Raad wil inwoners betrekken bij Alphen aardgasvrij

Alphen aan den Rijn moet in 2050 aardgasvrij zijn. Daarover zijn wethouder Erik van Zuylen en de gemeenteraad het roerend eens. De raad maakt zich echter zorgen om de manier waarop de inwoners hierbij worden betrokken. Van Zuylen kon dit echter zo goed uitleggen, dat hij nu unaniem wordt gesteund bij zijn beleid.

Tijdens de raadscommissievergadering over het Afwegingskader Warmte hadden verschillende politieke partijen moeite met het communicatie- en participatietraject. Wethouder Van Zuylen beloofde een brief met een duidelijke uitleg. Die brief kwam en de gemeenteraad was gerustgesteld. Het beleidsstuk met als belangrijkste onderdeel 'Alphen aardgasvrij' werd donderdag 15 oktober unaniem gesteund door de gemeenteraad.

Voor de verschillende partijen is de keuzevrijheid van bewoners erg belangrijk, voor andere partijen staat het buiten kijf dat jongeren moeten worden betrokken bij het langlopende project. Beide zaken worden door Van Zuylen erkend. "De eerste stap is nu een vragenlijst die we via het Alphenpanel en huis-aan-huis verspreiden. Ook is het plan om een aantal webinars voor iedereen te organiseren. In coronatijd kunnen we niet de wijken in, dat proberen we nu online te ondervangen."

De wethouder benadrukte dat er nog helemaal niets verplicht wordt. Maar: "Wachten is niet goed, temeer omdat we het Klimaatakkoord als gemeente hebben ondertekend." De eerste stap is de vragenlijst voor de inwoners. De tweede stap wordt een warmtekaart per wijk die volgend jaar klaar moet zijn.
"Het is een lerend beleid en een flexibele strategie is belangrijk", aldus Van Zuylen. "We moeten echter wel meters maken."


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Verkeer en vervoer vandaag 15:02

Veilig op de weg met goede gladheidbestrijding

Vrijdag 29 oktober rijden de medewerkers van de gladheidbestrijding als voorproef alle strooiroutes binnen de gemeente Alphen aan den Rijn. Zonder zout natuurlijk.

Coronavirus in Alphen vandaag 13:28

Meer en strenger handhaven op coronamaatregelen: “De situatie is zorgelijk”

In heel Nederland zullen veiligheidsregio’s meer en strenger gaan handhaven op de coronamaatregelen. Mensen worden niet langer aangesproken op hun gedrag, maar krijgen gelijk een waarschuwing of een boete. Burgemeester Liesbeth Spies staat achter het besluit. “Diegene die de maatregelen nu nog aan zijn laars lapt, wordt eerder aangepakt.”

Advertorial Blog Overige vandaag 12:37

Een mannen coach helpt jou zijn wie je wil zijn

Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen om de vraag waarom ik nu juist mannen coach ben geworden, te beantwoorden. Ten eerste werk ik graag met mannen en steek ik graag met mijn hoofd boven dat maaiveld (lees: de vele coaches) uit. En ten tweede, want er is altijd een diepere laag aanwezig, wil ik het taboe doorbreken dat mannen niet emotioneel mogen zijn.

Calamiteiten vandaag 11:44

Bedreiging op de Klepperman, politie zoekt verdachte

Er is een Burgernet bericht uitgestuurd voor een verdachte situatie aan de Klepperman (2401 GH) in Alphen. De politie is op zoek naar een verdachte en heeft daarvoor een signalement vrijgegeven.