Archief Oud Alphen

Oud Alphen: het kunstwerk ‘Apollo’ op het Europaplein

Tegenwoordig vind je er bomen en andere beplanting, maar dat was ruim twintig jaar geleden wel anders. Midden op het Europaplein stond toen het omstreden kunstwerk ‘Apollo’. Het was misschien wel het meeste originele kunstwerk ooit in Alphen. Kun jij het je nog herinneren?

Het kunstwerk ‘Apollo’ was van de hand van kunstenaar Lex Wechgelaar. Wat het moest voorstellen? Een moderne uitgave van het beeld ‘De Gezonde God Apollo’ in de tuinen van het paleis in het Franse Versailles. Wechgelaar had de strijdwagen van Apollo met paarden ervoor vervangen door een caravan getrokken door vier Citroën 2 CV’s (lelijke eendjes). De goddelijke beelden, slangen en dolfijnen hebben in het eigentijdse werk plaats gemaakt voor playmobiel-poppen, vangrails en vliegtuigbommen. Apollo zelf was een meer dan levensgrote Playmobil.

In het conservatieve Alphen bleek er weinig waardering voor dit bijzondere object. Het staat in de geschiedenisboeken dan ook bekend als een zwaar omstreden kunstobject. In juni 1997 werd het in verval geraakte kunstwerk nog gered van de sloophamer, waarvoor de belangstelling van buitenlandse fans van Citroën één van de voornaamste redenen was. Tijdens een internationale bijeenkomst in de zomer van 1997 wilden zij het kunstwerk graag nog een keer bezichtigen.

Een jaar later wachtte ‘Apollo’ een ander lot. Dat de gemeenteraad en vele omwonenden geen fan waren van het kunstwerk was al langer bekend, maar aangezien er geen overeenstemming tussen de toenmalige wethouder en de Citroënclub bereikt kan worden over het opknappen van het kunstwerk, werd besloten dat ‘Apollo’ rijp was voor de sloop. De rotonde is tegenwoordig voorzien van het nodige groen. Wat rest van het kunstwerk is deze zeldzame foto.

Meer weten over het verleden van Alphen aan den Rijn? Lees alle artikelen van onze rubriek Oud Alphen.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Sport vandaag 16:16

Oud-trainer Alphense Boys Remco Tuinenburg (51) nieuwe hoofdtrainer van ARC

Remco Tuinenburg wordt met ingang van volgend seizoen de nieuwe hoofdtrainer van ARC. Daarmee volgt hij Mark Evers op, die onlangs aankondigde aan zijn laatste seizoen bij de club bezig te zijn. Met Tuinenburg haalt de Alphense Racing Club een man van de club in huis: hij was in eerdere perioden al (jeugd)speler, jeugdtrainer en trainer van diverse selecties bij de Alphense Racing.

Maatschappelijk vandaag 15:24

Kerstpakkettenactie: 350 kerstpakketten naar Alphenaren die dat nodig hebben

Ook dit jaar wordt door het Diaconaal Platform Alphen de Kerstpakkettenactie georganiseerd om plaatsgenoten die een steuntje in de rug verdienen een kerstpakket te bezorgen. Er worden 350 kerstpakketten uitgedeeld aan Alphenaren die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. 

Advertorial Evenementen vandaag 11:53

Ga knallend de Kerstdagen in met Club Maggie XXL

Heb jij nog geen plannen voor Kerstavond? Dan ben je bij Maggie Blue aan het goede adres. Op 24 december komt het restaurant met een speciale editie van Club Maggie. Heb jij je kaarten al bemachtigd?