Pixabay

Positief getest? GGD Hollands Midden belt dan niet meer

Vanwege het hoge aantal coronabesmettingen in de regio, kan GGD Hollands Midden geen uitgebreid bron- en contactonderzoek meer doen. Positief geteste mensen worden voortaan niet meer gebeld, maar gemaild.

“Er komen dagelijks heel veel nieuwe besmettingen bij. Afgelopen week testte 7312 personen uit de regio positief. Door die explosieve groei van 52% is het niet meer haalbaar om besmettingen aan elkaar te koppelen of te herleiden”, aldus GGD Hollands Midden. “We hebben de afgelopen weken nog met man en macht geprobeerd om in ieder geval de clusters binnen de verzorgings-, verpleeghuizen en thuiszorg in beeld te houden, maar ook dit was afgelopen week niet meer uitvoerbaar.”

Een van de gevolgen is dat de GGD Hollands Midden zorginstellingen niet meer kan waarschuwen en informeren over besmettingen. “De zorginstellingen in Hollands Midden hebben afgelopen week een brief ontvangen van de GGD Hollands Midden over de situatie. De instellingen zijn nu vooral zelf verantwoordelijk voor het instellen van extra maatregelen op hun locatie(s). Wel kunnen instellingen bij de GGD terecht voor vragen en advies.”

Problemen bij testafspraak maken

Het loopt storm met het afnemen van coronatesten bij GGD Hollands Midden. “Er worden nog steeds erg veel afspraken gemaakt voor een coronatest. Hierdoor zijn de telefoonlijnen vaak overbezet en lukt het ook niet om snel een online afspraak te maken. Het advies is om het later nog eens te proberen.” Er zijn drie redenen waarom het niet altijd lukt om een afspraak te maken.

De eerste reden is het landelijke online boekingssysteem. “Dit boekingssysteem voor testafspraken reserveert drie tijden waarvan er uiteindelijk één geboekt wordt. Zodra die boeking is gedaan, komen die andere twee tijdstippen weer vrij. Daarom kan het zo zijn dat je een scherm krijgt dat er geen testmogelijkheden zijn. Terwijl er een aantal minuten later opeens wel plek volgens het systeem. Het advies is dan ook om het later nog eens te proberen. Met name de vroege ochtend en avond zijn tijden waarop het vaker wel lukt.”

De tweede reden waarom een afspraak maken soms niet lukt heeft te maken met de capaciteit bij de laboratoria. “Op dit moment is er niet meer laboratoriumcapaciteit beschikbaar voor het analyseren van testen. Daarom kan de GGD niet meer testmogelijkheden aanbieden. De GGD is druk bezig om te zoeken naar nieuwe mogelijkheden. Pas als er meer capaciteit gevonden is kunnen er weer meer testen worden afgenomen. Als die nieuwe capaciteit er is, opent de GGD Hollands Midden testlocaties op nieuwe plekken in de regio. Zo is er voor iedere inwoner een testlocatie beschikbaar binnen 15 minuten rijden.”

De derde reden is dat het voor het uitbreiden van de testcapaciteit ook noodzakelijk is dat er extra personeel komt. De GGD Hollands Midden is druk bezig met het werven van nieuw personeel, maar dit is lastig in de huidige arbeidsmarkt.

Aanpassing quarantainebeleid

Het beleid over de leefregels is vrijdag 19 november aangepast. “Huisgenoten moeten vanaf nu tien dagen in quarantaine. Ook als zij volledig gevaccineerd zijn en/of corona hebben gehad. Zij kunnen zich 5 dagen na het laatste contact laten testen om eerder uit quarantaine te kunnen.”

Het nieuwe quarantainebeleid geldt ook voor onderwijspersoneel en kinderen van alle leeftijden, ongeacht of zij eerder al corona hebben gehad. Alleen voor huisgenoten die minder dan 8 weken geleden zelf corona hadden geldt het quarantaineadvies niet. 

Voor zorgmedewerkers die beschermd zijn tegen corona en onmisbaar zijn voor hun werk, geldt een aangepast advies. “Zij gaan in quarantaine en laten zich zo snel mogelijk testen. Zij doen ook nog een test op dag 5. Als de eerste test negatief is en zij geen klachten hebben kunnen zij, in overleg met de werkgever, met persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) werken.”


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Evenement vandaag 09:42

Mis het niet: Scoor nu je tickets voor het ultieme Lekker Hollands feest!

Op zaterdag 22 juni is het tijd voor een fantastisch Hollands feest met topartiesten! Kom langs en geniet van een dag vol Nederlandse gezelligheid en muziek. Tickets zijn nu beschikbaar, maar wees er snel bij, want de pre-order tickets zijn al uitverkocht! Voor vroege vogels is er een speciale Hollandse deal voor slechts €19,95!

Sport gisteren 16:11

Opening buurtsportvereniging Kerk en Zanen

Op 3 juli vindt van 14:00 – 16:00 uur de opening van de buurtsportvereniging in Kerk en Zanen plaats. Een buurtsportvereniging is een plek waar inwoners elkaar kunnen ontmoeten en samen kunnen bewegen. De vereniging wordt georganiseerd door en met inwoners in de wijk.

Werken gisteren 12:59

Vacatureoverzicht week 24: nieuwste vacatures

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier.