mboRijnland

Opa en Oma Dag op mboRijnland

Praten: niets zo belangrijk in de samenleving als dat. In de zorg al helemaal. Om de kloof tussen jong en oud te overbruggen, nodigde mboRijnland in Alphen aan den Rijn opa’s en oma’s uit om met eigen ogen te zien wat hun kleinkinderen leren bij de opleiding Verpleegkunde. "Het is geweldig werk."  

"Er komen veel meer aspecten bij het vak kijken, maar het simpele gesprekje met de patiënt was voor mij dé reden om in de verpleging te gaan. Het is zó belangrijk: hoe gaat het met u, kan ik iets voor u doen?" Aan het woord is Hans Ydema, van origine verpleegkundige en nu opleider van de nieuwe generaties verplegers. De Opa en Oma Dag van mboRijnland is zijn initiatief. "Ze doen het op het kinderdagverblijf en op de basisschool, dus ik dacht: waarom doen wij het niet?" Plan was om 1 of 2 ouderen uit te nodigen, maar algauw wilden zo veel studenten hun grootouders erbij hebben dat er op 18 oktober zo’n 20 de eerste Opa en Oma Dag bijwonen. "Het is flink uit de hand gelopen en daar ben ik best een beetje trots op", lacht Ydema.

Het leidt tot een geanimeerde middag, waarbij studenten demonstreren hoe zij zorgtaken verrichten en tekst en uitleg geven. Ook zijn er workshops van onder meer een kapper en een nagelstylist en is er een demonstratie van hulpmiddelen. Studenten Helpende Zorg en Welzijn voorzien de gasten van drankjes. Oma Corrie Gabriëls is blij dat ze erbij is. "Twee kleindochters zitten hier op school en ze komen altijd met verhalen over hun opleiding. Nu heb ik er een beeld bij." Een goed initiatief dus, vindt ook kleindochter Femke Gabriëls. "Ik kan opa en oma alles laten zien en uitleggen. Dat praat een stuk makkelijker."

Elvis en Boef
Studenten hangen aan de lippen van ouderen die hun verhaal vertellen. "Dat is precies wat we willen bereiken", zegt Ydema. "Door te praten ga je elkaar begrijpen, maar praten is wel iets wat je moet oefenen."Hij heeft met dia’s de generatiekloof inzichtelijk gemaakt: de jongeren kennen Margaret Thatcher en Elvis Presley niet, de ouderen weten niet wie Boef en Famke Louise zijn. "Dus kun je veel van elkaar leren. Niet alleen onze studenten van de opa’s en oma’s, het werkt ook andersom: wat betekent het om in deze tijd jong te zijn?" Tevreden constateert hij: "De verhalen van de ouderen maken indruk."

De Opa en Oma Dag kan rekenen op veel enthousiasme van de aanwezigen en is voor herhaling vatbaar. Doel van mboRijnland is de maatschappij in de school te halen, met innovatief en inclusief onderwijs. Iedereen is onderdeel van de maatschappij, dus ook ouderen. Bovendien krijgen de studenten in hun werkende leven veel met ouderen te maken. Oma Corrie vindt het mooi wat Femke doet, al weet ze dat het soms wordt ondergewaardeerd. "Verpleegkundige is een geweldig beroep, ze zijn hartstikke nodig." Over de salarissen in de zorg zegt Femke: "Misschien wordt het beter als ik van school kom, maar als een zieke gezond naar huis kan word ik daar veel blijer van dan van een berg geld."


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Politiek vandaag 12:32

Gemeenteraadsvergadering donderdag 25 april

De Alphense gemeenteraad vergadert een keer in de maand. De meeste onderwerpen staan als hamerstuk op de agenda en worden niet besproken, omdat dit eerder tijdens een raadscommissievergadering is gebeurd en de politieke partijen het in grote meerderheid eens zijn. Hieronder een lijst met op donderdag 25 april genomen besluiten.

Overige vandaag 11:59

Nieuwe supermarkt geopend in Driehoorne: Food Lovers Lekker Makkelijk

Donderdag 25 april heeft Mark Vriezema samen met zijn gezin en medewerkers het stokje overgenomen van Anton van Rijn en zet daarmee dit mooie initiatief voort. Voor de bewoners van Driehoorne een fantastische winkel aan huis met zelfs de mogelijkheid om boodschappen te laten bezorgen.

Politiek vandaag 11:01

Raad wil meer Hbo-studenten als stagiair in Alphen

De Alphense gemeenteraad vindt dat er te weinig aandacht is voor het bieden van stageplekken en voor samenwerkingsverbanden tussen bedrijfsleven, inclusief gemeente, en het Hbo. Daarom heeft de raad een motie ingediend om een praktische manier te vinden om dit toch voor elkaar te krijgen.

Maatschappelijk vandaag 10:31

Nieuw 'Educatief Out of Art Museum' in Alphen aan den Rijn

Een uniek initiatief om kunst te ervaren en te waarderen, het Educatief Out of Art Museum, opende op 18 april in de Galerie & Kunstuitleen van Atelier Verfstreken. Het museum presenteert kunstwerken van kunstenaars met een verstandelijke beperking en biedt bezoekers de mogelijkheid om kunst op een interactieve manier te ontdekken en te beleven.

Advertorial Evenementen vandaag 09:15

Danjil op Sama Sama Maluku Festival

De in Alphen geboren Danjil Tuhumena is allang geen onbekende meer in onze regio. De carrière van Danjil begon als 3-jarige drummer in de familie band ‘The Family Song’. Na het veel te vroege overlijden van vader Marcus Tuhumena stopte The Family Song en is Danjil zijn muzikale weg blijven volgen.

Politiek gisteren 17:44

Nieuw Elan wil handhaven van fietsverbod in Van Mandersloostraat

Tot grote ergernis van ondernemers en bewoners van de Van Mandersloostraat wordt het fietsverbod hier niet gehandhaafd. Met enige regelmaat zoeven er fietsen en scooters voorbij tijdens de uren dat het gebied uitsluitend bestemd is voor voetgangers. Nieuw Elan wil nu dat hier meer aan wordt gedaan.