Eveline Verhoeve

ROMEINEN Bataafse cavalerie

De Romeinse cavalerie bestaat vooral uit troepen die niet ‘echt’ Romeins zijn en die vooral niet in de buurt van hun thuisland zijn gestationeerd. Zo zijn de Bataafse en Cananefaatse ruiters onder meer gelegerd bij de Muur van Hadrianus.

In het Romeinse fort Albaniana zat geen cavalerie-eenheid. Dat is bekend omdat er heel weinig onderdelen van ruiterij zijn opgegraven en bovendien de barakken niet geschikt waren voor de cavalerie. De infanteristen, die hier gelegerd waren, hadden wel hoge officieren die een paard bezaten. Ook is het zeer waarschijnlijk dat geregeld ruiters het Alphense fort aandeden: koeriers en ruiters op doorreis.

De cavalerie afkomstig uit de Rijndelta zat onder meer in het fort Vindolanda. Dit Romeinse castellum aan de Muur van Hadrianus is goed onderzocht. Sterker nog: de opgravingen en onderzoeken lopen nog altijd.
In de forten in het hoge noorden van Engeland waren geen aparte barakken voor manschappen en aparte stallen. Nee, man en paard verbleven per drietal in een onderkomen. Het paard en de man horen bij elkaar. De ruiter is ook eigenaar van zijn paard.

Het paard had een maximale schofthoogte van amper anderhalve meter en was daarmee eigenlijk een pony. Deze werd voorzien van een deken en een zadel met een singel. Het zadel was door de vier uitstekende delen zitvast. Je zat als ruiter min of meer klem in het zadel. Stijgbeugels waren daardoor niet nodig. Het paard had verder een hoofdstel, een bit en teugels.
De ruiter droeg over het algemeen een hamata, een maliënkolder, over een ruiterbroek en een tunica. Van een hamata is een sluitstuk in het Alphense fort gevonden. Dit is de enige vondst die wijst op dit pantser. Uiteraard had de ruiter een helm op en schild en wapens bij zich.

De training van paard en ruiter bestond onder meer uit toernooien. Voor de toernooien werden alle vaardigheden geoefend en vervolgens vertoond. Zo werden tegenstanders belaagd met speren met voor de gelegenheid een stompe punt en waren er achtervolgingen.
Er werden ook aanvalsformaties gevormd. Uit een experiment tijdens een nagespeeld toernooi met replica’s van alle uitrustingsstukken blijkt dat uit de literatuur bekende tactieken ook in het echt goed werkten.

2022 is uitgeroepen tot het Limesjaar: Alphen, wereldstad aan de Limes. Met deze serie artikelen staan we stil bij het Romeinse verleden van Alphen aan den Rijn.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Evenementen gisteren 17:06

Doe mee! Win twee tickets voor de Alphense Oktoberfeesten

Eén groot feest! Op 6 en 7 oktober vinden de Alphense Oktoberfeesten plaats. Heb jij nog geen kaartjes bemachtigd? Niet getreurd. Alphens.nl mag twee tickets weggeven voor de vrijdagavond van de Oktoberfeesten.

Film gisteren 16:14

Alphense Kylian de Pagter (17) te zien in bioscoopfilm

Kylian (17) uit Alphen aan den Rijn heeft al jong zijn passie gevonden: toneelspelen. Heel Nederland heeft hem al kunnen zien in de televisieserie De verschrikkelijke jaren tachtig. Vanaf 21 september is de Alphenaar ook te zien in de bioscoopfilm Toen we van de Duitsers verloren.

Blog Sport gisteren 15:23

Iedereen gaat weer voetballen

Ook de clubs in de lagere klassen beginnen komend weekeinde aan de competitie 2023 / 2024. Alphia ontvangt zaterdag SVC’08 en Alphen gaat in Sassenheim voetballen tegen Teylingen, een club die wel eens tot de titelfavorieten kan gaan behoren.