Naomi Zoutman

Op reis met Naomi: Unleash the Power Within

Deze week ben ik even wat later, wat komt door mijn 4-daagse online evenement ‘UPW’ (Unleash the Power Within) van Tony Robbins, waarin ik vier dagen volledig ondergedompeld ben in persoonlijke ontwikkeling. Concrete handvatten, bijzondere en leerzame verhalen, mooie meditaties, diepe inzichten, vele realisaties, verbinding; met mijzelf en met andere deelnemers (11.000 uit maar liefst 139 landen!).

Allereerst even een hele dikke vette shout out naar mijn vriend, bij wie ik altijd terecht kan. Zo fijn! Sowieso fijn of course, maar zeker in de situatie waar ik mijzelf in geworpen heb. Ik heb het als heel fijn ervaren dat ik op een vertrouwde plek en omgeving deze cursus heb kunnen volgen. Het zijn intense en lange dagen met ook hele diepe onderwerpen. Je duikt echt je processen in, en dat is niet altijd rozengeur en maneschijn. Leren, ontwikkelen en helen kent ook ‘duisternis’. We hebben allemaal ons eigen verhaal, allemaal onze eigen ervaringen en dingen waar we liever niet aan terugdenken. Deze komen bij mij vaak naar boven wanneer ik mijzelf onderdompel in ‘total immersion’. Daarom wil ik jullie vragen om samen met mij een staande ovatie te geven aan Daan, voor het feit dat ik dit bij hem heb kunnen en mogen doen!

Dan, ik heb natuurlijk immens veel te vertellen en te delen met jullie, maar ik zal mijn mooiste, diepste en meest bijzondere stukken met je delen.

Dag 1. Breakthrough: Fear into power

De mensen die mij al langer volgen hebben het al vaker voorbij zien en horen komen en is iets waar ik veel mee werk: de driehoek van betekenis. En deze driehoek representeert waarom we doen wat we doen, voelen wat we voelen, zeggen wat we zeggen, horen wat we horen, you get the picture. De drie elementen van deze driehoek van betekenis zijn: fysiologie, focus, taal.

Tip: ik ga in deze blog dingen met je delen die je zelf zult moeten ervaren. Iedereen kan van alles zeggen maar we zijn allemaal anders. Ik nodig én daag je daarom heel graag uit om die paar kleine opdrachtjes dan ook écht even te doen. Het kost weinig tijd, het is leuk én deze kleine bewuste aanpassingen kunnen je leven veranderen in de positieve zin en dat gun ik iedereen! Ik behandel één aspect van deze driehoek van betekenis in deze blog. Op mijn Instagram zal ik elke woensdag tijdens de ‘weekbreker’ een IGTV posten met daarin uitgebreide handvatten die je altijd kunt gebruiken en inzetten, onderaan deze pagina is er een link naar mijn social media kanalen waar je met één klik de knop op mijn pagina komt en mij kunt gaan volgen, mocht je dit leuk en interessant vinden.

Fysiologie

Wat doe je met je lichaam (en natuurlijk ook, wat doe je vooral níet met je lichaam?) Voorbeeld: merk even op hoe je op dit moment staat, ligt of zit. Merk ook op hoe je gezicht zit. Zit er wel of geen lach op je gezicht? Is je gezicht ontspannen of gespannen? Zijn je kaken gespannen of ontspannen? Zónder wat te veranderen, merk het gewoon even op en hoe voel je je hierbij?

Denk nu terug aan een moment in het verleden (gisteren of tien jaar geleden, dat maakt niet uit) waar je héél erg dankbaar voor bent. Het maakt niet uit wat het moment is, groot of klein, als het maar een moment is waar jíj heel erg dankbaar voor bent. Het mooiste is om dit even te doen terwijl je je ogen gesloten hebt. Lees het eventueel nog een keer en ga dan terug naar dat moment. Wanneer je dit gedaan hebt, merk dan eens op wat er met jouw lichaam en gezicht gebeurd is. Is jouw lichaams-/gezichtshouding éxact hetzelfde als voordat je aan deze herinnering dacht? Waarschijnlijk is er het een en ander in jouw fysiologie veranderd.

