Tuinvereniging Spoorzicht presenteert Aangepast Tuinieren

Tuinvereniging Spoorzicht te Alphen aan den Rijn biedt tuinders met een beperking de mogelijkheid om hun tuinhobby te beoefenen. Op het terrein van de vereniging aan het Rietveldsepad zijn daarvoor vier speciale bakken op hoogte gereed gemaakt. Zaterdag 18 mei om 10.00 uur vindt de opening van Aangepast Tuinieren plaats door wethouder Han de Jager.

Dit voorjaar is er door een groep vrijwilligers van Tuinvereniging Spoorzicht gewerkt om bakken te realiseren, die mensen met een beperking in staat stellen een eigen tuin met groente te onderhouden en zo hun tuinhobby te (blijven) beoefenen. Onder de naam 'Aangepast Tuinieren' stelt de vereniging vier bakken van 2 bij 5 meter beschikbaar, die met grond zijn gevuld en direct te gebruiken zijn.

De vier bakken staan op een onderstel met een hoogte van 71 centimeter op een mooi betegeld plateau, waardoor de tuinder niet hoeft bukken en er gemakkelijk met een scootmobiel bij kan. Tevens staat dichtbij een waterpomp, zodat in geval van droogte moeiteloos water is op te pompen. Het plateau voor Aangepast Tuinieren ligt vooraan bij de parkeerplaats en is direct bereikbaar. Op zaterdag 18 mei om 10.00 uur vindt de opening plaats door wethouder Han de Jager in aanwezigheid van wethouder Leo Maat en mevrouw Yvonne Bakker van de afdeling Vastgoedmanagement.

Volgens voorzitter Rob Brederode van Tuinvereniging Spoorzicht is tuinieren een hobby die mensen gezond houdt en veel sociale contacten oplevert. “Wij hopen dat wij met ons project 'Aangepast Tuinieren' mensen een plezier kunnen doen die anders nooit op het idee van een eigen tuintje in de natuur zouden komen. Uit onderzoek is gebleken dat ouderen langer gezond blijven als ze actief blijven door zelf te tuinieren en verse en gezonde groenten kweken. Door in de natuur te werken met de vele vogels brengt een mens echt tot rust. Ook voelen mensen zich minder eenzaam vanwege de vele sociale contacten op onze vereniging. Wij hebben gelukkig veel leden die voor elkaar klaar staan en een handje helpen.”

Henk Voskuilen, secretaris van Tuinvereniging Spoorzicht, is onder de indruk van het enthousiasme van een kleine groep leden die dit project heeft uitgevoerd. “Door de enorme inzet van onze vaste dinsdagochtendploeg is 'Aangepast Tuinieren' in korte tijd gerealiseerd. Ik ben enorm trots op de saamhorigheid en het sociaal gevoel van onze leden die met veel energie dit project hebben neergezet. Hierdoor kunnen wij Alphenaren met een beperking toch een mogelijkheid bieden om te tuinieren.”

Tuinvereniging Spoorzicht
Tuinvereniging Spoorzicht in de gemeente Alphen aan den Rijn bestaat sinds 1981 en heeft twee tuincomplexen in beheer, waarvan het grootste aan het Rietveldsepad 2a ligt. Enthousiaste leden telen daar op 180 tuinen hun groente, fruit en bloemen. Tuinvereniging Spoorzicht is een actieve vereniging met een gezellig clubhuis, waarin voor en door de leden activiteiten worden georganiseerd zoals Stekjesdag, de jaarlijkse barbeque en klaverjas- en sjoelavonden. Eind 2018 heeft de vereniging met de gemeente Alphen aan den Rijn een huurovereenkomst voor tien jaar ondertekend.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Stadshart gisteren 20:50

Volgend jaar "Zwarte Gondelvaart" ?

De traditionele gondelvaart is dit jaar niet doorgegaan. De belangstelling om deel te nemen was sterk teruggelopen en het pakket eisen dat de gemeente op tafel legde groeide ieder jaar. Feestboten werden verboden en de kosten waren te hoog geworden. Een aantal Alphenaren denkt de oplossing te hebben. 

Advertorial Horeca gisteren 19:09

Beleef Italiƫ in Alphen aan den Rijn

Osteria La Piazza heeft nog maar kort zijn deuren geopend. Het restaurant heeft zich laten inspireren door Italië, waar een Osteria een ontmoetingsplek voor vrienden en familie is. Maar Osteria La Piazza is meer dan dat. Je kan er namelijk ook lunchen, dineren en borrelen. En dat op z’n Italiaans!  

Politiek gisteren 18:03

Theater Castellum gaat volgende zomer op de schop

Theater Castellum is van juni tot en met oktober 2020 gesloten. Er is dan een grote verbouwing van onder meer de entree, kassa, garderobe, trappenhuizen en foyers. Ook wordt de horecakeuken verplaatst.

Politiek gisteren 17:17

Bedrijventerreinen kunnen niet zomaar worden bebouwd

Woningen in plaats van een bedrijventerrein is in theorie een mooie oplossing voor de woningnood. Wethouder Gerard van As wijst echter op de krapte voor vestiging van bedrijven in Alphen aan den Rijn.

Horeca gisteren 16:14

Geen gondelvaart meer, wat dan?

17 september 2019 wordt het eerste jaar zonder gondelvaart, toch is het niet stil in Alphen aan den Rijn. In het dorp zijn er veel andere dingen te doen.