Archief Oud Alphen

Oud Alphen: het kunstwerk ‘Apollo’ op het Europaplein

Tegenwoordig vind je er bomen en andere beplanting, maar dat was ruim twintig jaar geleden wel anders. Midden op het Europaplein stond toen het omstreden kunstwerk ‘Apollo’. Het was misschien wel het meeste originele kunstwerk ooit in Alphen. Kun jij het je nog herinneren?

Het kunstwerk ‘Apollo’ was van de hand van kunstenaar Lex Wechgelaar. Wat het moest voorstellen? Een moderne uitgave van het beeld ‘De Gezonde God Apollo’ in de tuinen van het paleis in het Franse Versailles. Wechgelaar had de strijdwagen van Apollo met paarden ervoor vervangen door een caravan getrokken door vier Citroën 2 CV’s (lelijke eendjes). De goddelijke beelden, slangen en dolfijnen hebben in het eigentijdse werk plaats gemaakt voor playmobiel-poppen, vangrails en vliegtuigbommen. Apollo zelf was een meer dan levensgrote Playmobil.

In het conservatieve Alphen bleek er weinig waardering voor dit bijzondere object. Het staat in de geschiedenisboeken dan ook bekend als een zwaar omstreden kunstobject. In juni 1997 werd het in verval geraakte kunstwerk nog gered van de sloophamer, waarvoor de belangstelling van buitenlandse fans van Citroën één van de voornaamste redenen was. Tijdens een internationale bijeenkomst in de zomer van 1997 wilden zij het kunstwerk graag nog een keer bezichtigen.

Een jaar later wachtte ‘Apollo’ een ander lot. Dat de gemeenteraad en vele omwonenden geen fan waren van het kunstwerk was al langer bekend, maar aangezien er geen overeenstemming tussen de toenmalige wethouder en de Citroënclub bereikt kan worden over het opknappen van het kunstwerk, werd besloten dat ‘Apollo’ rijp was voor de sloop. De rotonde is tegenwoordig voorzien van het nodige groen. Wat rest van het kunstwerk is deze zeldzame foto.

Alle artikelen over Oud Alphen vind je hier.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Alphens Magazine 2021 gisteren 16:50

‘Het bunkertje’ onder de Salvatorikerk verdwijnt

We schrijven 1969 als na een innige samenwerking tussen de Hervormde en Alphense kerken onder de Salvatorikerk een jeugdsociëteit genaamd ‘Het Bunkertje’ haar deuren opent. Uitgangspunt was de jeugd vanaf 18 jaar elkaar te laten ontmoeten en ze zodoende weghouden van Café Markx en Midas. 

Coronavirus in Alphen gisteren 15:43

GGD adviseert eerste tweede prik na coronabesmetting, maar waarom?

Het callcenter van de GGD wordt veel gebeld door mensen die corona hebben gehad en één vaccinatie hebben. Zij vragen zich af of zij beter een tweede prik of een boosterprik kunnen halen. “Ons advies is om een tweede prik te halen”, aldus de GGD. Maar waarom is dat?

Oud Alphen gisteren 14:26

Oud Alphen: de Alphense brug door de jaren heen

De Alphense brug bestaat in vele gedaantes al eeuwenlang. De oudste beschrijvingen vertellen van een stenen brug met twee bogen, waar kleine schepen onder door konden varen.

Alphens Magazine 2021 gisteren 12:01

Terugblik: megajacht van 94 meter vaart door Alphen aan den Rijn

Een aantal keer per jaar vaart er een megajacht door de Alphense wateren. Ondanks dat dit betekent dat de bruggen langer open staan, kijken Alphenaren altijd erg uit naar het bewonderen van de megajachten. Het megajacht dat afgelopen april voorbij kwam varen, zal bij niemand onopgemerkt zijn gebleven. Viva voer toen door Alphen aan den Rijn richting zee voor een proefvaart. En dat was behoorlijk passen en meten, want het megajacht had een lengte van maar liefst 94 meter. 

Advertorial Winkels gisteren 10:39

De wijncursussen bij La Bodega ’87 gaan weer beginnen!

Heb jij altijd al meer willen leren over wijn? Doe dan nu mee met de wijncursussen van La Bodega ’87! Onder begeleiding van bevoegd en ervaren gastronomie docent en register vinoloog Ton Wortelboer ontdek je de bijzondere wereld van wijn.