Eveline Verhoeve

ROMEINEN Schildmuur

De Romeinen in het leger waren natuurlijk geen watjes. Zij waren zwaar bewapend en goed getraind. Tijdens de trainingsuren werden posities en manoeuvres geoefend die in de strijd belangrijk waren. Het leger was er bepaald niet voor de show.

Een belangrijk wapen in de strijd was het schild. Een man kon zich in individuele gevechten met het schild verdedigen. Maar het was ook een wapen om mee aan te vallen. Het schild ving klappen op, maar kon ook behoorlijke schade aanrichten.

Het schild bewees zijn waarde pas goed als bouwsteen van een schildmuur. Deze werd opgebouwd door individuele schilden als legosteentjes naast en boven elkaar te houden. Van een groep soldaten met allerlei onbeschermde lichaamsdelen, zoals bijvoorbeeld de benen, werden de Romeinse legionairs in een oogwenk één muur van stevige schilden.

De schildmuren waren soms heel eenvoudig. Gewoon met z'n allen op een rij en de schilden netjes aansluiten. Uiteraard met de speren naar voren gericht. En dan wachten op welke vijand de gelederen wilde doorbreken.
Beter nog was een dubbele rij. Onder schilden en boven schilden. De soldaten in de onderste rij zaten min of meer op hun hurken met hun schilden aaneensluitend voor zich. De bovenste rij schilden vormde een flauwe hoek met de onderste. Op zo’n schildmuur ketsten de pijlen van de vijand wel af.

Maar niet elke schildmuur bleef gewoon staan wachten op de vijand. Er waren ook varianten die als formatie op de vijand afgingen. De testudo, oftewel de schildpad, was er zo een.
Van een afstandje lijkt een testudo op een enorme vierkante doos. Schilden aan de voorkant, zijkanten en bovenkant. Als het moest zelfs aan de achterkant. De schilden moesten uiteraard goed op elkaar aansluiten. Deze formatie was zeer effectief tegen vijandelijke pijlen.
Een nadeel van de testudo was dat de groep legionairs zich heel langzaam voortbewoog in deze formatie. Bovendien was de testudo niet onkwetsbaar. Een groep zware cavalerie kon de formatie breken.

Deel 30 van een serie artikelen over het Romeinse verleden van Alphen aan den Rijn.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Politiek gisteren 23:28

Theater in de binnenstad of op buitenlocatie

De 3,6 miljoen die nodig is om het gebouw van Theater Castellum te redden, wordt nog niet door de gemeenteraad ter beschikking gesteld. Eerst moet naast dit voorstel een tweede voorstel worden gelegd om het theater samen met een aantal andere functies naar een andere locatie te verplaatsen.

Blog Opinie gisteren 20:00

MINERVA Theater

Binnen de Alphense politiek is het theater aan het Rijnplein een heet hangijzer. Er is al vanaf het prille begin gedoe over de kosten van dit theater. Dat Alphen-Stad een mooi groot en goed theater moet hebben, daar gaat het gesprek meestal niet over. Wel over de exploitatie en over de subsidie. En vooral over de financiële tekorten en de laatste jaren ook over de gebreken aan het gebouw.

Politiek gisteren 18:20

Wegen in zuidelijk deel gemeente blijven lastig probleem

Hoe leid je het verkeer in het zuiden van de gemeente Alphen aan den Rijn in goede banen? Dat was de hamvraag waar inwoners, organisaties en bedrijven hun zegje over deden tegenover de politieke partijen.

Overige gisteren 17:41

Bewoners van Verpleeghuis Oudshoorn genieten volop van pannenkoeken

Deze week is het feest voor de bewoners van Verpleeghuis Oudshoorn in Alphen. Medewerkers van de Alphense restaurants Maggie Blue, Wet ’n Wild en ’s Molenaarsbrug bakken namelijk pannenkoeken voor de bewoners. Uit de reacties blijkt wel dat dit erg gewaardeerd werd. “Pannenkoeken smaken drie keer lekkerder wanneer ze voor je gebakken worden.”