Rijn en omstreken al tien maanden geen inzamelingsacties kunnen houden in supermarkten. Daarom plaatste de Voedselbank deze week een zogeheten sponsorpaal bij Albert Heijn Konincks in Koudekerk. Andere supermarkten in Alphen volgen binnenkort. 

Blog Opinie gisteren 20:00

MINERVA Avondklok

Ach ja, die avondklok. Voor een heleboel mensen maakt dat helemaal niks uit. Die kwamen toch al niet buiten na 9 uur ’s avonds. Soms uit gewoonte en soms omdat er toch niets te beleven viel op straat en in de horeca.

Politie gisteren 18:06

Beroofde jongen (16) kreeg rake trappen en schoppen

Toen een 16-jarige jongen donderdagmiddag rond 16:00 uur op straat liep bij de President Kennedylaan in Alphen, werd hij beroofd door twee jonge mannen. De politie laat nu weten dat de jongen ook mishandeld is door de verdachten.