Wat betekent dit? Dat wij met onze fysiologie onze staat van zijn (hoe we ons voelen) kunnen veranderen. Zowel positief als negatief. Onthoud hoe jouw lichaam en gezicht anders waren dan voor deze oefening. Voel je je ergens een keer niet zo blij? Pas je fysiologie dan aan naar het moment waarin je blij, dankbaar of andere positieve emoties ervaart en merk maar eens op wat dat met jouw staat van zijn zal doen!

The 6 human needs

Iedereen (ja echt, íedereen!) heeft 6 fundamentele levensbehoeftes die Tony omschrijft als ‘the 6 human needs’. We hebben ze allemaal alle 6, maar natuurlijk heeft iedereen een andere chronologische volgorde in rangorder. Deze levens behoeftes zijn als volgt:

 1. Zekerheid
 2. Variatie
 3. Significantie
 4. Liefde/Verbinding
 5. Groei/ontwikkeling
 6. Bijdrage leveren

De eerste 4 zijn fundamenteel, primair. De laatste 2 zijn spiritueel. En geloof jij nu niet in spiritualiteit, dan nodig ik je graag uit om met een open mind verder te lezen. Ik probeer je niet iets te laten geloven waar je niet in gelooft, maar ik wil je wel heel graag belangrijke informatie meegeven die jij (op jouw eígen manier) kunt inzetten in jouw leven. De 2 spirituele behoeften zorgen ervoor dat we een vervuld leven lijden. Wanneer je je niet vervuld voelt zou het zomaar eens zo kunnen zijn dat je het gevoel hebt dat er iets mist in je leven, dat je een bepaalde leegte ervaart of vaak laag in energie bent en vaak/veel moe bent.

Leuk om zelf te doen

Om voor jezelf te leren en te ontdekken wat jouw drijfveren zijn in waarom je doet wat je doet en niet doet wat je niet doet, kun je jezelf per onderdeel de volgende vragen stellen:

 1. Wat zijn de dingen waardoor jij zekerheid voelt en ervaart?
 2. Wat zijn de dingen waardoor jij verscheidenheid voelt en ervaart?
 3. Wat zijn de dingen waardoor jij significantie voelt en ervaart?
 4. Wat zijn de dingen waardoor jij liefde en verbinding voelt en ervaart?
 5. Wat zijn de dingen waardoor jij groei en ontwikkeling voelt en ervaart?
 6. Wat zijn de dingen waardoor jij het gevoel van contributie/bijdrage levert voelt en ervaart?

Hoe was het voor mij?

De rebelse puber die ik vroeger was, was significantie voor mij héél erg belangrijk. En ik ging tot in diepe extremiteiten om het gevoel van significantie te kunnen ervaren. Het gaf mij het gevoel dat ik wél gezien en gehoord werd. Er is an sich niks mis met extreem, al ligt het er natuurlijk wel aan hóe je dit doet. En zo transparant als dat ik graag met jullie wil zijn, ik heb hier veel mensen pijn mee gedaan in het verleden. Waaronder mijn eigen ouders, tweelingzus en vrienden. De mate waarin significantie belangrijk voor mij was heeft mij heel veel gekost. In pijn, verdriet en verlies. Zowel voor mij persoonlijk als voor mijn omgeving.

Daarnaast geloofde ik vroeger niet in liefde en/of verbinding. Door de dingen die ik heb meegemaakt in mijn leven ben ik voor een langere periode in mijn leven verbitterd, onbereikbaar en ijskoud geweest. Iets wat ik diep van binnen hélemaal niet ben, maar dit was het verdedigingsmechanisme dat ik onbewust gecreëerd had voor mezelf zodat anderen mij geen pijn meer konden doen.

Momenteel is dat allemaal heel anders. En elke dag kom ik steeds dieper tot mijn eigen authentieke kern. En holy moly, wat een hoop liefde zit daar! En wat ben ik eigenlijk een zacht gekookt ei! Bijzonder hé, wat een contrast?!

Mijn twee belangrijkste fundamentele behoeften in het leven zijn op dit moment dus 100 procent liefde/verbinding en daarnaast ook het leveren van contributie/bijdrage leveren aan, zoals ik het noem, ‘the greater good’.

