Eveline Verhoeve

ROMEINEN Schildmuur

De Romeinen in het leger waren natuurlijk geen watjes. Zij waren zwaar bewapend en goed getraind. Tijdens de trainingsuren werden posities en manoeuvres geoefend die in de strijd belangrijk waren. Het leger was er bepaald niet voor de show.

Een belangrijk wapen in de strijd was het schild. Een man kon zich in individuele gevechten met het schild verdedigen. Maar het was ook een wapen om mee aan te vallen. Het schild ving klappen op, maar kon ook behoorlijke schade aanrichten.

Het schild bewees zijn waarde pas goed als bouwsteen van een schildmuur. Deze werd opgebouwd door individuele schilden als legosteentjes naast en boven elkaar te houden. Van een groep soldaten met allerlei onbeschermde lichaamsdelen, zoals bijvoorbeeld de benen, werden de Romeinse legionairs in een oogwenk één muur van stevige schilden.

De schildmuren waren soms heel eenvoudig. Gewoon met z'n allen op een rij en de schilden netjes aansluiten. Uiteraard met de speren naar voren gericht. En dan wachten op welke vijand de gelederen wilde doorbreken.
Beter nog was een dubbele rij. Onder schilden en boven schilden. De soldaten in de onderste rij zaten min of meer op hun hurken met hun schilden aaneensluitend voor zich. De bovenste rij schilden vormde een flauwe hoek met de onderste. Op zo’n schildmuur ketsten de pijlen van de vijand wel af.

Maar niet elke schildmuur bleef gewoon staan wachten op de vijand. Er waren ook varianten die als formatie op de vijand afgingen. De testudo, oftewel de schildpad, was er zo een.
Van een afstandje lijkt een testudo op een enorme vierkante doos. Schilden aan de voorkant, zijkanten en bovenkant. Als het moest zelfs aan de achterkant. De schilden moesten uiteraard goed op elkaar aansluiten. Deze formatie was zeer effectief tegen vijandelijke pijlen.
Een nadeel van de testudo was dat de groep legionairs zich heel langzaam voortbewoog in deze formatie. Bovendien was de testudo niet onkwetsbaar. Een groep zware cavalerie kon de formatie breken.

Deel 30 van een serie artikelen over het Romeinse verleden van Alphen aan den Rijn.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Horeca vandaag 14:25

Vul je pan bij Van der Valk Avifauna

Een van de gasten van Van Der Valk Avifauna hebben wij mogen interviewen naar aanleiding van hun nieuwe concept. Hopelijk word je na het lezen van dit bericht net zo enthousiast als deze gast en mag Van der Valk Avifauna je snel verwelkomen bij het afhalen.

Advertorial Beauty en verzorging vandaag 09:52

De schoonheidssalon mag weer open! En het werd tijd ook

Tijd voor een boost voor je huid met Organic Boost, een van de productlijnen van Kliniek Alphen op natuurlijke basis. In hun schoonheidssalon wordt alleen gewerkt met producten op natuurlijke basis, zoals Naturgeist en Organic Boost.