Eveline Verhoeve

ROMEINEN Bataafse cavalerie

De Romeinse cavalerie bestaat vooral uit troepen die niet ‘echt’ Romeins zijn en die vooral niet in de buurt van hun thuisland zijn gestationeerd. Zo zijn de Bataafse en Cananefaatse ruiters onder meer gelegerd bij de Muur van Hadrianus.

In het Romeinse fort Albaniana zat geen cavalerie-eenheid. Dat is bekend omdat er heel weinig onderdelen van ruiterij zijn opgegraven en bovendien de barakken niet geschikt waren voor de cavalerie. De infanteristen, die hier gelegerd waren, hadden wel hoge officieren die een paard bezaten. Ook is het zeer waarschijnlijk dat geregeld ruiters het Alphense fort aandeden: koeriers en ruiters op doorreis.

De cavalerie afkomstig uit de Rijndelta zat onder meer in het fort Vindolanda. Dit Romeinse castellum aan de Muur van Hadrianus is goed onderzocht. Sterker nog: de opgravingen en onderzoeken lopen nog altijd.
In de forten in het hoge noorden van Engeland waren geen aparte barakken voor manschappen en aparte stallen. Nee, man en paard verbleven per drietal in een onderkomen. Het paard en de man horen bij elkaar. De ruiter is ook eigenaar van zijn paard.

Het paard had een maximale schofthoogte van amper anderhalve meter en was daarmee eigenlijk een pony. Deze werd voorzien van een deken en een zadel met een singel. Het zadel was door de vier uitstekende delen zitvast. Je zat als ruiter min of meer klem in het zadel. Stijgbeugels waren daardoor niet nodig. Het paard had verder een hoofdstel, een bit en teugels.
De ruiter droeg over het algemeen een hamata, een maliënkolder, over een ruiterbroek en een tunica. Van een hamata is een sluitstuk in het Alphense fort gevonden. Dit is de enige vondst die wijst op dit pantser. Uiteraard had de ruiter een helm op en schild en wapens bij zich.

De training van paard en ruiter bestond onder meer uit toernooien. Voor de toernooien werden alle vaardigheden geoefend en vervolgens vertoond. Zo werden tegenstanders belaagd met speren met voor de gelegenheid een stompe punt en waren er achtervolgingen.
Er werden ook aanvalsformaties gevormd. Uit een experiment tijdens een nagespeeld toernooi met replica’s van alle uitrustingsstukken blijkt dat uit de literatuur bekende tactieken ook in het echt goed werkten.

Deel 24 van een serie artikelen over het Romeinse verleden van Alphen aan den Rijn.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Algemeen vandaag 16:04

Veertien zwaaistenen als verbindingsfactor in de Alphense Edelstenenbuurt

In september 2020 werd Joke Amelunxen, coördinator van stuurgroep De Blije Wijk, getipt over de projecten van Kern met Pit, een organisatie die mensen uitdaagt om binnen een jaar hun droom voor de buurt waar te maken. ‘’We wilden altijd al iets doen voor onze buurt, al snel kwam het idee van de zwaaistenen naar boven bij de Stuurgroep.''

Advertorial Horeca vandaag 15:09

Goede voornemens makkelijker volhouden?

In deze rare, stressvolle tijden willen veel mensen ook goed voor zichzelf (blijven) zorgen. Dus hebben we allemaal weer goede voornemens. Maar ondertussen hebben we het ook allemaal drukker dan ooit met het combineren van werk en thuis-onderwijs, en zijn sportscholen gesloten. Hoe zorg je dan dat je toch zonder al te veel moeite goed voor jezelf kan blijven zorgen?