Pixabay

Positief getest? GGD Hollands Midden belt dan niet meer

Vanwege het hoge aantal coronabesmettingen in de regio, kan GGD Hollands Midden geen uitgebreid bron- en contactonderzoek meer doen. Positief geteste mensen worden voortaan niet meer gebeld, maar gemaild.

“Er komen dagelijks heel veel nieuwe besmettingen bij. Afgelopen week testte 7312 personen uit de regio positief. Door die explosieve groei van 52% is het niet meer haalbaar om besmettingen aan elkaar te koppelen of te herleiden”, aldus GGD Hollands Midden. “We hebben de afgelopen weken nog met man en macht geprobeerd om in ieder geval de clusters binnen de verzorgings-, verpleeghuizen en thuiszorg in beeld te houden, maar ook dit was afgelopen week niet meer uitvoerbaar.”

Een van de gevolgen is dat de GGD Hollands Midden zorginstellingen niet meer kan waarschuwen en informeren over besmettingen. “De zorginstellingen in Hollands Midden hebben afgelopen week een brief ontvangen van de GGD Hollands Midden over de situatie. De instellingen zijn nu vooral zelf verantwoordelijk voor het instellen van extra maatregelen op hun locatie(s). Wel kunnen instellingen bij de GGD terecht voor vragen en advies.”

Problemen bij testafspraak maken

Het loopt storm met het afnemen van coronatesten bij GGD Hollands Midden. “Er worden nog steeds erg veel afspraken gemaakt voor een coronatest. Hierdoor zijn de telefoonlijnen vaak overbezet en lukt het ook niet om snel een online afspraak te maken. Het advies is om het later nog eens te proberen.” Er zijn drie redenen waarom het niet altijd lukt om een afspraak te maken.

De eerste reden is het landelijke online boekingssysteem. “Dit boekingssysteem voor testafspraken reserveert drie tijden waarvan er uiteindelijk één geboekt wordt. Zodra die boeking is gedaan, komen die andere twee tijdstippen weer vrij. Daarom kan het zo zijn dat je een scherm krijgt dat er geen testmogelijkheden zijn. Terwijl er een aantal minuten later opeens wel plek volgens het systeem. Het advies is dan ook om het later nog eens te proberen. Met name de vroege ochtend en avond zijn tijden waarop het vaker wel lukt.”

De tweede reden waarom een afspraak maken soms niet lukt heeft te maken met de capaciteit bij de laboratoria. “Op dit moment is er niet meer laboratoriumcapaciteit beschikbaar voor het analyseren van testen. Daarom kan de GGD niet meer testmogelijkheden aanbieden. De GGD is druk bezig om te zoeken naar nieuwe mogelijkheden. Pas als er meer capaciteit gevonden is kunnen er weer meer testen worden afgenomen. Als die nieuwe capaciteit er is, opent de GGD Hollands Midden testlocaties op nieuwe plekken in de regio. Zo is er voor iedere inwoner een testlocatie beschikbaar binnen 15 minuten rijden.”

De derde reden is dat het voor het uitbreiden van de testcapaciteit ook noodzakelijk is dat er extra personeel komt. De GGD Hollands Midden is druk bezig met het werven van nieuw personeel, maar dit is lastig in de huidige arbeidsmarkt.

Aanpassing quarantainebeleid

Het beleid over de leefregels is vrijdag 19 november aangepast. “Huisgenoten moeten vanaf nu tien dagen in quarantaine. Ook als zij volledig gevaccineerd zijn en/of corona hebben gehad. Zij kunnen zich 5 dagen na het laatste contact laten testen om eerder uit quarantaine te kunnen.”

Het nieuwe quarantainebeleid geldt ook voor onderwijspersoneel en kinderen van alle leeftijden, ongeacht of zij eerder al corona hebben gehad. Alleen voor huisgenoten die minder dan 8 weken geleden zelf corona hadden geldt het quarantaineadvies niet. 

Voor zorgmedewerkers die beschermd zijn tegen corona en onmisbaar zijn voor hun werk, geldt een aangepast advies. “Zij gaan in quarantaine en laten zich zo snel mogelijk testen. Zij doen ook nog een test op dag 5. Als de eerste test negatief is en zij geen klachten hebben kunnen zij, in overleg met de werkgever, met persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) werken.”


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Politiek vandaag 12:32

Gemeenteraadsvergadering donderdag 25 april

De Alphense gemeenteraad vergadert een keer in de maand. De meeste onderwerpen staan als hamerstuk op de agenda en worden niet besproken, omdat dit eerder tijdens een raadscommissievergadering is gebeurd en de politieke partijen het in grote meerderheid eens zijn. Hieronder een lijst met op donderdag 25 april genomen besluiten.

Overige vandaag 11:59

Nieuwe supermarkt geopend in Driehoorne: Food Lovers Lekker Makkelijk

Donderdag 25 april heeft Mark Vriezema samen met zijn gezin en medewerkers het stokje overgenomen van Anton van Rijn en zet daarmee dit mooie initiatief voort. Voor de bewoners van Driehoorne een fantastische winkel aan huis met zelfs de mogelijkheid om boodschappen te laten bezorgen.

Politiek vandaag 11:01

Raad wil meer Hbo-studenten als stagiair in Alphen

De Alphense gemeenteraad vindt dat er te weinig aandacht is voor het bieden van stageplekken en voor samenwerkingsverbanden tussen bedrijfsleven, inclusief gemeente, en het Hbo. Daarom heeft de raad een motie ingediend om een praktische manier te vinden om dit toch voor elkaar te krijgen.

Maatschappelijk vandaag 10:31

Nieuw 'Educatief Out of Art Museum' in Alphen aan den Rijn

Een uniek initiatief om kunst te ervaren en te waarderen, het Educatief Out of Art Museum, opende op 18 april in de Galerie & Kunstuitleen van Atelier Verfstreken. Het museum presenteert kunstwerken van kunstenaars met een verstandelijke beperking en biedt bezoekers de mogelijkheid om kunst op een interactieve manier te ontdekken en te beleven.

Advertorial Evenementen vandaag 09:15

Danjil op Sama Sama Maluku Festival

De in Alphen geboren Danjil Tuhumena is allang geen onbekende meer in onze regio. De carrière van Danjil begon als 3-jarige drummer in de familie band ‘The Family Song’. Na het veel te vroege overlijden van vader Marcus Tuhumena stopte The Family Song en is Danjil zijn muzikale weg blijven volgen.

Politiek gisteren 17:44

Nieuw Elan wil handhaven van fietsverbod in Van Mandersloostraat

Tot grote ergernis van ondernemers en bewoners van de Van Mandersloostraat wordt het fietsverbod hier niet gehandhaafd. Met enige regelmaat zoeven er fietsen en scooters voorbij tijdens de uren dat het gebied uitsluitend bestemd is voor voetgangers. Nieuw Elan wil nu dat hier meer aan wordt gedaan.