Eveline Verhoeve

ROMEINEN Schilder

Als je de geschiedenisboekjes moet geloven, hadden Romeinse vrouwen niks te vertellen. Thuis niet waar de pater familias het voor het zeggen had. Buitenshuis evenmin want de vrouw stond achter de kookpot. Gelukkig hoeven we die boekjes niet te geloven: vrouwen waren ook gewoon zelfstandig aan het werk.

Romeinse vrouwen moesten net als de mannen in hun onderhoud voorzien, eigenlijk net als wij. Zij hadden vaak een zelfstandig beroep of een bedrijf of ze werkten mee in het familiebedrijf of op de boerderij.  Net als jongens konden ook meisjes als leerling aan de slag in een beroep naar hun keuze.

Een mooi beroep is dat van schilder. De Romeinen decoreerden hun huizen graag. Ook in het oude Albaniana. Er is beschilderd pleisterwerk van muren teruggevonden tussen de resten Romeins puin aan de Molenvliet.
De muren werden over het algemeen al fresco beschilderd. De schildering werd dan aangebracht in het natte pleisterwerk. Daardoor werden wand en schildering na het drogen een geheel.
Pleisterwerk kan overigens ook droog of halfdroog worden beschilderd.

Behalve op gepleisterde muren werd ook geschilderd op houten panelen. Bijvoorbeeld portretten en dodenportretten.

Een bekende schildertechniek is die van encaustiek. Gekleurd materiaal werd met de hand gemalen met een stamper in een vijzel tot een fijn poeder. Daarna werd het pigment vermengd met bijenwas. Met het pigment- en wasmengsel werd dan geverfd.

Een andere techniek is tempera. Daarbij wordt het fijne pigmentpoeder gemengd met water en eidooier. De dooier is olieachtig. Door het verdampen van het water tijdens het drogen van het schilderij is de verf niet meer oplosbaar. Deze blijft dan ook eeuwenlang goed bewaard.

2022 is uitgeroepen tot het Limesjaar: Alphen, wereldstad aan de Limes. Met deze serie artikelen staan we stil bij het Romeinse verleden van Alphen aan den Rijn.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Sport vandaag 16:56

Wens komt uit voor ritmische gymnastiek Wilskracht

De mooie prestaties van de ritmische gymnasten van Wilskracht van het afgelopen seizoen zijn niet onopgemerkt gebleven. Vele podiumplaatsen schreven de gymnasten op hun naam. Hierdoor is een lang gekoesterde wens van de afdeling ritmische gymnastiek van Wilskracht in vervulling gegaan.

Advertorial Evenementen vandaag 16:03

Zaterdag 17 december: Winterplein De Baronie

Het plein van Winkelcentrum de Baronie wordt op zaterdag 17 december omgebouwd tot winterplein. Met een ingepakt cadeautje in de hand en kerstliedjes op de achtergrond kun je de laatste kerstcadeautjes rustig shoppen bij de Baronie. Is je kerstcadeautje nog niet ingepakt, laat hem feestelijk inpakken door de inpakbus.

Overige vandaag 15:15

Geen verbod op gokreclames in Alphen aan den Rijn

In de buitenruimte wordt op meerdere plekken reclame gemaakt. GroenLinks vindt echter dat buitenreclame voor bijvoorbeeld schadelijke producten of diensten verboden moet worden. Zo ook reclame voor kansspelen.

Politie en handhaving vandaag 13:38

Politie adviseert: maak je fietslicht in orde

Vanaf zondag 30 oktober is de wintertijd weer aangebroken. Wat betekent dat het s ’avonds sneller donker wordt. Daarom adviseert de politie je fietslicht in orde te maken. 

Winactie Feestdagen vandaag 12:46

WIN: Een oliebollenpakket van Kabalt’s Oliebollenkraam

Ben jij gek op oliebollen en kun je niet wachten tot oud en nieuw? Goed nieuws! Wij mogen namens Kabalt’s Oliebollenkraam aan de Euromarkt en bij De Herenhof 4x een oliebollenpakket weggeven.