Eveline Verhoeve

ROMEINEN Bataafse cavalerie

De Romeinse cavalerie bestaat vooral uit troepen die niet ‘echt’ Romeins zijn en die vooral niet in de buurt van hun thuisland zijn gestationeerd. Zo zijn de Bataafse en Cananefaatse ruiters onder meer gelegerd bij de Muur van Hadrianus.

In het Romeinse fort Albaniana zat geen cavalerie-eenheid. Dat is bekend omdat er heel weinig onderdelen van ruiterij zijn opgegraven en bovendien de barakken niet geschikt waren voor de cavalerie. De infanteristen, die hier gelegerd waren, hadden wel hoge officieren die een paard bezaten. Ook is het zeer waarschijnlijk dat geregeld ruiters het Alphense fort aandeden: koeriers en ruiters op doorreis.

De cavalerie afkomstig uit de Rijndelta zat onder meer in het fort Vindolanda. Dit Romeinse castellum aan de Muur van Hadrianus is goed onderzocht. Sterker nog: de opgravingen en onderzoeken lopen nog altijd.
In de forten in het hoge noorden van Engeland waren geen aparte barakken voor manschappen en aparte stallen. Nee, man en paard verbleven per drietal in een onderkomen. Het paard en de man horen bij elkaar. De ruiter is ook eigenaar van zijn paard.

Het paard had een maximale schofthoogte van amper anderhalve meter en was daarmee eigenlijk een pony. Deze werd voorzien van een deken en een zadel met een singel. Het zadel was door de vier uitstekende delen zitvast. Je zat als ruiter min of meer klem in het zadel. Stijgbeugels waren daardoor niet nodig. Het paard had verder een hoofdstel, een bit en teugels.
De ruiter droeg over het algemeen een hamata, een maliënkolder, over een ruiterbroek en een tunica. Van een hamata is een sluitstuk in het Alphense fort gevonden. Dit is de enige vondst die wijst op dit pantser. Uiteraard had de ruiter een helm op en schild en wapens bij zich.

De training van paard en ruiter bestond onder meer uit toernooien. Voor de toernooien werden alle vaardigheden geoefend en vervolgens vertoond. Zo werden tegenstanders belaagd met speren met voor de gelegenheid een stompe punt en waren er achtervolgingen.
Er werden ook aanvalsformaties gevormd. Uit een experiment tijdens een nagespeeld toernooi met replica’s van alle uitrustingsstukken blijkt dat uit de literatuur bekende tactieken ook in het echt goed werkten.

Deel 24 van een serie artikelen over het Romeinse verleden van Alphen aan den Rijn.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Van 0 naar 20 vandaag 18:41

Van 0 naar 20: het weer

Tja, kijk naar buiten en je weet het eigenlijk al. Het is herfst. En dat betekent regen, wind en lage temperaturen. Maar ja, dat schema blijft roepen. En omdat de 20 van Alphen al in maart gelopen gaat worden, zullen Stefan en Mitchell toch moeten blijven trainen. Motivatie vinden dus!

Advertorial Economie vandaag 17:15

Wouter Sjerp: hét juiste advies voor jouw hypotheek

Voor vele Alphenaren zal dit gezicht of deze naam wel bekend klinken. De goedlachse Wouter, geboren en getogen in Alphen aan den Rijn, heeft menig dorpsgenoot al voorzien van juist advies qua hypotheek. En nu pakt hij dat nog beter aan. Hij is dé hypotheekspecialist van Alphen.

Blog Op reis met Naomi vandaag 15:26

Op reis met Naomi: Unleash the Power Within

Deze week ben ik even wat later, wat komt door mijn 4-daagse online evenement ‘UPW’ (Unleash the Power Within) van Tony Robbins, waarin ik vier dagen volledig ondergedompeld ben in persoonlijke ontwikkeling. Concrete handvatten, bijzondere en leerzame verhalen, mooie meditaties, diepe inzichten, vele realisaties, verbinding; met mijzelf en met andere deelnemers (11.000 uit maar liefst 139 landen!).