Rabobank Groene Hart Noord

Voetbalvereniging Alphia kiest voor duurzaam met nieuwe ledverlichting

Bij voetbalvereniging Alphia verduurzamen ze liever gisteren dan vandaag. Met steun van het Rabo Impactfonds vervangt de club in december de oude gloeilampen op haar velden door moderne ledverlichting.

"Om vaart te maken, namen we het heft in eigen handen", vertelt Edwin Hengstmengel, secretaris van de vereniging. In de gemeente Alphen aan den Rijn zijn er elf voetbalverenigingen om uit te kiezen. "Ze hebben allemaal hun eigen profiel Alphia is een echte “dorpsclub. Er is een sterke sociale connectie tussen onze mensen, wat uitmondt in prestaties én plezier. Met z’n allen vinden we daar een mooie balans in", zegt de secretaris

Dan doen we het zelf wel

De club draagt letterlijk bij aan een groene omgeving met zijn tweeënhalf voetbalveld en twee wisselvelden. Maar ook op het gebied van duurzaamheid zet de vereniging stappen. "Jaren geleden wilden we de lampen al vervangen via de gemeente. Maar dit duurde ons te lang. Dus besloten we het heft in eigen hand te nemen en de verduurzaming zelf te financieren." Een steuntje in de rug konden ze daarbij wel gebruiken. Hij vertelt: "We zijn een financieel gezonde club, maar duizenden euro’s schudden we ook niet zomaar uit de mouw." Daarom maakten ze gebruik van de BOSA-regeling, waarmee twintig procent van de kosten gesubsidieerd werd. "Toen het Rabo Impactfonds ons daarnaast steunde met het mooie bedrag van vijfduizend euro, konden we onze verduurzaming voortzetten."

Op elk veld een wedstrijd

De club heeft zes óf acht masten rondom ieder veld, nu nog met gloeilampen. "Dat wordt in december allemaal ledverlichting. Behalve dat het ons de helft aan energiekosten gaat schelen, kunnen we ook de velden efficiënter inzetten. Nu slaan de stoppen er vaak uit als de lampen op twee velden aanstaan, dus spelen we maar op één. Met ledverlichting hebben we dat probleem niet en kunnen we van alle velden tegelijk gebruikmaken. Voor een groeiende club als deze is dat van groot belang," vertelt Edwin Hengstmengel.

Geen sprint maar een marathon

Door aangepaste wetgeving of uit eigen overtuiging: duurzamer worden sportclubs allemaal. "Een aantal jaar geleden legden we zonnepanelen op het dak van ons clubhuis. Vandaag de dag verminderen we het wegwerpplastic op de club door herbruikbare alternatieven aan te bieden. En in de toekomst gaan we ons buigen over de nieuwe regelgeving rondom kunstgras. Zo blijven we ermee bezig en dat is goed. We zijn geen koploper in de transitie, maar willen doen wat we kunnen," aldus Edwin Hengstmengel.

Over het Rabo Impactfonds

Als coöperatieve bank investeert Rabobank een deel van de winst in maatschappelijke en innovatieve projecten van verenigingen, stichtingen en organisaties uit de omgeving. Bij voorkeur projecten die grote maatschappelijke impact hebben en aansluiten bij thema’s die Rabobank ondersteunt: Financieel Gezond Leven, Duurzaam Wonen, Duurzaam Ondernemen, Banking4Food en initiatieven die bijdragen aan de energietransitie.

Kijk op www.rabo.nl/lh/impactfonds voor meer informatie of om direct een aanvraag in te dienen.


Meer nieuws

Advertorial Evenement vandaag 09:24

Terugkeer van Culinair Alphen? Mysterieuze posts zet geruchtenmolen in gang

Een verrassende post van Culinair Alphen, het geliefde culinaire evenement dat sinds 2017 niet meer is georganiseerd, heeft de aandacht van Alphenaren getrokken. Verschillende mysterieuze socialemediaposts verschenen op het officiële Culinair Alphen-account, slechts bestaande uit puntjes en een cryptische boodschap:

Blog Sport gisteren 17:48

ARC moet nacompetitie zien te ontwijken

Ondanks de 1-0 overwinning op Swift staat ARC nog steeds op een plek in de vierde divisie A die aan het eind van de reguliere competitie, over vier weken al, nacompetitie om handhaving noodzakelijk maakt. ARC is dan een zogenaamde herkanser.

Wonen en bouwen gisteren 15:37

Schitterend en duurzaam, dat moet de flat Lange Diamant worden!

Op woensdagmiddag 24 april kregen huurders van de flat Lange Diamant de kans om de plannen voor de nieuwe uitstraling van hun flat te bekijken. Woonforte zal in 2025 beginnen met een grootschalige renovatie van de lange flat aan de Diamantstraat, waarbij 166 appartementen verduurzaamd worden tot aan de Standaard. Daarnaast zal de flat een ingrijpende facelift ondergaan om klaar te zijn voor een duurzame toekomst.

Muziek gisteren 14:20

Meester Wim (79) gaat met pensioen na bijna zestig jaar gitaarles

Na bijna zestig jaar lang zijn passie voor muziek te hebben gedeeld met generaties leerlingen, neemt meester Wim, ook bekend als Wim Dekker, afscheid van het klaslokaal. En gaat hij op bijna tachtigjarige leeftijd welverdiend met pensioen. Voor velen van zijn voormalige leerlingen, met name die van basisschool de Sweelinck, is meester Wim een herkenbaar en geliefd gezicht, met zijn toewijding aan muzikale educatie.

Overige gisteren 13:47

Lintjesregen: zeventien Koninklijke onderscheidingen in Alphen aan den Rijn

Vandaag werden tijdens de jaarlijkse Lintjesregen in het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn zeventien Koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Burgemeester Liesbeth Spies heeft verschillende inwoners van Alphen aan den Rijn persoonlijk onderscheiden. De gebeurtenis was live te volgen via de website van de Gemeente.