Eveline Verhoeve

ROMEINEN Bataafse cavalerie

De Romeinse cavalerie bestaat vooral uit troepen die niet ‘echt’ Romeins zijn en die vooral niet in de buurt van hun thuisland zijn gestationeerd. Zo zijn de Bataafse en Cananefaatse ruiters onder meer gelegerd bij de Muur van Hadrianus.

In het Romeinse fort Albaniana zat geen cavalerie-eenheid. Dat is bekend omdat er heel weinig onderdelen van ruiterij zijn opgegraven en bovendien de barakken niet geschikt waren voor de cavalerie. De infanteristen, die hier gelegerd waren, hadden wel hoge officieren die een paard bezaten. Ook is het zeer waarschijnlijk dat geregeld ruiters het Alphense fort aandeden: koeriers en ruiters op doorreis.

De cavalerie afkomstig uit de Rijndelta zat onder meer in het fort Vindolanda. Dit Romeinse castellum aan de Muur van Hadrianus is goed onderzocht. Sterker nog: de opgravingen en onderzoeken lopen nog altijd.
In de forten in het hoge noorden van Engeland waren geen aparte barakken voor manschappen en aparte stallen. Nee, man en paard verbleven per drietal in een onderkomen. Het paard en de man horen bij elkaar. De ruiter is ook eigenaar van zijn paard.

Het paard had een maximale schofthoogte van amper anderhalve meter en was daarmee eigenlijk een pony. Deze werd voorzien van een deken en een zadel met een singel. Het zadel was door de vier uitstekende delen zitvast. Je zat als ruiter min of meer klem in het zadel. Stijgbeugels waren daardoor niet nodig. Het paard had verder een hoofdstel, een bit en teugels.
De ruiter droeg over het algemeen een hamata, een maliënkolder, over een ruiterbroek en een tunica. Van een hamata is een sluitstuk in het Alphense fort gevonden. Dit is de enige vondst die wijst op dit pantser. Uiteraard had de ruiter een helm op en schild en wapens bij zich.

De training van paard en ruiter bestond onder meer uit toernooien. Voor de toernooien werden alle vaardigheden geoefend en vervolgens vertoond. Zo werden tegenstanders belaagd met speren met voor de gelegenheid een stompe punt en waren er achtervolgingen.
Er werden ook aanvalsformaties gevormd. Uit een experiment tijdens een nagespeeld toernooi met replica’s van alle uitrustingsstukken blijkt dat uit de literatuur bekende tactieken ook in het echt goed werkten.

2022 is uitgeroepen tot het Limesjaar: Alphen, wereldstad aan de Limes. Met deze serie artikelen staan we stil bij het Romeinse verleden van Alphen aan den Rijn.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Eten en drinken gisteren 16:52

Ray’s Barbecue Place deelt recept voor Beef Rib Fingers

De ribs van varkensvlees kennen we allemaal, maar de Beef Rib Fingers zijn nog redelijk onbekend. Zonde want deze ribs zijn niet alleen heerlijk maar ook in relatief korte tijd te bereiden. Daarom heeft Ray van Ray’s Barbecue Place besloten zijn heerlijke recept voor Beef Rib Fingers te delen.

Evenementen gisteren 15:18

Programma VakantieSpel 2022 is bekend!

Het is nu toch echt bijna zover. Het VakantieSpel 2022 gaat maandag 15 augustus van start. De organisatie kijkt ernaar uit om alle deelnemers en vrijwilligers weer te kunnen ontvangen. Het programma voor Het VakantieSpel 2022 is inmiddels ook bekend.

Advertorial Kunst en Cultuur gisteren 12:34

Nieuwe seizoen Royal Opera House bij Parkvilla

Parkvilla brengt live opera en ballet op het grote doek vanuit het wereldberoemde Royal Opera House in Covent Garden, Londen. Voorstellingen die worden ervaren of je er zelf bij bent. Dit seizoen met klassiekers als The Nutcracker, Aida en Madama Butterfly, maar ook twee premières: Mayerling en The Royal Ballet: A Diamond Celebration.

Politie en handhaving gisteren 11:49

Go Sharing scooters blokkeren Van Boetzelaerstraat

In de Van Boetzelaerstraat in Alphen aan den Rijn staan sinds afgelopen weekend een flink aantal scooters van het verhuurbedrijf GO Sharing. Politieagent F. Heijmink maakte daar een melding van.