Archief Oud Alphen

Oud Alphen: het kunstwerk ‘Apollo’ op het Europaplein

Tegenwoordig vind je er bomen en andere beplanting, maar dat was ruim twintig jaar geleden wel anders. Midden op het Europaplein stond toen het omstreden kunstwerk ‘Apollo’. Het was misschien wel het meeste originele kunstwerk ooit in Alphen. Kun jij het je nog herinneren?

Het kunstwerk ‘Apollo’ was van de hand van kunstenaar Lex Wechgelaar. Wat het moest voorstellen? Een moderne uitgave van het beeld ‘De Gezonde God Apollo’ in de tuinen van het paleis in het Franse Versailles. Wechgelaar had de strijdwagen van Apollo met paarden ervoor vervangen door een caravan getrokken door vier Citroën 2 CV’s (lelijke eendjes). De goddelijke beelden, slangen en dolfijnen hebben in het eigentijdse werk plaats gemaakt voor playmobiel-poppen, vangrails en vliegtuigbommen. Apollo zelf was een meer dan levensgrote Playmobil.

In het conservatieve Alphen bleek er weinig waardering voor dit bijzondere object. Het staat in de geschiedenisboeken dan ook bekend als een zwaar omstreden kunstobject. In juni 1997 werd het in verval geraakte kunstwerk nog gered van de sloophamer, waarvoor de belangstelling van buitenlandse fans van Citroën één van de voornaamste redenen was. Tijdens een internationale bijeenkomst in de zomer van 1997 wilden zij het kunstwerk graag nog een keer bezichtigen.

Een jaar later wachtte ‘Apollo’ een ander lot. Dat de gemeenteraad en vele omwonenden geen fan waren van het kunstwerk was al langer bekend, maar aangezien er geen overeenstemming tussen de toenmalige wethouder en de Citroënclub bereikt kan worden over het opknappen van het kunstwerk, werd besloten dat ‘Apollo’ rijp was voor de sloop. De rotonde is tegenwoordig voorzien van het nodige groen. Wat rest van het kunstwerk is deze zeldzame foto.

Alle artikelen over Oud Alphen vind je hier.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Theater vandaag 10:56

Superjuffie vliegt naar Theater Castellum

Woensdag 5 oktober is het de Dag van de Leraar. Castellum heeft een wel heel bijzondere juf die naar het theater komt vliegen, namelijk Superjuffie.

Werken vandaag 09:33

De nieuwste vacatures van week 39

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier. 

Advertorial Maatschappelijk gisteren 15:35

Stop financiële uitbuiting bij ouderen

Elk jaar worden in Nederland zo’n 30.000 senioren slachtoffer van financiële uitbuiting. Rabobank wil dit financieel misbruik bespreekbaar maken en het helpen te voorkomen.  

Limesjaar 2022 gisteren 11:54

ROMEINEN Amforen

Amforen zijn grote kruiken met twee oren en een spits toelopende onderkant. Ze zijn voor de Romeinen heel belangrijk voor opslag en vervoer van vooral voedsel. In het Alphense stadshart zijn fragmenten opgegraven van een aantal verschillende typen amforen.