Sinterklaas of gekke henkie

Het zal u vast niet ontgaan zijn. In augustus lagen de pepernoten al in de supermarkt en dat was ook direct het startteken om ons weer eens lekker op te winden over de kleur van de directe medewerkers (ja, ik vermijd de term knechten maar voor de zekerheid) van de Sint.

Maar ja, hij is zelf ook weer in het land. U weet wel, die vent in die rode jurk en die witte baard die ineens overal opduikt. Ja, druk baasje, overal en tegelijk is ie. Denken allemaal dat die uit Spanje komt. Nou mooi niet. Het is gewoon een turk. Zou die arm van Erdogan nog langer zijn dan we denken. Wellicht toch reden voor een nader onderzoek?

Maar goed de aankomst van deze koddebeier, zoals Toon Hermans hem ooit noemde, doet in ieder geval menig kinderhart sneller kloppen. En dan niet alleen dat van de allerkleinsten. Aan het eind van het jaar maakt men vaak letterlijk en figuurlijk de balans op. Zo ontstaat dan ook vaak bij velen het idee schenkingen te doen aan de kinderen.

Nu Sinterklaas steeds meer onder druk komt te liggen wordt de rol van de Kerstman steeds groter. Net zo’n rare vent. Wat molliger dan zijn collega de Sint. Maar hij laat zich niet omringen door allerlei knechten die ons (volgens sommige) pijnlijk doen herinneren aan ons koloniale verleden. Nee, deze snodaard laat zich rondtrekken door rendieren, ook wel bekend als Rudolph met de rooie neus. Voor hoe lang nog vraag ik mij af. Want heb in de wandelgangen gehoord dat de partij van de dieren daar ook vanaf wil.

Maar goed. Eerste tip. Bent u van plan de kids wat te schenken? Stuur ze nu alvast een kaartje met de uitnodiging voor Kerst en laat subtiel merken dat u wat wilt schenken. Zeker weten dat iedereen met Kerst er gezellig bij is.

Leukste is natuurlijk het geld cash te geven. Vast een ontroerend moment als de kinderen met grote dankbaarheid in hun ogen de gift in ontvangst nemen. Maar ja, u wilt natuurlijk er wel bij vermelden dat het alleen voor hen is en niet voor de schoondochter of schoonzoon (u weet wel, de koude kant). Het is wel Kerst en daarom vrede op aarde en in de mensen een welbehagen maar er zijn grenzen, toch? Nee, dat vergt wel enige tact want voor je het weet is het gedaan met de lieve vrede en wordt het een eenzame Kerst als de stemming drastisch omslaat. Nee, beter is het de zoon of dochter even apart te nemen en hem of haar een stukje te laten tekenen dat de schenking alleen voor hem of haar is. Heb je geen notaris voor nodig! Het mag zelfs op de achterkant van een sigarendoos (wel bewaren dan, die doos).

Toch maar liever geen cash geld in huis? Dan kan de gift ook gewoon per bank worden overgemaakt. Voorkomt wellicht wat vervelende vragen en is wel net zo makkelijk. Tip: maak het bedrag over onder vermelding van schenking onder uitsluitingsclausule. Behoudens enkele bijzondere schenkingen, waarvoor aparte fiscale regels en vrijstellingen gelden, mag dit jaar per kind worden geschonken € 5.304,00 en aan kleinkinderen € 2.122,00. Maar ja, eenmaal gegeven wordt het ook uitgegeven en waaraan? Joost mag het weten. Wat u wel weet, is dat u het zelf kwijt bent.

Wilt u liever geld in uw eigen zak houden (want tenslotte u bent gekke henkie niet) dan kunt u altijd nog schenken op papier. Daarbij geef je het aan je kinderen en leen je het direct van hen terug. Nadeel, u moet naar de notaris en jaarlijks moet u 6% rente aan de kinderen betalen. Uiteraard zijn er voordelen maar u moet zich afvragen of de voordelen wel opwegen tegen de nadelen. Laat u daarom goed informeren, ook over alle andere mogelijkheden om uw kinderen financieel te ondersteunen.

Laatste tip. Wilt u uw kind financieel ondersteunen met het kopen van een huis of helpen met de aflossing van de hypotheek, misschien dan toch beter even te wachten tot 2017. Dan worden de mogelijkheden om daarvoor te schenken weer verruimd.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Politiek gisteren 17:44

Nieuw Elan wil handhaven van fietsverbod in Van Mandersloostraat

Tot grote ergernis van ondernemers en bewoners van de Van Mandersloostraat wordt het fietsverbod hier niet gehandhaafd. Met enige regelmaat zoeven er fietsen en scooters voorbij tijdens de uren dat het gebied uitsluitend bestemd is voor voetgangers. Nieuw Elan wil nu dat hier meer aan wordt gedaan.

Natuur, recreatie en reizen gisteren 16:26

Driehonderd bomen vervangen in Alphen aan den Rijn vanwege ziekte en veiligheid

De Gemeente Alphen aan den Rijn zal de komende tijd ongeveer driehonderd bomen vervangen op openbare plekken, voornamelijk in de wijken Ridderveld en Kerk en Zanen. Deze vervangingen worden gemarkeerd door groene stippen op de stammen van de bomen, die aangeven dat ze ziek of dood zijn en niet langer veilig voor de omgeving.

Evenement gisteren 15:11

Geen straatfeest? Wat is er te doen deze Koningsnacht

Jarenlang werd traditiegetrouw twee keer per jaar een straatfeest georganiseerd in de Julianastraat: één op de avond voor Koningsdag en één op de avond van de Alphense Jaarmarkt. Echter, dit jaar hebben de horecagelegenheden in de Julianastraat besloten om tijdens koningsnacht geen straatfeest te organiseren.

Advertorial Economie gisteren 14:22

Een nieuw bedrijf beginnen in Alphen? Met deze tips wordt dit zeker een succes!

Alphen staat niet alleen bekend om haar vriendelijke inwoners, maar ook om hoe ondernemend mensen zijn. Begin jij ook een nieuw bedrijf hier? Dan is het tijd om deze blog aandachtig door te nemen! Hier vind je wat tips die ervoor zorgen dat je onderneming een succesverhaal wordt.

Maatschappelijk gisteren 12:45

Groot succes voor inzamelingsactie sportkleding op Scala College

Vorige week lanceerde het Scala College een bijzondere inzamelingsactie voor gebruikte sportkleding, in samenwerking met het initiatief SPORT JE OOK MEE?! Leerlingen en medewerkers werden aangemoedigd om hun oude sportkleding te doneren door deze af te geven bij speciale containers in de schoolhal. Het resultaat van deze actie is indrukwekkend: maar liefst vier containers zijn gevuld met sportkleding en sportschoenen!