Alphens EV

Politiek heeft moeite met Alphen aardgasvrij

Wethouder Erik van Zuylen heeft moeite om het procesvoorstel om de gemeente Alphen aan den Rijn aardgasvrij te maken voor 2050 door de gemeenteraad te loodsen. Ondanks steun van verschillende partijen zijn er ook duidelijke vraagtekens bij andere partijen.

Alphen aardgasvrij klinkt mooi, maar op weg naar een aardgasvrije gemeente zijn er de nodige hobbels te nemen. Wat is het alternatief? Hoe moet dat met oudere wijken? Moet je mensen dwingen om aardgasvrij te gaan? Op deze vragen komt nog geen antwoord tijdens een digitaal overleg tussen de wethouder en de politieke partijen.

De basis van het procesvoorstel is het Klimaatakkoord en het doel van de gemeente Alphen aan den Rijn om in 2050 aardgasvrij te zijn. "Er is nu nog heel veel onzeker", meldt Van Zuylen. "Dit is een eerste stap. Het zijn algemene uitgangspunten die we de komende jaren steeds verder uit moeten bouwen."
Er is overigens onder meer veel onzeker, omdat de gemeente een van de koplopers is en graag meedoet aan pilotprojecten, bijvoorbeeld aquathermie in de Planetenbuurt in Alphen-Stad.

Uitgangspunten
"De uitgangspunten zijn niet bedoeld om nu concrete besluiten te nemen. Het zijn goede uitgangspunten om een en ander te onderzoeken", aldus de wethouder. "We willen de gemeenteraad juist in positie brengen om keuzes te kunnen maken. Er is nu nog veel onduidelijk, daarom willen we ook een aantal onderzoeken doen en in gesprek gaan met inwoners."

Gemeenteraad
Hoewel Nieuw Elan, CDA en GroenLinks het procesvoorstel zo goed vinden, wil een aantal andere partijen graag iets preciezer zien wat de keuzevrijheid van de inwoners is. "Het trackrecord van de gemeente is op het gebied van participatie gewoon slecht", aldus D66. "Schrijf dat nou goed op in dit stuk."
Uiteindelijk gaat het 'Afwegingskader Warmte' naar de gemeenteraad van 15 oktober als bespreekstuk en schrijft wethouder Van Zuylen voor deze vergadering nog een verhelderende brief.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Van 0 naar 20 vandaag 18:41

Van 0 naar 20: het weer

Tja, kijk naar buiten en je weet het eigenlijk al. Het is herfst. En dat betekent regen, wind en lage temperaturen. Maar ja, dat schema blijft roepen. En omdat de 20 van Alphen al in maart gelopen gaat worden, zullen Stefan en Mitchell toch moeten blijven trainen. Motivatie vinden dus!

Advertorial Economie vandaag 17:15

Wouter Sjerp: hét juiste advies voor jouw hypotheek

Voor vele Alphenaren zal dit gezicht of deze naam wel bekend klinken. De goedlachse Wouter, geboren en getogen in Alphen aan den Rijn, heeft menig dorpsgenoot al voorzien van juist advies qua hypotheek. En nu pakt hij dat nog beter aan. Hij is dé hypotheekspecialist van Alphen.

Blog Op reis met Naomi vandaag 15:26

Op reis met Naomi: Unleash the Power Within

Deze week ben ik even wat later, wat komt door mijn 4-daagse online evenement ‘UPW’ (Unleash the Power Within) van Tony Robbins, waarin ik vier dagen volledig ondergedompeld ben in persoonlijke ontwikkeling. Concrete handvatten, bijzondere en leerzame verhalen, mooie meditaties, diepe inzichten, vele realisaties, verbinding; met mijzelf en met andere deelnemers (11.000 uit maar liefst 139 landen!).