Wat bedoel ik daarmee? Ik bedoel daarmee dat ik niet alleen goed voor mezelf wil zorgen, maar ook een bijdrage wil leveren in het welzijn en het geluk van anderen. Dat geldt niet alleen voor de mensen in mijn omgeving, maar ook voor mensen die ik niet ken. Daarom reis ik onder andere door heel Nederland, schrijf ik deze blog, en deel ik via mijn vlogs héél veel uit mijn leven met jullie. Met transparantie, eerlijkheid en openheid. En weet je, dit levert mij ook weer een gevoel van significantie op. Dus deze is nog steeds belangrijk voor mij, maar omdat ik deze chronologische volgorde aangepast heb, is er zo een immens verschil ontstaan. Mooi he!

Aan het einde van dag 1 (rond 23:30 uur) schreven wij onze eigen beperkende gedachtes op een houten plankje en deze sloegen we doormidden. Om létterlijk door je eigen belemmerende overtuigingen heen te slaan. De beelden hiervan krijg je uiteraard te zien op mijn social media kanalen! Héél gaaf!

Dag 2. Momentum: Closing the gap

Het belangrijkste wat ik op dag 2 heb geleerd, zijn de volgende dingen:

 1. Het belang van specifieke vragen. Vragen stellen doe ik mijn hele leven al heel veel, alleen hoe stel je je vraag is natuurlijk ook heel belangrijk. Hoe specifieker je vraag, hoe specifieker je antwoord.
 2. Vraag om hulp. En vraag om de juiste hulp. Ik heb laatst bijvoorbeeld met een vriend afgesproken die héél goed is in het gecenterd blijven. Daar bedoel ik mee dat hij volledig in zijn eigen energie staat en heel mooi gegrond en geankerd is. Daarnaast voelde ik bij mijzelf van alles gebeuren als ik bij hem was (ik hoor je denken die is verliefd, hahaha, eerlijk dat heb ik inderdaad zelf ook gedacht maar dat is het zeker niet) ik heb met hem afgesproken om met hem te delen wat ik voel en wat er in mij omgaat en waar ik zo naar op kijk bij hem. We hebben een hele avond zitten kletsen en ik heb zóveel geleerd en zóveel handvatten gekregen. En sindsdien ben ik zo aan het groeien in het gecenterd worden, zijn en blijven, wat voor mij heel belangrijk is. Dus, wie kan/weet/doet al waar jij hulp bij zou kunnen gebruiken/wat jou zou willen leren, en vraag die persoon om hulp.

Dag 3. Transformation: Eliminate inner conflicts

Een hele bijzondere, intense en emotionele dag. Tony wint er geen doekjes om (I love that!) en neemt je in een sneltreinvaart mee door jouw proces. Middels een bepaalde techniek, die ik vorig jaar tijdens mijn NLP opleidingen ook heb ervaren bij Rutney, ga je figuurlijk de toekomst in. 1, 3, 5, 10, 20 jaar met de gedachtes die jou op dit moment tegen houden om te doen wat je wilt doen, om welke reden dan ook.

Je wordt meegenomen in een proces wie je allemaal verloren bent, welke relaties verbroken zijn, wie je pijn gedaan hebt en welke kansen je allemaal wel niet bent misgelopen als je ervoor kiest om deze gedachte in stand te houden met je hoofd. Leuk? Hell no. Werkt het? Hell yes! Ons brein is geprogrammeerd om te overleven, logisch toch? En pijn valt niet onder overleven, volg je me nog? Dus overal waar jouw brein mogelijk gevaar detecteert, zal jouw brein er alles aan doen om je daar weg te houden. Denk maar eens aan dat stemmetje dat je wel eens kunt horen ‘zou je dat nou wel doen?’ Zie het een beetje als het engeltje/duiveltje verhaal. De een is niet goed en de ander is niet slecht.

We hebben ze beide nodig, dit zorgt voor balans. Maar als je iets wilt is het handig om bewust te zijn hiervan en waarom jouw brein doet wat die doet, als jij op het punt staat iets ‘potentieel gevaarlijks te doen’. Wanneer je je niet bewust bent van dit proces is het lastiger om een andere weg in te slaan.

Maar nu ik je bewust mag maken van dit proces is het heel interessant om eens bewust te gaan observeren. Ik nodig je graag uit om eens bewust te luisteren naar jouw engeltje/duiveltje wanneer je met een idee komt. Enjoy!

Day 4. Vitality: The power of your new identity

Deze dag hebben we veel geleerd over vitaliteit en gezondheid. Ik ben al paar jaar vegetarisch. Die beslissing heb ik genomen toen er bij reuma vastgelegd was. Ik ben wél flexibel en niet heel erg streng. Af en toe gun ik mezelf een lekker stukje vlees. Ik ga dan wel altijd naar de slager, want die keer dat ik vlees eet maak ik er ook echt een feestje van.

