Eveline Verhoeve

ROMEINEN Schildmuur

De Romeinen in het leger waren natuurlijk geen watjes. Zij waren zwaar bewapend en goed getraind. Tijdens de trainingsuren werden posities en manoeuvres geoefend die in de strijd belangrijk waren. Het leger was er bepaald niet voor de show.

Een belangrijk wapen in de strijd was het schild. Een man kon zich in individuele gevechten met het schild verdedigen. Maar het was ook een wapen om mee aan te vallen. Het schild ving klappen op, maar kon ook behoorlijke schade aanrichten.

Het schild bewees zijn waarde pas goed als bouwsteen van een schildmuur. Deze werd opgebouwd door individuele schilden als legosteentjes naast en boven elkaar te houden. Van een groep soldaten met allerlei onbeschermde lichaamsdelen, zoals bijvoorbeeld de benen, werden de Romeinse legionairs in een oogwenk één muur van stevige schilden.

De schildmuren waren soms heel eenvoudig. Gewoon met z'n allen op een rij en de schilden netjes aansluiten. Uiteraard met de speren naar voren gericht. En dan wachten op welke vijand de gelederen wilde doorbreken.
Beter nog was een dubbele rij. Onder schilden en boven schilden. De soldaten in de onderste rij zaten min of meer op hun hurken met hun schilden aaneensluitend voor zich. De bovenste rij schilden vormde een flauwe hoek met de onderste. Op zo’n schildmuur ketsten de pijlen van de vijand wel af.

Maar niet elke schildmuur bleef gewoon staan wachten op de vijand. Er waren ook varianten die als formatie op de vijand afgingen. De testudo, oftewel de schildpad, was er zo een.
Van een afstandje lijkt een testudo op een enorme vierkante doos. Schilden aan de voorkant, zijkanten en bovenkant. Als het moest zelfs aan de achterkant. De schilden moesten uiteraard goed op elkaar aansluiten. Deze formatie was zeer effectief tegen vijandelijke pijlen.
Een nadeel van de testudo was dat de groep legionairs zich heel langzaam voortbewoog in deze formatie. Bovendien was de testudo niet onkwetsbaar. Een groep zware cavalerie kon de formatie breken.

2022 is uitgeroepen tot het Limesjaar: Alphen, wereldstad aan de Limes. Met deze serie artikelen staan we stil bij het Romeinse verleden van Alphen aan den Rijn.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Maatschappelijk gisteren 17:16

Wethouder neemt buurttuin symbolisch in gebruik

Tijdens de Burendag afgelopen zaterdag in ‘Het Kruispunt’ heeft wethouder Gert Jan Schotanus de buurttuin in gebruik genomen. Met de tuin wil ‘Het Kruispunt’ iets betekenen voor de wijk. Maar ze willen ook hun liefde voor de natuur laten zien.

Verkeer en vervoer gisteren 14:55

Extra drempel aangelegd in drukke Karel Doormanstraat

Veel geparkeerde auto’s, kinderen die afgezet worden bij het kinderdagverblijf en de speeltuin bezoeken. En vergeet het bouwverkeer niet. De Karel Doormanstraat in het Alphense Rode Dorp is op dit moment een drukke straat. Bewoners maken zich zorgen om de verkeersveiligheid.

Sport gisteren 12:31

Medailles voor AZC tijdens regiokampioenschappen

Vorige week was eindelijk weer de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen voor de zwemmers van AZC: de limieten wedstrijd in Alkmaar. Dit weekend stond de eerste echte krachtmeting van het seizoen op het programma: de Regionale kampioenschappen estafette in Papendrecht.

Advertorial Horeca gisteren 11:20

Werken bij McDonald's: gastvrij, flexibel en bovenal gezellig

We kennen het allemaal: de grote gele M. Dé plek om naar toe te gaan voor een lekker burgermenu, een McFlurry of gewoon een kopje koffie. Maar een restaurant is niets zonder haar werknemers. Lars (19), Jelle (20), Sem (18) en Jitske (18) vertellen je wat werken bij McDonald’s zo uniek maakt.