Eveline Verhoeve

ROMEINEN Schildmuur

De Romeinen in het leger waren natuurlijk geen watjes. Zij waren zwaar bewapend en goed getraind. Tijdens de trainingsuren werden posities en manoeuvres geoefend die in de strijd belangrijk waren. Het leger was er bepaald niet voor de show.

Een belangrijk wapen in de strijd was het schild. Een man kon zich in individuele gevechten met het schild verdedigen. Maar het was ook een wapen om mee aan te vallen. Het schild ving klappen op, maar kon ook behoorlijke schade aanrichten.

Het schild bewees zijn waarde pas goed als bouwsteen van een schildmuur. Deze werd opgebouwd door individuele schilden als legosteentjes naast en boven elkaar te houden. Van een groep soldaten met allerlei onbeschermde lichaamsdelen, zoals bijvoorbeeld de benen, werden de Romeinse legionairs in een oogwenk één muur van stevige schilden.

De schildmuren waren soms heel eenvoudig. Gewoon met z'n allen op een rij en de schilden netjes aansluiten. Uiteraard met de speren naar voren gericht. En dan wachten op welke vijand de gelederen wilde doorbreken.
Beter nog was een dubbele rij. Onder schilden en boven schilden. De soldaten in de onderste rij zaten min of meer op hun hurken met hun schilden aaneensluitend voor zich. De bovenste rij schilden vormde een flauwe hoek met de onderste. Op zo’n schildmuur ketsten de pijlen van de vijand wel af.

Maar niet elke schildmuur bleef gewoon staan wachten op de vijand. Er waren ook varianten die als formatie op de vijand afgingen. De testudo, oftewel de schildpad, was er zo een.
Van een afstandje lijkt een testudo op een enorme vierkante doos. Schilden aan de voorkant, zijkanten en bovenkant. Als het moest zelfs aan de achterkant. De schilden moesten uiteraard goed op elkaar aansluiten. Deze formatie was zeer effectief tegen vijandelijke pijlen.
Een nadeel van de testudo was dat de groep legionairs zich heel langzaam voortbewoog in deze formatie. Bovendien was de testudo niet onkwetsbaar. Een groep zware cavalerie kon de formatie breken.

Deel 30 van een serie artikelen over het Romeinse verleden van Alphen aan den Rijn.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Verkeer en vervoer vandaag 17:23

Bewoners in actie voor omstreden Ziendeweg

Is het kunst? Is het wetenschap? Is het activisme? Bewoners uit Zwammerdam en omgeving hebben zaterdag 642 witte kruisen langs de Ziendeweg tussen Alphen en Nieuwkoop geplaatst. Op poëtische wijze vragen ze hiermee aandacht voor de vele verkeerslachtoffers langs deze weg.

Dronefotografie vandaag 14:32

Alphen vanuit de lucht: de Engelse landschapsstijl in het Alphense Bospark

Vanuit de lucht ziet alles er net even anders uit. Daarom neemt de Alphense fotograaf Josh Walet ons elke zaterdag mee op reis door Alphen met zijn drone. Zo beleef je Alphen in vogelvlucht. Deze week het Bospark, dat in de jaren ’30 werd aangelegd in het kader van werkverschaffing.

Alphense Zendmast vandaag 12:06

Alphense zendmast blauw en geel verlicht voor Alphen Samen Sterk

Zaterdagavond 8 mei is de Alphense zendmast verlicht voor Alphen Samen Sterk, de kledingactie die in het leven is geroepen om de door corona getroffen Alphense horecagelegenheden te steunen. De zendmast zal verlicht zijn in de kleuren blauw en geel, de kleuren van Alphen Samen Sterk.

Advertorial Winkels vandaag 10:58

Gek op wijn? Kom werken bij La Bodega '87!

Dé wijnspeciaalzaak en wijnbar van Alphen aan den Rijn, La Bodega ’87, is op zoek naar een nieuwe collega. Ben jij niet alleen een wijnliefhebber maar ook een (aankomend) kenner? Dan is Dennis misschien wel op zoek naar jou! La Bodega ’87 zoekt een allround medewerker die zich thuis voelt in een kleine organisatie.