Maar, op dag 4 heb ik ook weer veel geleerd over de vleesindustrie. En niet de gewone vleesindustrie, maar de vleesindustrie waar dieren gefokt worden voor ons mensen. En hoe de dieren hier behandeld worden is té bizar voor woorden. En ik vertel je dit niet om je te choqueren (ik heb op dag 4 videobeelden gezien waar ik héél erg van geschrokken ben), maar ik vertel je dit wel omdat ik dit belangrijk vind en mijn geleerde les met jou wil delen.

Doordat deze dieren zo behandeld worden, hebben ze continu stress. Ze krijgen voeding die ze in de wilde natuur niet zouden eten/drinken, ze krijgen hormonen en antibiotica toegediend en de stresshormonen van deze dieren zijn immens hoog. Dit stuk is heel belangrijk: wanneer jij als mens vlees eet van een dier dat hoge levels van stresshormonen heeft, is dit exact wat jij consumeert! Je eet een stukje vlees waar niet goed voor is gezorgd, je eet een stuk vlees van een dier dat niet goed behandeld is en je eet een stuk vlees van een dier dat niets anders dan verdriet, pijn en stress heeft gekend. Dit betekent dat jij deze hoge niveaus van stress óók binnen krijgt. Dit is niet bevorderlijk voor je gezondheid, je welzijn óf je staat van zijn. Dus ik heb gisteren weer op bewust niveau geleerd hoe belangrijk het is om te weten wat je consumeert en vooral waar het vandaan komt.

IMG-20201026-WA0031.jpg

Ik sluit natuurlijk graag positief met je af. Ik heb dag 4 afgesloten in de tent van Sabrine, in Ter Aar. Ik heb Sabrine via Instagram leren kennen en wij hebben elkaar gisteren voor het eerst echt ontmoet. Sabrine doet reiki, geeft zoals eerder gezegd ceremonies en organiseert en begeleidt circles en gatherings.

Sabrine is Intuïtief Mentor. Ze begeleidt vrouwen naar binnen in hun eigen binnenwereld zodat ze de buitenwereld mogen leren omarmen. Haar intentie is om een welkom en thuisgevoel te creëren in ieders binnenwereld, je hart, zodat jij alle ruimte krijgt om verbinding te krijgen met jouw ware, authentieke en liefdevolle zelf. In je binnenwereld maak je weer verbinding met je authentieke ik. De ‘ik’ die je altijd bent geweest, sinds je geboorte en gaandeweg is weggestopt. Het ultieme doel is connectie (be)houden met jezelf.

Dit doet ze via 1:1 intuïtieve mentorschap en/of via haar Heartspace Community waar je gaat versnellen in je (spirituele) groei, vertragen en integreren in het nu. Gegronde en praktische spiritualiteit in combinatie met plant medicijnen als cacao en essentiële oliën, healing en rituelen en ceremonies. "Met heel je hart terug komen bij jezelf." En: Sabrine en ik zijn op dezelfde dag jarig! Hoe bijzonder is dat?!

Dankjewel weer voor je liefde en respect en dat je de tijd hebt genomen om mijn verhaal weer te lezen. Zoals altijd vind ik het leuk als je even onder de reacties een reactie achterlaat en als deze blog interessant of leerzaam voor je was, deel het dan zeker en help anderen.

Ben je benieuwd hoe zo'n total immersion eruitziet? Check dan snel mijn nieuwste vlog! 

Much love & care

Naomi

Over Op reis met Naomi

Naomi Zoutman (27) doet dingen graag net even iets anders. Toen ze haar tijdelijke woning uit moest, maakte ze dan ook niet de gebruikelijke keuze om een andere woning te zoeken. In plaats daarvan besloot de Alphense het avontuur met beide handen aan te grijpen: ze trekt backpackend door Nederland en deelt haar avonturen en ervaringen via Alphens.nl. Haar hele verhaal lees je hier. Alle blogs en vlogs van Naomi vind je hier

Volg Naomi ook op Instagram en Facebook, waar ze regelmatig zal posten over haar ervaringen. Weet jij een adres waar Naomi een paar dagen zou kunnen verblijven? Laat het haar dan weten! 


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws